Αν και δεν αξίζει να γίνεται λόγος για την ισχύ και το μέγεθος του αλβανικού Πολεμικού Ναυτικού συγκριτικά με αυτό του ελληνικού, ωστόσο, η συμμετοχή της Αλβανίας στην τουρκική άσκηση “Ασπίδα της Μεσογείου”, αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Şafak, η Αλβανία –που πήρε πράσινο φως από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ– θα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα ενισχύσουν στρατιωτικά την Τουρκία στον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου. Η Αλβανία, παρόλα αυτά απολαμβάνει της ένθερμης υποστήριξης της Αθήνας για την είσοδό της στην ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, επτά χώρες αναμένεται να συμμετάσχουν στη διεθνή άσκηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την “εκστρατεία” του Τούρκου υπουργείου Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να ενισχύσει θεσμικά μια μεσογειακή “Αντάτ” ελεγχόμενη από την Άγκυρα. Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν η Αλγερία, η Γεωργία, η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λιβύη, ο Λίβανος και η Τυνησία, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak.

Θυμίζουμε ότι από το 2006 οι Τούρκοι πραγματοποιούν την εν λόγω άσκηση για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Μεσόγειο. Τότε συμμετείχαν μόνο το Πακιστάν και η Ιορδανία, αλλά στη συνέχεια, λειτούργησε ουσιαστικά ως στρατιωτικό αντίβαρο στον άξονα Αθήνας-Λευκωσίας-Τελ Αβίβ και η άσκηση έγινε διεθνής με τη συμμετοχή αρκετών μεσογειακών χωρών. Υποτίθεται ότι η ναυτική άσκηση θα διαφυλάξει την ασφάλεια στην περιοχή, τι μεταφορές και θα αποτρέψει τυχόν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από πλευράς Ελλάδας.

Τη στιγμή όμως που η Ελλάδα δίνει το πράσινο φως στην Αλβανία στην πορεία της για την ΕΕ, τα Τίρανα συμμετέχουν σε αυτή την καθαρά ανθελληνική άσκηση. Οι Αλβανοί, όπως και οι άλλες χώρες, θα προσφέρουν συγκεκριμένους τύπους σκαφών υποστήριξης, αλλά και πληροφορίες.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόσφατα, Τίρανα και Άγκυρα υπέγραψαν σχέδιο αμυντικής συνεργασίας, όπου πολλοί θεωρούν πως εντάσσεται και το θέμα μετεγκατάστασης  30.000 αλλοδαπών μουσουλμάνων από την Τουρκία στην Αλβανία. Λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά περιλαμβάνει «δραστηριότητες που τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών δεσμεύονται να ολοκληρώσουν μέσα στο 2020 προκειμένου να ενισχυθεί και να ενταθεί η αλληλεπίδραση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις. Βέβαια, αν ισχύει αυτή η πληροφορία, γίνεται κατανοητό ότι η Αλβανία όχι μόνο δεν πρέπει να μπει στην ΕΕ, αλλά εύλογα θα αξιολογηθεί ως καθαρά εχθρικό κράτος της Ελλάδας.

Θυμίζουμε ότι στα τέλη Μαρτίου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε δηλώσει » δηλαδή τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Από το ελληνικό κάδρο των προϋποθέσεων της ένταξης όμως έχει διαφύγει η φιλοτουρκική στάση των Τιράνων. Προφανώς, δεν θα μπορούσε η Αθήνα να υπαγορεύσει επίσημα τις συμμαχίες ενός κράτους ως προϋπόθεση ένταξης. Ωστόσο, η εμφανής στήριξη που προσφέρει ένα υπό ένταξη κράτος σε ενέργειες που πλήττουν θανάσιμα τα ελληνικά συμφέροντα -αλλά και το διεθνές δίκαιο- σίγουρα αποτελούν το λιγότερο ανασταλτικό παράγοντα για να δοθεί πράσινο φως από την ελληνική διπλωματία. Η διαχρονική ελληνική πολιτική φαίνεται να είναι όλο και πιο έκθετη από τις επιλογές της όσον αφορά την Αλβανία.

Πηγή: SLPRESS.GR.GR