Rear view of male lifeguard with emergency equipment in red uniform watching swimming pool.

Σήμα κινδύνου αποτελεί η αύξηση των πνιγμών στις ελληνικές παραλίες το τελευταίο διάστημα, με 10 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους σε λίγες μόλις ημέρες, μεγαλώνοντας τη θλιβερή λίστα των θανάτων που έχει φέρει την Ελλάδα μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών χωρών με τους περισσότερους πνιγμούς. Τουλάχιστον 46 θάνατοι στη θάλασσα έχουν καταγραφεί από την 1η Ιουνίου. Άντρες και ηλικιωμένοι τα περισσότερα θύματα ενώ ό πιο επικίνδυνος μήνας θεωρείται ο Ιούλιος. Οι λουόμενοι είναι εντελώς απροστάτευτοι στις ακτές , με ελλιπή ναυαγοσωστική κάλυψη και παραβάσεις από φορείς και επιχειρήσεις που διαχειρίζονται ακτές . Το αρμόδιο υπουργείο προφανώς έχει πάει διακοπές ! 

Έχοντας μπει στην “καρδιά” του καλοκαιριού, με τον διεθνή τουρισμό να έχει ανοίξει από την 1η Ιουλίου και την προσέλευση του κόσμου τις ελληνικές παραλίες να αυξάνεται σταδιακά σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, ο προβληματισμός για την ασφάλεια των ελληνικών θαλασσών και η ανησυχία για τον τελικό απολογισμό της φετινής περιόδου εντείνονται.

Σύμφωνα με τη Λιμενική Αστυνομία, τις πρώτες 40 ημέρες της σαιζόν (από 1/6/2020) σημειώθηκαν 54 ατυχήματα. Εξ αυτών, τα 15 καταγράφηκαν ως πνιγμοί και τα 31 ως “μη προσδιορισμένοι θάνατοι”. Συνολικά, 46 θάνατοι. Από αυτούς, μόλις οι 4 σε λουτρικές εγκαταστάσεις.

Οι 46 φετινοί θάνατοι στη θάλασσα (μέχρι 9/7) είναι απολογισμός 54 συνολικά ατυχημάτων. Αυτό σημαίνει ότι μόλις 8 θάνατοι αποφεύχθηκαν. Παράλληλα, οι 4 θάνατοι σε λουτρικές εγκαταστάσεις σημαίνουν από τη μία ότι ο αριθμός ήταν μικρός σε αυτές, αποδεικνύοντας πόσο πολύτιμη είναι η ναυαγοσωστική κάλυψη (έστω και μέσω αυτής της αριθμητικής προσέγγισης), από την άλλη όμως οι 42 θάνατοι που σημειώθηκαν σε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη καταδεικνύουν πόσο σοβαρή και επικίνδυνη είναι η έλλειψη ναυαγοσωστών για τη χώρα.

Αν σκεφτούμε ότι από τις χιλιάδες παραλίες της Ελλάδας, οι  λουτρικές εγκαταστάσεις ήταν πέρυσι μόλις 514 και φέτος (μέχρι 9/7) 335, και ότι από αυτές τις 335 οι 70 αντιστοίχως δεν είχαν ναυαγοσωστική κάλυψη, αντιλαμβανόμαστε πως η Ελλάδα των αμέτρητων πανέμορφων παραλιών είναι ανοργάνωτη και ελλιπής σε πρόληψη και ασφάλεια. 

Θα έπρεπε να υπάρχει ήδη η μέριμνα του υπουργείου και ο πλήρης συντονισμός με τις αρμόδιες υπηρεσίες για ελέγχους και οργάνωση των ακτών μας αν θέλουμε να μη μετράμε άδικα θύματα κάθε μήνα και να έχουμε ασφαλείς ακτές για όλους του λουόμενους. 

 

#επικοινωνούμε_ελεύθερα

#paramenoume_speedy