Η ταινία της Κυριακής: Τζότζο Ράμπιτ

Η ταινία της Κυριακής

Μια από τις πιο όμορφες ταινίες που ήρθαν στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας στις αρχές του 2020, ήταν αυτή του ανερχόμενου δημιουργού από την Νέα Ζηλανδία, Τάικα Γουαϊτίτι. Για αυτόν, το Jojo Rabbit αποτελεί μια «σάτιρα κατά κάθε μορφής μίσους». Kαι πράγματι: Το Jojo Rabbit (2019) κλωτσάει με τρόπο παραμυθένιο κάθε μορφή βίας και φανατισμού ενώ ταυτόχρονα φωτογραφίζει τα εγκλήματα των ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Τζότζο

 

Η υπόθεση

Ο δεκάχρονος Τζότζο, αφοσιωμένο μέλος της ναζιστικής νεολαίας, συνομιλεί καθημερινά με το είδωλο του, που ταυτόχρονα είναι κι ο φανταστικός του φίλος. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Αδόλφο Χίτλερ! Ο Τζότζο, όταν αρνήθηκε να θανατώσει ένα κουνέλι, απέκτησε το παρατσούκλι ράμπιτ, καθώς για τα υπόλοιπα μέλη της ναζιστικής νεολαίας, δεν ήταν αρκετά σκληρός. Από εκείνη την ημέρα τα πάντα έγιναν άνω – κάτω στη ζωή του: μετά από ένα ατύχημα απέκτησε σημάδια στο πρόσωπό του, πράγμα που δεν αρμόζει σε κάποιον που ανήκει στην αρία φυλή, απομονώθηκε από τα υπόλοιπα μέλη της νεολαίας του κόμματος του, ώσπου ξαφνικά, μια ημέρα, έκανε μια συγκλονιστική ανακάλυψη: Η μητέρα του κρύβει μια νεαρή Εβραία στη σοφίτα του σπιτιού του! Η ζωή του αλλάζει ριζικά, η πίστη του κλωνίζεται κι ο Τζότζο καλείται να συναντήσει τις πραγματικές αξίες της ζωής, να αποβάλει το μίσος από πάνω του και να δει το σκληρό πρόσωπο του ναζισμού.

 

Τζότζο Ράμπιτ

 

Γιατί αξίζει να την δεις

Έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε ταινίες οι οποίες παρουσιάζουν σοβαρά μηνύματα με  ρεαλιστικό. Στο Τζότζο Ράμπιτ, ο Γουαϊτίτι κάνει κάτι ανορθόδοξο, καθώς επιλέγει να μιλήσει για τον φανατισμό και τα εγκλήματα των ναζί του Β.Π.Π’ μέσα από το χιούμορ και τη σάτυρα. Ο Νεοζηλανδός σκηνοθέτης ενώ φωτογραφίζει τα εγκλήματα των Ναζί κατά τη διάρκεια της ταινίας, φροντίζει έπειτα από κάθε σκληρή εικόνα να εμπλουτίζει την ταινία με χιούμορ αλλά και με την αθωότητα ενός παιδιού που βιώνει όλες αυτές τις τραγικές αλλαγές στη ζωή του. Ακόμη, αξίζει να την δεις για τις υπέροχες ερμηνείες, ειδικά του μικρού Ρόμαν Γκρίφιν Ντέιβις, αλλά και αυτής της Σκάρλετ Γιόχανσον, οι οποίοι ακολουθούν το πνεύμα του σκηνοθέτη, με τον πιο εμπνευσμένο τρόπο. Τέλος, η ταινία συμμετείχε σε 6 κατηγορίες για βραβείο Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Β´ Γυναικείου Ρόλου. Εντέλει βραβεύτηκε με Όσκαρ Διασκευής Σεναρίου.

Διάρκεια: 108′

Σκηνοθεσία: Τάικα Γουαϊτίτι

Πρωταγωνιστούν: Ρόμαν Γκρίφιν Ντέιβις, Τόμασιν ΜακΚένζι, Σκάρλετ Γιοχάνσον, Σαμ Ρόκγουελ 

Δείτε το τρέιλερ:

[fvplayer id=”461″]

 

Άννα Σαϊνίδου