«ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ» είναι ο τίτλος του βιβλίου που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 6 Απριλίου στις 19.00 στο φιλόξενο καφέ Ζώγια – Βιβλίο Τσάι Και Συμπάθεια, Αλ. Σβώλου 54 στην Θεσσαλονίκη. Συγγραφέας είναι  ο Μιχάλης Καραγιάννης  Εκπαιδευτικός  –  Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «το Κεντρί», με θέμα: Η υποδοχή της ετερότητας στο ελληνικό Εκπαιδευτικό σύστημα από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα.

 

 

Με αφορμή το βιβλίο, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι με μεγάλη γνώση, εμπειρία και καταξίωση στο πεδίο, θα αναδείξουν με θεωρητικές, πολιτικές και κοινωνικές προσεγγίσεις, τη σύγχρονη διάσταση της μετανάστευσης και προσφυγιάς και το πολλαπλό περιεχόμενο της κοινωνικής ένταξης μέσω της εκπαίδευσης σε κοινωνίες που μετασχηματίζονται πολυπολιτισμικά.

Θα μιλήσουν:

Γιώργος Αγγελόπουλος,  Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Γιάννης Αμανατίδης, Εκπαιδευτικός, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών

Δώρα Αυγέρη, Δημοσιογράφος, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

Δήμητρα Νούση, Συγγραφέας-Νομικός, Γενική Διευθύντρια Διοίκησης Δήμου Αθηναίων

Θα συντονίσει ο Δημήτρης Καραμαούνας, Δημοσιογράφος ΕΡΤ

Όπως λέει ο Συγγραφέας: Με ενσυναίσθηση στο δράμα τους, πρέπει να βάλουμε στο επίκεντρο τις αγωνίες αυτών των ανθρώπων, να σταθούμε δίπλα τους και με εργαλείο την εκπαίδευση, να συμβάλουμε στην ομαλή και αποτελεσματική ένταξη αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία.

Σημειώνεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: “ Η φτώχεια, ο πόλεμος, οι διώξεις, η κλιματική αλλαγή, έχουν δημιουργήσει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, ένα τεράστιο κύμα μετακίνησης πληθυσμών, είτε ως μετανάστευση , είτε ως προσφυγιά. Οι κοινωνίες έχουν γίνει βαθιά πολυπολιτισμικές. Η εκπαίδευση ως ένας από τους βασικότερους πυλώνες της κοινωνίας και της πολιτείας, αντιμετωπίζει μία τεράστια και διαρκή πρόκληση: να διαχειριστεί, να υποστηρίξει και να ενσωματώσει το διαφορετικό “.

 

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα του βιβλίου:

 

Ο Μιχάλης Καραγιάννης, είναι Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας σε Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων και άλλες υποστηρικτικές Δομές. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές  στη Διοίκηση. Επιμορφώθηκε σε προγράμματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης/Διαμεσολάβησης και εκπαιδεύτηκε μέσω ERASMUS + στις ενταξιακές πολιτικές διαμέσου των Ευρωπαϊκών αξιών. Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα για σύγχρονα κοινωνικά θέματα και κυρίως σε ζητήματα που αφορούν την ενσωμάτωση, την ένταξη, την αποδοχή, την συμπερίληψη. Δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στην αλληλεγγύη και συμβάλει σε δράσεις και ενέργειες που υποστηρίζουν ευάλωτες ομάδες πολιτών, άπορους, πρόσφυγες, μετανάστες, ενώ παράλληλα κινητοποιείται και αγωνίζεται στους τομείς των δικαιωμάτων. Είναι αντιπρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Αλληλεγγύης Albatros. Ασχολείται δημιουργικά με τις τέχνες, την συγγραφή, την ζωγραφική και το εναλλακτικό – πειραματικό Θέατρο.