Χαριτωμένα πλάσματα και συνάμα τόσο παράξενα. Είναι ένα θαύμα της φύσης. Ο ιππόκαμπος ή αλλιώς το γνωστό «αλογάκι της θάλασσας» είναι ένας παράξενος θαλάσσιος οργανισμός. Όχι μόνο γιατί μένει με την ίδια «γυναίκα» όλα τα χρόνια της ζωής του αλλά κυρίως γιατί το αρσενικό γεννάει τα «μωρά» της οικογένειας.

Ο ιππόκαμπος κυοφορεί τα αβγά και όταν φτάσει η κατάλληλη στιγμή φέρνει στον κόσμο τα μικρά ιπποκαμπάκια. Πιο συγκεκριμένα, την εποχή της αναπαραγωγής το ζευγάρι των ιππόκαμπων κάθεται το ένα δίπλα στο άλλο, λες και φιλιούνται! Στην πραγματικότητα, όμως, η θηλυκή «ιπποκαμπίνα» μεταφέρει τα αβγά της σε μια «τσέπη» που έχει το αρσενικό κάτω από την ουρά του, όπου μένουν εκεί μέχρι να φτάσει η πολυπόθητη στιγμή της γέννησης.

Ο αρσενικός ιππόκαμπος, λοιπόν, μένει έγκυος και μετά από 10 έως 60 μέρες «εγκυμοσύνης» (ανάλογα με το είδος) η κοιλιά του έχει φουσκώσει επικίνδυνα. Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η ώρα του τοκετού έφτασε.

Τότε το αρσενικό πιάνεται από ένα φύκι και, κάνοντας εξωθητικές κινήσεις, τα πρώτα ιπποκαμπάκια αρχίζουν να βγαίνουν από την κοιλιά του! Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει από δύο έως τρεις μέρες, μέχρι να βγουν όλα τα μωρά (πάνω από 1.500), ενώ το θηλυκό παρακολουθεί διακριτικά τη «γέννα».