Οι χαμένοι κήποι του Χέλιγκαν – Γλυπτό τέχνης πάνω στη Γη

Ενώ πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε διεθνώς αυτή τη στιγμή, ονειρευόμαστε για τις μελλοντικές διακοπές μας και περιμένουμε να έρθει τη στιγμή που θα μπορέσουμε τελικά να τις πραγματοποιήσουμε!!  Αν πρώτη μας στάση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο τότε αξίζει τον κόπο να επισκεφτούμε κάτι εντελώς διαφορετικό!! …Κάτι ανέλπιστο που βρίσκεται στο κάτω νότιο άκρο του Μεγάλου Νησιού… Εκεί ακριβώς όπου κατοικούν οι πανέμορφοι Χαμένοι Κήποι του Χέλιγκαν (Lost Gardens of Heligan), κοντά στο Mevagissey στην Κορνουάλη!!!

Αυτός ο θησαυρός στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς βοτανικούς κήπους  άλλωστε το επιβεβαιώνουν αυτά τα εντυπωσιακά πλάνα από γλυπτά και φυτά. Οι κήποι του Heligan δημιουργήθηκαν από την οικογένεια Cornish Tremayne, στις αρχές του 18ου αιώνα. Παραμελήθηκαν μετά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, και η πρώτη αποκατάσταση έγινε τη δεκαετία του 1990, όπου μετατράπηκε σε μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης κήπων στην Ευρώπη.

Η δραστηριότητα σταμάτησε κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου επειδή οι περισσότεροι από αυτούς τους κηπουρούς που κρατούσαν τη γη ζωντανή πήγαν  να πολεμήσουν και δεν επέστρεψαν πολλοί από αυτούς, οπότε οι κήποι έπεσαν σε μια θλιβερή κατάσταση πριν από την αποκατάσταση χρόνια αργότερα.

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τις τεράστιες καμέλιες και τα ροδόδεντρα που βλέπουν σε μια σειρά από παλιές λίμνες και διαφορετικούς κήπους. Ένα αγαπημένο είναι γνωστό ως “Η ζούγκλα” και είναι μια άγρια ​​περιοχή που αποτελείται από υποτροπικές φτέρες δέντρων στις οποίες θα θέλατε να χαθείτε για πάντα. Αυτή η περιοχή διαθέτει μια γέφυρα ζούγκλας που θα σας μεταφέρει σε μια τροπική χώρα των θαυμάτων – θυμίζοντας ίσως τα τροπικά δάση της Λατινικής Αμερικής… 

Είναι μια  μοναδική υπαίθρια ζούγκλα !!! Οι απόψεις και οι δομές του κήπου δημιουργήθηκαν προσεκτικά έτσι ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε καθόλου τη φαντασία σας. Περπατήστε μέσα από μια σήραγγα από πανύψηλο μπαμπού καθώς η γη γίνεται μούσα σας.

Και αυτός ο κήπος δεν είναι μόνο για να εντυπωσιάσει  – είναι ένας πλήρως λειτουργικός κήπος λαχανικών και φρούτων που προσφέρει φρέσκα προϊόντα προς πώληση. Υπάρχει ένας ονειρικός λάκκος ανανά σε αυτήν την έκταση 200 στρεμμάτων, η οποία είναι μια μέθοδος ανάπτυξης ανανά σε ψυχρότερο κλίμα. Δεν υπάρχουν πλέον πολλά από αυτά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κήπος κουζίνας, ο περιφραγμένος κήπος λουλουδιών και το Melon Yard παρουσιάζουν εξωτικά φυτά που συνήθως ζουν μακριά από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως μπορείτε επίσης να βρείτε την κλασική βικτοριανή εναλλαγή καλλιεργειών.

Εάν είστε ρομαντικοί τότε εδώ θα βρείτε 200 ετών μύθους  συνδεδεμένους με ιστορικά μονοπάτια. Ένα διάσημο μέλος των Norther Gardens είναι η σκούπα των μαγισσών, η οποία είναι ένα τεράστιο και αρχαίο δέντρο έλατου Ντάγκλας, με μεγάλη ανάπτυξη που μοιάζει με σκούπα μιας μάγισσας.

Στο The Sundial Garden, θα δείτε  χαλαρωτικά έργα τέχνης. Εκτός από αυτούς τους κήπους, υπάρχει το Heligan Estate, γεμάτο με αρχαία λιβάδια 

Σε αυτό το κτήμα, μπορείτε να δείτε βραβευμένη άγρια ​​φύση, σκαντζόχοιρους που διασώθηκαν και βρήκαν μόνιμο σπίτι. Υπάρχει επίσης ένα ξενοδοχείο εντόμων και μια μαύρη κυψέλη παρατήρησης μελισσών και φτερωτοί φίλοι που αγκαλιάζουν με το κελάηδημα και την παρουσία τους το κτήμα. 

Τα παιδιά που επισκέπτονται (και οι λάτρεις των ζώων) θα αγαπήσουν τις χήνες, τις πάπιες, τα βοοειδή και τα κοτόπουλα που περιφέρονται ελεύθερα καθώς ζουν σε αρμονία. Είναι σαφές ότι, ενώ διατηρούνται από τους ανθρώπους, η χλωρίδα και η πανίδα είναι τα πραγματικά αφεντικά αυτής της γης και είναι λογικό! Τους ανήκε πρώτα.

Και τελευταίο αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό: τα γλυπτά. Αυτά τα εμβληματικά γλυπτά είναι ενσωματωμένα στη φύση που τους περιβάλλει – κυρίως το Mud Maid, το Grey Lady και το Giant’s Head, που όλα τα σημεία του Woodland Walk.!!!

Φωτογραφίες:herbeauty

#menoume_speedy