Ένα σπάνιο έργο ζωγραφικής από μια Ιταλίδα καλόγρια του 17ου αιώνα έσπασε το ρεκόρ πώλησης του οίκου Σόθμπις και πουλήθηκε 14 φορές πάνω από την τιμή εκτίμησης στην online δημοπρασία του οίκου. Ο ανώνυμος αγοραστής απέκτησε ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα της Orsola Maddalena Caccia δίνοντας 260.000 δολάρια για μια νεκρή φύση με πουλιά. Τα έργα της Caccia είναι πολύ σπάνια και είναι πολύ πιθανό να μην ξανασυναντήσουμε το όνομά της σε δημοπρασία.

Η κόρη του ζωγράφου Guglielmo Caccia βαφτίστηκε Theodora Orsola στις 4 Δεκεμβρίου 1596. Σε ηλικία 14 ετών μπήκε στο μοναστήρι των Ουρσουλινών του Bianzè, όπου ήδη είχαν καταταγεί ως μοναχές τέσσερις από τις αδελφές της. Συνολικά, και οι έξι κόρες του Caccia έγιναν μοναχές σε μια περιοχή ανάμεσα στη Μάντουα, τη Σαβοΐα και το Μονφεράτο σε ένα νεοσύστατο μοναστήρι που έχτισε ο πατέρας τους. Ως γνωστόν οι γυναίκες ζωγράφοι της εποχής της μπορούσαν να κάνουν μόνο θρησκευτικές απεικονίσεις.

Η αδελφή Orsola ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός του πατέρα της. Έμαθε να ζωγραφίζει αναμειγνύοντας τις χρωματιστές χρωστικές για βαφή και απεικονίζοντας τις δευτερεύουσες μορφές στους πίνακες του πατέρα της.

Ήταν μια παραγωγική καλλιτέχνης και πολλοί θεωρούν ότι είναι η πρώτη που έκανε νεκρή φύση στην εποχή της στη Βόρεια Ιταλία. Μέσα στο μοναστήρι οργάνωσε ένα εργαστήριο ζωγραφικής και πήρε μαθητές και βοηθούς ενώ άρχισε να εμπορεύεται έργα με τα έσοδα από τις πωλήσεις να συντηρούν τη μονή. Έκανε έργα για ιδιωτικές συλλογές και δημόσια κτίρια, ενώ άνοιξε τον δρόμο και σε άλλες μοναχές να γίνουν καλλιτέχνες. Στις ζωγραφικές συνθέσεις της έδινε μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια ενώ χρησιμοποιούσε σύμβολα της φύσης, τα ρόδα που σήμαιναν την Παρθένο Μαρία και βόδια που σήμαιναν τον θάνατο του Ιησού.

Η ζωγραφική της καριέρα διήρκεσε πενήντα χρόνια και τα περισσότερα έργα ήταν θρησκευτικές απεικονίσεις. Αγαπούσε τις νεκρές φύσεις και είχε βρει τον τρόπο να μεταφέρει ένα μέρος τους μέσα στις θρησκευτικές σκηνές. Χρησιμοποιούσε τα αντικείμενα που έβρισκε γύρω της στη μονή ως πηγή έμπνευσης καθώς είχε πρόσβαση σε αυτά ώστε να μπορέσει να τα μελετήσει.

Πολλά έργα της διακρίνονται για την εφευρετικότητα και τη στιλιστική τους ποιότητα. Κάθε στοιχείο μιας νεκρή φύσης που δημιουργούσε είχε τοποθετηθεί σχολαστικά και ισορροπούσε με τις μορφές της σύνθεσης. Οι πίνακες της Orsola είναι αναγνωρίσιμοι για την ακρίβεια, την πνευματικότητα και οι ειδικοί κυριολεκτικά «οργώνουν» την περιοχή στην οποία έζησε και δημιούργησε για να βρουν έργα της. Ανάμεσα στα σημαντικά έργα της συγκαταλέγονται η Γέννηση της Παναγίας, ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής , Η Γέννηση του Ιωάννη του Βαπτιστή και οι νεκρές φύσεις με λουλούδια και πουλιά.

Πηγή: elculture.gr