«Πενήντα ανόητοι»: Μια καλλιτεχνική διαμαρτυρία εναντίον αυτών που πετάνε τις μάσκες τους στον δρόμο

atoma me maskes mprosta stin tzokonta

Ο «Toolate», καλλιτέχνης του δρόμου από την Νίκαια, εκθέτει μέσω εικαστικής παρέμβασης το «ευγενές» έργο πενήντα συμπολιτών του που μόλυναν τους δρόμους του Παρισιού πετώντας τις χειρουργικές τους μάσκες κυριολεκτικά όπου να ‘ναι.

Στις 14 Νοεμβρίου, ο Toolate, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram τις φωτογραφίες που απαθανάτισε ο φακός του, κι «ευχαρίστησε» ειρωνικά τους ενόχους για τη συμβολή τους στη ρύπανση της γαλλικής πρωτεύουσας.

pyrgos toy aifel maska techni
huffingtonpost.fr

Ο Toolate δεν αρκέστηκε απλά στο να φωτογραφήσει τις μάσκες που εντόπισε εκτός κάδων απορριμάτων, αλλά τις συνέλλεξε και τις τοποθέτησε πίσω από κάδρα, τα οποία και κατόπιν κατέταξε διασκορπισμένα σε τοίχους κεντρικών κτηρίων, σε δημόσια θέα για τους πολίτες. Τα έργα του θα παραμείνουν εκτεθειμένα στους δρόμους του Παρισιού μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου.

rue du temple maska techni
huffingtonpost.fr

Στόχος του καλλιτέχνη φυσικά δεν είναι άλλος από το να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους σχετικά με την μόλυνση των αστικών τοπίων, τονίζοντας σε δήλωσή του πως μια τέτοια κίνηση είναι αδιανόητη και εγκληματική, καθώς οι προστατευτικές μάσκες κάνουν περίπου 450 χρόνια να διαλυθούν στο έδαφος, με ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και τους ωκεανούς.

Ο Toolate είναι γνωστός στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Νίκαια, για την ενεργή συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε έκανε μια συμβολική πράξη με επίκεντρο 20 τοπικά σούπερ μάρκετ, όπου και τροποποίησε τις ετικέτες 200 μπουκαλιών Κόκα Κόλα, με την επιγραφή Too Late, αναφορά στο ψευδώνυμό του αλλά και στην αδράνεια της εταιρίας στο να κάνει αποφασιστικά βήματα προς τη μείωση του πλαστικού που χρησιμοποιεί.

«Η Κόκα Κόλα κατέχει με διαφορά το χρυσό μετάλλιο στη μόλυνση των υδάτων από πλαστικό», εξηγεί ο καλλιτέχνης, που επιθυμεί μέσω αυτής της αντίδρασης του να καταστήσει στο κοινό σαφή την σοβαρότητα της κατάστασης.

Ντορίνα Παπαγεωργίου