Ένα εγκαταλελειμμένο χωριό στη Σκωτία μόλις βγήκε στην αγορά και κοστίζει 125.000 λίρες (περίπου 146.000 ευρώ), αλλά οι ντόπιοι λένε πως είναι στοιχειωμένο από την «Lady Of Lawers».

Οι αγοραστές που ενδιαφέρονται να πάρουν αυτό το γραφικό χωριό, το Lawers, που βρίσκεται κοντά στη Loch Tay των Χάιλαντς της Σκωτίας, θα πρέπει να γνωρίζουν πως το χωριό είναι κυρίως ερείπια αλλά περιέχει μια ιδιωτική παραλία και πολύ γκαζόν.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ντόπιους, υπάρχει και το φάντασμα μιας γυναίκας η οποία ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να δει το μέλλον. Σύμφωνα με την τοπική ιστορία, πρόκειται για τη Mary Campbell, κόρη του Sir James Campbell, που ζούσε κοντά στη Loch Tay, τον 17ο αιώνα. Μάλιστα, είχε κάνει πολυάριθμες προβλέψεις στη μητρική της, τη γαλλική γλώσσα και πολλές από αυτές βγήκαν αληθινές. Αυτός είναι και ο λόγος που οι άνθρωποι τη σέβονταν.
Για παράδειγμα όταν οι κάτοικοι ετοιμάζονταν να χτίσουν μια εκκλησία το 1669, η Campbell προέβλεψε ότι «τα πετρώματα δεν πρέπει ποτέ να μπουν στη στέγη της εκκλησίας». Και μια καταιγίδα χτύπησε τη βάρκα που τα μετέφερε, βυθίζοντάς τη. Σε άλλη περίσταση, φύτεψε ένα δέντρο τέφρας κοντά στην εκκλησία και δήλωσε το εξής: «Όταν το δέντρο φτάσει στο ύψος του αετώματος, η εκκλησία θα χωριστεί».

 

Και δεν ήταν καθόλου περίεργο όταν, το 1833, το δέντρο μεγάλωσε και η οροφή της εκκλησίας έπεσε ενώ καταιγίδα κατέστρεψε την εκκλησία σε τέτοιο βαθμό που οι κάτοικοι έπαψαν να τη χρησιμοποιούν. Εξάλλου, κανένας δεν παρέβλεπε τις προβλέψεις της αφού «το κακό θα ερχόταν σε όποιον έβλαπτε το δέντρο που φύτεψε». Όμως, ο John Campbell την αγνόησε, έκοψε το δέντρο τη δεκαετία του 1870 και οι επιπτώσεις δεν άργησαν, αφού λίγο μετά, ο βοηθός του τρελάθηκε και το άλογο του πέθανε.

Επιπλέον, φέρεται να είχε προβλέψει τις Εξώσεις των Χάιλαντς όταν οι κάτοικοι έφυγαν από την περιοχή τον 18ο αιώνα. «Η γη πρώτα θα γεμίσει με σκόνη και μετά οι άνθρωποι της θα ξεριζωθούν. Τα σπίτια θα είναι τόσο μακριά το ένα από το άλλο που ο κόκορας δεν θα ακούει του γείτονά του», είχε αναφέρει η Lady of Lawers. Και πράγματι, το χωριό της έχανε όλο και περισσότερους κατοίκους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 1841 έμεναν μόλις 17 κάτοικοι ενώ μέχρι το 1891 έγιναν 7 και κανείς δεν ζούσε πλέον μέχρι το 1926. Εκτός ίσως, από το φάντασμα της Lady of Lawers.Ωστόσο, οι προβλέψεις της δεν ήταν μόνο για το χωριό της ή για την περίοδο που έζησε. Για παράδειγμα, είχε μιλήσει για «καράβια με καπνούς» πολύ πριν την εφεύρεση των ατμοπλοίων. Βέβαια, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, πολλές από τις προβλέψεις της βγήκαν αληθινές αλλά όχι όλες. Ή τουλάχιστον όχι ακόμα καθώς τρεις από τις προβλέψεις της δεν έχουν βγει ακόμα.

 

Βέβαια, το χωριό, στοιχειωμένο ή όχι, είναι πανέμορφο. Εκτείνεται σε τρία καταπράσινα στρέμματα και περιλαμβάνει μάντρα, ημιαρχαία δάση, ερειπωμένα πέτρινα ερείπια και ιδιωτική παραλία στη Loch Tay, με τον αγοραστή να παίρνει τα δικαιώματα αλιείας. Επίσης, ανάμεσα στα ερείπια είναι η εκκλησία του 1669, ένας πέτρινος μύλος και ένας κλίβανος.
«Αυτή είναι μια εξαιρετικά σπάνια ευκαιρία να αγοράσετε ένα μέρος της κληρονομιάς της Σκωτίας σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της χώρας», δήλωσε ο Jon Lambert, του οποίου το πρακτορείο επιβλέπει την πώληση του χωριού. «Η πώληση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να γίνει κανείς ιδιοκτήτης και θεματοφύλακας μιας περιοχής υπέροχα πλούσια σε ιστορία, ρομαντισμό και παράδοση. Το χωριό του Lawers είναι φανταστικό».