Πού να βγεις μόνος στη Θεσσαλονίκη | Part 2

957

Κάνε το επόμενο βήμα και βγες μόνος σε χώρους τέχνης της Θεσσαλονίκης. Μουσεία, εκθέσεις, θέατρα και κινηματογράφοι είναι μερικές από τις δραστηριότητες τέχνης, που μπορείς να υποστηρίξεις μόνος και να περάσεις ένα ιδιαίτερο απόγευμα.

Ήδη, έχεις συνειδητοποιήσει, ότι είναι πολύ πιο εύκολο να βγεις μόνος για μια δραστηριότητα, παρά για έναν καφέ ή γεύμα. Στο Part 2, θα σου παρουσιάσω μουσεία και δημοτικούς χώρους τέχνης της Θεσσαλονίκης -λιγότερο mainstream-, για να περάσεις ένα απόγευμα μόνος.

Μουσεία και Πινακοθήκες της Θεσσαλονίκης:

Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο
Το μοναδικό Φαρμακευτικό Μουσείο της χώρας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Καλαμαριά. Στους χώρους του θα βρεις όργανα, σκεύη, έπιπλα, μηχανήματα, βιβλία, συνταγές, φυτολόγια, φαρμακευτικές ουσίες και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται, για να μάθεις τα πάντα για τη φαρμακευτική ιστορία της Ελλάδας.

Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Εδώ θα νιώσεις ότι έχει σταματήσει το ρολόι της ιστορίας να χτυπά… και μεταξύ άλλων θα έχεις την ευκαιρία να δεις δύο εξαιρετικά βαγόνια -το εστιατόριο και το κλινοθέσιο- του θρυλικού ORIENT EXPRESS, από το οποίο έχουν διασωθεί 3 βαγόνια παγκοσμίως (!).

Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το μουσείο αυτό παρουσιάζει την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, από τις πρώιμες προσπάθειες των αρχών του 20ου αιώνα, μέχρι την σύγχρονη ελληνική παραγωγή. Στο Μουσείο λειτουργεί επίσης η μεγαλύτερη κινηματογραφική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, με 6.500 τόμους.

MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Άλλο ένα μουσείο, μοναδικό στο είδος του στη χώρα, που βρίσκεται στην πόλη μας και λειτουργεί ταυτόχρονα ως Μουσείο, ως Κέντρο και ως διοργανωτής Φεστιβάλ (Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας PhotoBiennale). Εδώ, θα έχεις την ευκαιρία να δεις διαφορετικές χρήσεις και εφαρμογές της φωτογραφίας.

Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Είναι το δεύτερο πολυθεματικό Μουσείο και ταυτόχρονα ένας πολιτιστικός φορέας που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη. Οργανώνει επετειακές και θεματικές εκδηλώσεις βασισμένες στη μουσειακή εκπαίδευση, παρουσιάζει παιδικά βιβλία και τους συγγραφείς τους. Μάλιστα, έχει και ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών, που συνεχώς μεγαλώνει.

SEIKILO
Ένας διαδραστικός χώρος πολιτισμού, που προσφέρει βιωματικές ξεναγήσεις και τη δυνατότητα εκμάθησης αρχαίων μουσικών οργάνων.

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
Η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στεγάζεται στο διατηρητέο μνημείο της Casa Bianca, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Όλγας & Θεμιστοκλή Σοφούλη και στο εσωτερικό της, μπορεί κανείς να βρει έργα από το 1898 έως και σήμερα. Διοργανώνει και φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, είτε από τις μόνιμες συλλογές της, είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Είτε έχεις επισκεφθεί αυτούς τους χώρους τέχνης, είτε όχι, είναι μια καλή ευκαιρία να το (ξανα)κάνεις μόνος σου. 7 μουσεία, λιγότερο γνωστά, τα οποία αξίζουν την προσοχή σου και ως πιο «μικρά», θα σου προσφέρουν σίγουρα μια πιο φιλική και προσωπική ξενάγηση.

Βάλε ένα κάθε βδομάδα στο πρόγραμμά σου και γνώρισε καλύτερα την πόλη, που μένεις. Διάδρασε με τους ανθρώπους των μουσείων, δώσε feedback για τη δουλειά τους (μην ξεχνάς, ότι πολλοί από τους εργαζόμενους, των παραπάνω χώρων, είναι εθελοντές) και ζήσε μια διαφορετική εμπειρία, γεμάτη όμορφες και απρόβλεπτες πιθανότητες.

Τα ξαναλέμε στο καταληκτικό Part 3, ανακαλύπτωντας ποια μέρη και καταστήματα είναι ιδανικά για καφέ, ποτό και γεύμα για solo έξοδο.

Προτείνει η Μαρία Γαβριηλίδη