Τα καλύτερα θεματικά πάρκα της Disney στον κόσμο

disney pyrotechnimata

Σε αντίθεση με το δημοφιλές αφήγημα, που θέλει μια επίσκεψη στα πάρκα της Disney να βρίσκεται στην κορυφή των πιο τρελών παιδικών μας ονείρων, τα θεματικά πάρκα απολαμβάνονται κατά κοινή παραδοχή πολύ περισσότερο από τον άνω των 18 ετών πληθυσμό, όχι μόνο γιατί οι ενήλικες έχουν μεγαλύτερη συναίσθηση του τι βλέπουν, αλλά κι επειδή, λόγω νοσταλγίας, βιώνουν τα πάντα με 100 φορές μεγαλύτερη ένταση.


Πέρα από τη γειτονική μας Disneyland στην Πόλη του Φωτός, η οποία και μάλλον αποτελεί για την Ελλάδα την υψηλότερη σε επισκεψιμότητα χώρα των Disney θαυμάτων, η γνωστή σε όλους μας εταιρία παραγωγής ταινιών κινουμένων σχεδίων μυρίστηκε από πολύ νωρίς πως κατέχει στα χέρια της την τέλεια φόρμουλα για να σαγηνεύσει παιδιά και ενήλικες, επεκτείνοντας την ιδέα αυτή στις τέσσερις γωνιές της υφηλίου.

Πολλοί είναι μάλιστα οι φανατικοί του είδους που έχουν πληρώσει μια επίσκεψη και στα 11 πάρκα της Disney παγκοσμίως, δημιουργώντας μεταξύ τους ένα άτυπο ranking για να καθορίσουν το καλύτερο.

Επειδή βέβαια είναι πολύ πιθανό στη ζωή σας να μην έχετε την ευκαιρία να τα επισκεφτείτε όλα για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα, έχουμε ετοιμάσει παρακάτω μια λίστα με αυτά που, σύμφωνα με τους ειδήμονες bloggers, προσφέρουν μακράν την πιο συναρπαστική και γεμάτη εμπειρία στους τυχερούς επισκέπτες τους.

1. Disneyland, Καλιφόρνια

disneytouristblog.com

Η πρώτη των πρώτων. Το παρθενικό εγχείρημα της Disney να δώσει σάρκα και οστά στις παραμυθένιες ιστορίες της, η Disneyland της Καλιφόρνια ιδρύθηκε το 1955, αποτελώντας έτσι το μοναδικό πάρκο εκ των 11 που οικοδομήθηκε υπό το άγρυπνο βλέμμα του ίδιου του Walt Disney.

Δεν είναι λίγοι λοιπόν εκείνοι που το κατατάσσουν στην κορυφή της παρούσας λίστας αποκλειστικά και μόνο επειδή αισθάνονται πως διαθέτει μια ιδιαίτερη ενέργεια, μια αυθεντική μαγεία που γυρίζει τους επισκέπτες πίσω στο χρόνο, τότε που η Disney έκανε τα πρώτα βήματα για να χαρίσει στην ανθρωπότητα τα αναρίθμητα κινηματογραφικά της αριστουργήματα.

Πέρα από τη νοσταλγία όμως, η Disneyland της Καλιφόρνια διαθέτει όλο το πακέτο, διότι φημίζεται πως προσφέρει τα καλύτερα βραδινά σόου απ’ όλες τις υπόλοιπες μαζί, καθώς και την πιο ασυναγώνιστη μίξη διατήρησης των παλιών καλών αξιοθέατων και προσθήκης καινούριων από νεώτερες παραγωγές της Disney, όπως ο Indiana Jones.

2. Disneyland, Τόκιο

disney tokyo
disneyparks.disney.go.com

Κερδίζοντας στα σημεία για τις εξαιρετικές υπηρεσίες της -καμία έκπληξη ως προς αυτό, μιας και η Ιαπωνία αριστεύει στα σχετικά εγχειρήματα-, η Disney του Τόκιο για κάποιος κατατάσσεται στο νούμερο 1, όχι επειδή προσφέρει κάποια τεράστια καινοτομία, αλλά ακριβώς γιατί παραμένει πιστή στην αυθεντική ιδέα και την αναβαθμίζει.

Πολλά μάλιστα από τα all time classic αξιοθέατα, όπως το Splash Mountain ή το νησί του Τομ Σόγιερ προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία σε ένα ήδη γνώριμο concept, ξεπερνώντας τα πάρκα που γέννησαν τις αρχικές ιδέες.

H μοναδική νέα προσθήκη για την οποία φημίζεται μεταξύ των φανατικών είναι το κυνήγι θησαυρού του Γουίνι, το οποίο και λαμβάνει επαίνους λόγω τεχνικής τελειότητας και έξυπνης διαρρύθμισης, στοιχεία που εξυψώνουν την όλη εμπειρία σε νέα επίπεδα.

3. Disneyland, Παρίσι

parisi disneyland
sortiraparis.fr

Συχνά κατηγορείται για τη φτωχή ποιότητα φαγητού και τις τεράστιες ουρές που θα συναντήσει κανείς εκεί, ωστόσο το μαγικό βασίλειο της γαλλικής Disney αποτελεί ένα αριστουργηματικό αντίγραφο των προκατόχων του, χωρίς να στερείται αυθεντικής ατμόσφαιρας.

Εδώ η αδρεναλίνη χτυπάει ταβάνι, καθώς τα roller coster του Space Mountain και του Big Thunder είναι τα καλύτερα στον κόσμο, ενώ οι περιβόητοι Πειρατές της Καραϊβικής κάνουν εξαιρετική δουλειά στην προσομοίωση, δημιουργώντας την αίσθηση πως όντως έχεις εισέλθει σαν από θαύμα στον μαγικό τους κόσμο.

Ακριβώς απέναντι θα βρείτε και τα Walt Disney Studio, που, αν και διαθέτουν κάποια ενδιαφέροντα gems, όπως ο Πύργος του Τρόμου (που στην ουσία ρίχνει τους επιβάτες απότομα από μεγάλο ύψος), στην ουσία χάνουν αρκετή από τη μαγεία της όλης εμπειρίας, καθώς δεν περιλαμβάνουν το παραμυθένιο στοιχείο σε τόσο έντονο βαθμό.

4. Magic Kingdom Park, Φλόριντα

disney florida
clickorlando.com

Ένα ακόμα νοσταλγικό πάρκο στα εδάφη των Ηνωμένων Πολιτειών, το Magic Kingdom της Φλόριντα αποτελεί ίσως και δημοφιλέστερο πλέον προορισμό από εκείνο της Καλιφόρνια, έχοντας ανοίξει τις πύλες του στο κοινό ήδη από το 1971.

Η νέα προσθήκη της Fantasyland ενθουσίασε τους φαν κι έφερε νέο αέρα στο πάρκο, το οποίο όμως συνεχίζει να εκλείπει κάπως του γοήτρου που διαθέτει η Disneyland της Καλιφόρνια, αναπληρώνοντας ωστόσο το κενό με το εξαιρετικό φαγητό που προσφέρει.

5. Tokyo Disney Sea

tokyo disneysea
placesoffancy.com

Το συγκεκριμένο πάρκο δε θεωρείται απλά από τα καλύτερα της Disney, αλλά και γενικότερα ένα από τα κορυφαία θεματικά πάρκα σε παγκόσμια κλίμακα, λόγω της εξαιρετικής δουλειάς που έχει γίνει στη διακόσμηση και το στυλ, καθώς αρκετά από τα σημεία του, όπως για παράδειγμα το Mermaid Lagoon μεταφέρουν τους επισκέπτες κατευθείαν στην προσομοίωση του εκάστωτε φαντασιακού κόσμου.

Τελευταίο λοιπόν στη λίστα όσον αφορά τη θεματική ενότητα «Disney», αλλά σίγουρα κάτοχος των πρωτείων για την ενεργή συμμετοχή που επιδιώκει για το κοινό του και για το αρχιτεκτονικό ταλέντο που επενδύθηκε για τη δημιουργία του.

Ντορίνα Παπαγεωργίου