Νεκρά δελφίνια ξεβράζονται συνεχώς στις ακτές της Γαλλίας

Speedynews.gr

Η ταχύτητα στην ενημέρωση


Οικολογία

Νεκρά δελφίνια ξεβράζονται συνεχώς στις ακτές της Γαλλίας

Νεκρά δελφίνια ξεβράζονται στην ακτή της Γαλλίας στον Ατλαντικό και είναι τόσο πολλά ώστε να κινδυνεύουν άμεσα οι τοπικοί πληθυσμοί τους, υποστηρίζουν θαλάσσιοι βιολόγοι.

Τα περισσότερα δελφίνια πεθαίνουν στα δίχτυα των αλιευτικών πλοίων ενώ από νεκροτομές που έχουν διενεργηθεί κάποια από αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά έφεραν κατάγματα, είχαν σπασμένες ουρές και πτερύγια, αλλά και βαθιές τομές στο δέρμα τους από τα δίχτυα.

“Πλησιάζουμε σε ποσοστά θνησιμότητας που απειλούν την επιβίωση του πληθυσμού των δελφινιών στον Κόλπο της Γασκώνης”, λέει η Μοργκάν Περί, μια θαλάσσια βιολόγος στην Βρετάνη της δυτικής Γαλλίας.

“Την τελευταία τριετία παρατηρούμε περισσότερους από 1.000 θανάτους δελφινιών σε διάστημα τετραμήνου κάθε χειμώνα”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Τα κοινά δελφίνια πλήττονται περισσότερο, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν πως αυτά που ξεβράζονται στις παραλίες αντιπροσωπεύουν μόλις ένα μικρό ποσοστό των δελφινιών που πεθαίνουν στα δίχτυα ψαράδων κοντά στις γαλλικές ακτές.

Εκτιμούν μάλιστα ότι ο πραγματικός αριθμός είναι από πέντε ως δέκα φορές υψηλότερος.

Τα δελφίνια εγκλωβίζονται εδώ και δεκαετίες σε δίχτυα αλιευτικών στα νερά του Ατλαντικού. Αλλά οι θαλάσσιοι βιολόγοι υποστηρίζουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην αλλαγή των πρακτικών αλιείας και κυρίως στις τράτες που ψαρεύουν ανά ζεύγη λαβράκια .

Ο αργός ρυθμός αναπαραγωγής των δελφινιών, που είναι θηλαστικά τα οποία για να αναπνεύσουν πρέπει να βγαίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας, σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ραγδαία μείωση των αριθμών τους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Pelagis στην Λα Ροσέλ.

Τα πληθυσμιακά μοντέλα δείχνουν ότι ο πληθυσμός τους παραμένει σταθερός, λέει η Ελέν Πελτιέ, μια ερευνήτρια στο παρατηρητήριο. “Αλλά μόλις διαπιστωθεί η μείωση, είναι ήδη πολύ αργά”, εξηγεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:

Comment here