Οι κρατούμενοι είναι από αυτούς που ξεχάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε χώρες όπως το Βέλγιο, η κατάστασή τους ήταν ήδη επισφαλής. Τώρα είναι εκρηκτική.

Το Euronews εξασφάλισε δύο μαρτυρίες μέσα από δύο διαφορετικές φυλακές. Οι κρατούμενοι προτιμούν να παραμένουν ανώνυμοι. Καταγγέλλουν σοβαρά προβλήματα υγιεινής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι αδύνατο να πλένουν τα χέρια τους, αφού δεν υπάρχει σαπούνι.

«Από τις 23 του μήνα, πλένω τον εαυτό μου με μόνο νερό. Έπρεπε να καθαρίσω το κελί μου μόνο με νερό. Ετσι καθάρισα από τον προηγούμενο κρατούμενο. Τι άλλο να πω; Η κατάσταση εδώ είναι πολύ κακή», είπε ο ένας από αυτούς.

Και πώς να τηρηθεί η κοινωνική απόσταση σε υπερπλήρεις φυλακές;

«Μεταξύ των κρατουμένων είναι αδύνατο, είμαστε όλοι στην αυλή ταυτόχρονα, μας βάζουν στα ντους ταυτόχρονα. Για δύο μήνες δεν έχει γίνει τίποτα, εκτός από την ακύρωση επισκέψεων και δραστηριοτήτων. Δεν έχει νόημα», λέει ο δεύτερος.

«Πολλοί τρόφιμοι φοβούνται να πουν ότι είναι άρρωστοι επειδή ξέρουν ότι θα αλλάξουν φυλακή και πιθανότατα θα απομονωθούν», λέει ο Γκρέγκορι Βαλέζ, από το Σωματείο των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων.

Οι εθελοντικές ενώσεις που συνεργάζονται με κρατούμενους, φοβούνται τα χειρότερα.

«Ο υπερπληθυσμός είναι τέτοιος που ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ υψηλός στη φυλακή. Το προσωπικό που εισέρχεται και βγαίνει καθημερινά μπορεί να μολύνει τους κρατουμένους, αλλά και οι κρατούμενοι μπορούν να μολύνουν το προσωπικό», λέει η Σελίν Λεβέφρ από μια οργάνωση εθελοντών.

Όταν ξεκίνησε η καραντίνα, υπήρξε ξέσπασμα βίας σε διάφορες φυλακές του Βελγίου. Οι κρατούμενοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί όλες οι επισκέψεις ακυρώθηκαν και οι δραστηριότητες που τους επιτρέπουν να κερδίσουν λίγα χρήματα, σταμάτησαν.

Για να μειώσει την πίεση, η κυβέρνηση έχει απελευθερώσει χίλιους κρατουμένους που δεν αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία. Χρειάζονται όμως μακροπρόθεσμες απαντήσεις.

«Διαμαρτύρονται εδώ και πολύ καιρό. Δεν περιμέναμε την πανδημία να ζητήσουμε τη μείωση του αριθμού των ατόμων που βρίσκονται στη φυλακή. Η φυλακή πρέπει να είναι η τελευταία λύση για σοβαρά εγκλήματα όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή», είπε ο βουλευτής των Οικολόγων Ζιλ Βαντεν Μπούρε.

Οι κρατούμενοι και οι οικογένειές τους αισθάνονται ξεχασμένοι. Και περιμένουν με ανυπομονησία την κυβέρνηση να εκπληρώσει την υπόσχεσή της για εγκατάσταση ενός συστήματος τηλεδιάσκεψης, ώστε τουλάχιστον να μπορούν να επικοινωνούν.

Πηγή: EURONEWS.COM