

Του Γιώργου Παναγιωτόπουλου
Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας DMS CITY COLLEGE OF LONDON
Από την δημιουργία της ευρωζώνης και μετά, όταν η ελληνική οικονομία πέρασε από την εποχή του «εσωτερικού τουρισμού», ο οποίος επέτρεπε την συντήρηση καταλυμάτων μετρίου -στην πλειοψηφία τους- μεγέθους και ποιοτικού δείκτη, στην εποχή του υψηλού όγκου εισερχόμενου τουρισμού υψηλών προδιαγραφών και την ανάπτυξη μεγάλων πεντάστερων συγκροτημάτων, η Ελλάδα βίωσε μια «χρυσή εποχή».
Ο τουρισμός μεταλλάχθηκε από υπόθεση μικροξενοδόχων και μικροϊδιοκτητών του κλάδου εστίασης, σε έναν πολυδύναμο μοχλό κίνησης της οικοδομικής δραστηριότητας, στοχευμένων δημοσίων επενδύσεων σε επίπεδο μεταφορικών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών, ανάπτυξης τεράστιας δυναμικότητας επιχειρήσεων εστίασης, έκρηξης του τομέα ενοικίασης αυτοκινήτων, εκτίναξης της θερινής αγοράς καυσίμων και, συνολικά, υπηρεσιών σχετιζόμενων με την υποδοχή και διαχείριση πληθυσμού τριπλάσιου από τους μόνιμους κατοίκους της Χώρας.
Ακόμα και η παραγωγή αγροκτηνοτροφικών προϊόντων εντατικοποιήθηκε προς κάλυψη των αναγκών επισιτισμού του τουριστικού πληθυσμού, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρήθηκε σταδιακή μεγέθυνση των εξαγωγών Ελληνικών διατροφικών προϊόντων, ως συνέπεια της εξοικείωσης των τουριστών με τις γεύσεις και την ποιότητά τους. Θα μπορούσε να πει κάποιος, με ασφάλεια, ότι ο τουρισμός σήμανε για την Ελληνική οικονομία πολλά περισσότερα από έναν απλό κλάδο της οικονομίας. Ακόμα και στα χρόνια της μνημονιακής ύφεσης, πρακτικά ήταν το «πολυεργαλείο» που κράτησε όρθια την Ελληνική οικονομία.
Στον αντίποδα, με υπαιτιότητα του πολιτικού συστήματος, αντί να αξιοποιηθεί αυτή η «χρυσή περίοδος» για την συντεταγμένη ανάπτυξη του πρωτογενούς και του δευτερογενούς μεταποιητικού τομέα, μέσω ορισμού πλαφόν στην κατανομή πόρων ΕΣΠΑ, επικράτησε η λογική του «εύκολου χρήματος» εξαιτίας της οποίας πτώχευσε η Χώρα. Το Κράτος και οι τράπεζες συμπεριφέρθηκαν σαν παίκτης καζίνο και ποντάρισαν «τα ρέστα τους» σε μια «υπόθεση εργασίας» αέναης τουριστικής επέκτασης.
Το εποικοδόμημα ήταν στηριγμένο σε γυάλινα πόδια και ένας ιός που έπληξε τις πηγές προέλευσης των τουριστών και τον συνδυασμό tour operators/αερομεταφορών, αποδεικνύεται ότι αρκούσε για να διαλύσει τις παραισθήσεις και να απειλεί, άμεσα, την Ελλάδα με «πολυοργανική οικονομική ανεπάρκεια», ενδεχομένως μοιραία.
Η ανεργία των νέων θα ξεπεράσει και αυτή των πρώτων μνημονιακών χρόνων, ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι κλάδοι της οικονομίας μπαίνουν σε ύφεση άγνωστης διάρκειας. Στερεύει, για άγνωστο χρονικό διάστημα η πηγή προέλευσης του τουρισμού. Οδηγούμαστε σε μια ετεροκαθοριζόμενη ξηρασία, καθώς οι Χώρες κατασκευάζουν «φράγματα», με στόχο να διατηρήσουν τα χρηματικά διαθέσιμα εντός των συνόρων τους.
Η Ελλάδα οφείλει να τονώσει άμεσα τον εσωτερικό τουρισμό, σε συνεργασία με τον ξενοδοχειακό κλάδο, μέσω «επιταγών διανυκτέρευσης και κατανάλωσης τοπικών προϊόντων» Οφείλει να προσελκύσει μέσω καινοτόμου «Youth Tourism Program» τη νέα γενιά τουριστών, καθώς οι νέοι δεν φοβούνται και μέσω μιας αναβαθμισμένης τουριστικής εμπειρίας (από το camping στο ξενοδοχείο) θα διαμορφώσουν μια προοπτική μονιμοποίησης της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού στηρίζοντας την «ραχοκοκαλιά» των τριάστερων καταλυμάτων που αποτελεί τον μικρομεσαίο πνεύμονα επιβίωσης των τοπικών οικονομιών.
Τέλος, ίσως ήρθε η ώρα, μέσα από ένα τεράστιο πρόγραμμα ορθολογικής πολεοδόμησης παράκτιων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας και μεγάλων μη αναπτυγμένων νησιών (Λέσβος, Χίος, Σάμος κ.λπ.) να αναπτύξουμε την κουλτούρα «μόνιμης/τουριστικής κατοικίας» σε εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίους και πολίτες τρίτων Χωρών, που επιθυμούν να «ριζώσουν» στην ασφαλέστερη περιοχή του κόσμου, η οποία παρέχει τέλειο κλίμα, άριστη υγειονομική επίδοση και προηγμένη διατροφική αλυσίδα και όλα αυτά σε ένα προσιτό κόστος.
Η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία αν στρέψουμε αποφασιστικά την ματιά μας στους εύπορους κλιματικούς και υγειονομικούς μετανάστες. Όταν ανακάμψει, συνδυαστικά, ο εποχικός τουρισμός, θα είμαστε πολύ πιο ενισχυμένοι και
σταθεροποιημένοι, έχοντας κάνει μόνιμους συμπατριώτες τους «επενδυτές» της ευζωίας.
Πηγή: NOFAKENEWS.GR