Στην ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των οδοντιάτρων από τα μέτρα της κυβέρνησης αλλά και στην οδοντιατρική περίθαλψη των ευπαθών ομάδων αναφέρθηκε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Κάτι παίζει στο Κόκκινο ο οδοντίατρος, μέλος του ΔΣ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Κομνής.
Αναφερόμενος στην λειτουργία των οδοντιατρείων εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού ο κ. Κομνής σημείωσε πως «εν μέσω πανδημίας ο δικός μας ρόλος είναι πολύ σημαντικός. Με την απόφαση της κυβέρνησης και της Ομοσπονδίας μας τα οδοντιατρεία είναι ανοιχτά μόνο για τα επείγοντα περιστατικά, και αυτό δεν είναι κάτι απλό».
Ανέφερε δε ότι «ο ΠΟΥ κατατάσσει το επάγγελμα μας το πρώτο σε επικινδυνότητα γιατί ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τον ασθενή», ενώ «το νέο πρωτόκολλο της Ομοσπονδίας περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα που είναι πολύ σοβαρά. Για να λειτουργήσει ένα οδοντιατρείο σήμερα χρειάζεται και επιπλέον κόστος και προσωπικό, κάτι που επιβαρύνει την οικονομική και λειτουργική του κατάσταση».
Ωστόσο, «σε μια περίοδο με αυξημένο κόστος μας βγάλανε έξω από τους κλάδους οικονομικής στήριξης και μας εντάξανε σε εκείνο το γελοίο σύστημα των voucher», δήλωσε ο κ. Κομνής τονίζοντας ότι «η διαδικασία των voucher ήταν πλήρης απαξίωση των επιστημόνων». «Υπάρχουν νέοι συνάδελφοι που σε αυτές τις συνθήκες δεν βγάζουν ούτε το ενοίκιο, δεν έχουν έσοδα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο κ. Κομνής αναφέρθηκε στην ανάγκη οδοντιατρικής περίθαλψης των ευαίσθητων συμπολιτών μας. «Τι ακριβώς γίνεται με την οδοντιατρική περίθαλψη σε κάποιες ευπαθείς και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στους πρόσφυγες και μετανάστες, τους φυλακισμένους, τους εξαρτημένους, τους αστέγους και όσους διαβιούν σε γηροκομία. Μην υποτιμούμε την οδοντιατρική φροντίδα, γιατί εάν σήμερα δημιουργηθεί σε κάποιον ένα έντονο οδοντιατρικό πρόβλημα, ένας έντονος πόνος ή ένα απόστημα, σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες τι θα γίνει;» δήλωσε ο κ. Κομνής, υπενθυμίζοντας ότι «πρόσφατα στις φυλακές Μαλανδρίνου υπήρξε περιστατικό που έγκλειστος των φυλακών έχασε τη ζωή του από οδοντικό απόστημα, διότι αργήσανε να τον μεταφέρουν στο Κέντρο Υγείας και ο άνθρωπος 35 ετών με πέντε παιδιά πέθανε».
«Εκεί που είναι αυτοί οι άνθρωποι, στα κέντρα προσφύγων, κάποιος με έντονο πρόβλημα που θα πάει; Εάν πραγματικά η κυβέρνηση ήθελε να προστατεύσει αυτές τις ομάδες θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον κάποια αυτοκινούμενα οδοντιατρεία με εξοπλισμό» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «αν μιλήσουμε για το κόστος αυτό, τα 9 εκατομμύρια που δώσανε στη δεύτερη φάση στους καναλάρχες αντιστοιχεί σε 200 οδοντιατρικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα». «Δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη δημόσια υγεία», δήλωσε συμπερασματικά.
Πηγή: STOKOKKINO.GR