ΠΑΜΑΚ: 3.000 βιβλία θα δοθούν άμεσα στις φυλακές
@ Pixabay
Περισσότεροι από 3.000 τίτλοι βιβλίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστημίο Μακεδονίας έτοιμοι να παραδοθούν αρχικά στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας που δραστηριοποιούνται στις φυλακές της χώρας και στη συνέχεια στους κρατούμενους.

Τη δράση αυτή ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας μέχρι τα τέλη Φλεβάρη οι Εκδόσεις του ΠΑΜΑΚ, όμως τα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζονται μέχρι και σήμερα ανέβαλαν την παράδοση, μετά τις αποφάσεις για την χαλάρωσή τους.

Για το θέμα αυτό ωστόσο, όπως και για την παράδοση δωρεάν συγγραμμάτων στους φοιτητές κατ’ οίκο, μίλησε στον Flash 99,4 και την εκπομπή Flash Δρομο-λόγιο, η διευθύντρια των Εκδόσεων του ΠΑΜΑΚ, Ιωάννα Δανδέλια.

Συγκεκριμένα, για τη κοινωνική δράση συλλογής βιβλίων που θα διατεθούν στα σχολεία δεύτερης ευκαιρία των φυλακών τόνισε ότι «η συγκεκριμένη κίνηση έχει ολοκληρωθεί από τον Φλεβάρη αλλά λόγω της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων που έχουν προκύψει, δεν μπορέσαμε να μεταφέρουμε τα βιβλία στις φυλακές που προβλέπονταν να μεταφερθούν, οπότε αυτή τη στιγμή είμαστε σε αναμονή και με το που ολοκληρωθούν τα μέτρα και μπορέσουμε να μπούμε σε μια κανονική ροή να παραδώσουμε τα βιβλία στα σχολεία και από εκεί στους φυλακισμένους.

Ελπίζουμε ότι μετά από όλο αυτό, θα εκτιμηθούν ακόμη περισσότερο, διότι το βιβλίο αποτελεί μια διέξοδο γι’ αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και ένα σημαντικό εφόδιο για τα σχολεία που λειτουργούν στο εσωτερικό τους. Είναι επίσης σημαντικό ότι οι ίδιοι οι εκπαιδευτές επικοινωνούν με τους κρατούμενους και προσπαθούν να τους παρέχουν τέτοιες διεξόδους».  

Αναφερόμενη στην ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα για δωρεά βιβλίων η διευθύντρια Εκδόσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τόνισε ότι «ήταν πάρα πολύ μεγάλη και συγκινητική από την πρώτη στιγμή. Να σκεφτείτε ότι η δράση μας μετά την πρώτη παράταση που πήρε, τελείωνε στις 14 Φεβρουαρίου αλλά επειδή κόσμος συνέχιζε να έρχεται και μας άφηνε βιβλία συνεχίσαμε άτυπα μέχρι τις 28 του ίδιου μήνα.

Ήταν πολύ συγκινητικό όλο αυτό και ειδικότερα το άνοιγμα στο κοινό. Γιατί ξέρετε ο κόσμος έχει μάθει και έχει συνδέσει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ίσως με μια πιο εξειδικευμένη μόρφωση, ωστόσο η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη που ο κόσμος αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια και μας έδωσε βιβλία από τις δικές του βιβλιοθήκες. Βιβλία που διάλεξε ο ίδιος ή που αγόρασε από βιβλιοπωλεία για να τα κάνει δώρο σε αυτούς τους ανθρώπου».

Αναφορικά με το αν τα βιβλία έχουν υποστεί επεξεργασία πριν παραδοθούν η Ιωάννα Δανδέλια συμπλήρωσε ότι «όλο το προσωπικό των εκδόσεων έχει φροντίσει ώστε αυτά τα βιβλία να φτάσουν άρτια και σε πολύ καλή κατάσταση στα χέρια των κρατουμένων. Τα έχουμε συσκευάσει και γι’ αυτό και δεν προλάβαμε να τα στείλουμε, γιατί έπρεπε να ελεγχθούν όλα, να συσκευαστούν, να καταμετρηθούν, να μπουν σε έναν κατάλογο τίτλων. Και μιλάμε για 3.000 τεμάχια, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάστηκε αρκετή δουλειά».

Επιπροσθέτως μιλώντας για το τι βιβλία έχει κατά κύριο λόγο ο κόσμος η κ. Δανδέλια υπογράμμισε ότι «έχουμε βρει και βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, έχουμε βρει βιβλία ξένης λογοτεχνίας αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο κόσμος διαβάζει. Έχει αγαπήσει δηλαδή όχι μόνο τους παλιούς λογοτέχνες αλλά και νέους συγγραφείς. Η ελληνική γλώσσα είναι τόσο πλούσια και έχει μια τέτοια μοναδικότητα που αποδίδει κείμενα τα οποία αποτελούν εφόδια για το αύριο».

Για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται πλέον τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια, σημείωσε ότι «το ΠΑΜΑΚ από την πρώτη στιγμή έχει εφαρμόσει τα ηλεκτρονικά μαθήματα και μάλιστα σε ποσοστό συμμετοχής που αγγίζει το 99% σε μια διαδικασία που μέχρι στιγμής κυλά πολύ ομαλά. Έγιναν και μαθήματα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Όσο για τα βιβλία, να προσθέσουμε ότι κι εμείς ως Εκδοτικός Οίκος συμμετέχουμε στο πρόγραμμα κατά το οποίο μοιράζονται τα συγγράμματα στους φοιτητές. Υπήρξε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία από τον Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων την οποία και χαιρετήσαμε ώστε να διανεμηθούν βιβλία, δωρεάν κατ’ οίκο με κούριερ και με το κόστος να πηγαίνει στους Εκδοτικούς Οίκους.  

Όπως καταλαβαίνετε αυτή είναι μια πολύ μεγάλη και δύσκολη διαδικασία, ωστόσο έχουμε συντονίσει πάρα πολύ σωστά όλες τις διαδικασίες για να προχωρήσουμε. Έχουμε επικοινωνήσει με έναν σημαντικό αριθμό εταιρειών courier, ενώ και οι φοιτητές έχουν ξεκινήσει να δηλώνουν τα βιβλία που χρειάζονται και θα μπορούν να το κάνουν μέχρι τις 26 Απριλίου. Μία μέρα μετά, εμείς θα πάρουμε στα χέρια μας τις λίστες ενδοσυστημικά και στη συνέχεια θα τα διανείμουμε μέχρι τις 15 Ιουνίου».  

Ακούστε τη συνέντευξη της διευθύντριας των Εκδόσεων του ΠΑΜΑΚ στον Flash 99,4:

Πηγή: POLITIK,GR