Της Νίκης Ζορμπά

Μπορεί στις δημόσιες παρεμβάσεις της η Φώφη Γεννηματά να φροντίζει να ασκεί κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ ( για “κλοπή” των προτάσεων του ΚΙΝΑΛ στην οικονομία μέμφθηκε η κ. Γεννηματά τις προάλλες από βήματος βουλής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης), ωστόσο έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσκλητηριο για την εκπόνηση “προοδευτικού σχεδίου ” που της απηύθυνε – έμμεσα αλλά ξεκάθαρα- ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι σε τόσο “πρώιμη” φάση, όσο φαίνεται.

Ανοιχτοί δίαυλοι

Οι ίδιες πληροφορίες, από έμπειρη κομματική πηγή του ΣΥΡΙΖΑ , αναφέρουν μάλιστα, ότι οι δίαυλοι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ είναι ορθάνοιχτοι, μεταξύ στενών συνεργατών της κ. Γεννηματά και Αλέξη Τσίπρα, παρότι υπάρχουν “αντιδράσεις” ιδιαίτερα από το τμήμα του ΚΙΝΑΛ που βρίσκεται εγγύτερα στην Ν.Δ απ ό,τι στην Κουμουνδούρου, προκαλώντας στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ισχυρούς “δισταγμούς” για δυναμικότερες πρωτοβουλίες “συμπόρευσης” με το “μεγάλο” μαγαζί, που είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιφυλακτικότητα βέβαια, δεν εκφράζει μόνον η κ. Γεννηματά λόγω της “Μητσοτακικής τάσης” που διατηρεί στο κόμμα της και είναι ισχυρή αλλά και “νεοφερμένα” πασοκογενή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για λόγους ενίοτε, όχι απολύτως πολιτικούς αλλά μάλλον “προσωπικούς”.

Ιδιαίτερα εκείνα, που εγκατέλειψαν εν μία νυκτί το ΚΙΝΑΛ και “τρύπωσαν” στον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας – όχι αφύσικο- και ισχυρές προσωπικές αντιπάθειες και κόντρες με κομβικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής.

Ο “εκλογικός συναγερμός” πάντως, που έχει σημάνει στην Κουμουνδούρου οδηγεί καθώς φαίνεται σε “εντατικοποίηση” των συνομιλιών των δύο πλευρών, ενδεχομένως και στην ανάγκη για πιο “συγκροτημένη” συμπόρευση.

Μάλλον το τετ α τετ που είχαν Τσίπρας- Γεννηματά προχθές ( Πέμπτη) στην Βουλή και μια ολιγόλεπτη κατά κάποιες πηγές, συνομιλία τους, στο περιθώριο της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την Οικονομία, θα είναι παρακινδυνευμένο μεν να τοποθετηθεί σαν “ψηφίδα” στο κάδρο της δυνητικής τους συμπόρευσης μεν αλλά είναι ενδεικτικό της παραδοχής ότι παρά τις επιφυλάξεις Γεννηματά, ο “πάγος” με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, “σπάει”.

“Αριστερό φλας”

Εδώ και καιρό πάντως, συνεργάτες του κ. Τσίπρα, επισημαίνουν σε συνομιλητές τους, ότι η Φώφη Γεννηματά μέσω των προτάσεών της έχει λάβει ξεκάθαρες αποστάσεις από την Ν.Δ και δεν είναι πια “ουραγός” του κ. Μητσοτάκη, όπως επέμενε να την χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι και το Φθινόπωρο.

Δεν διέλαθε άλλωστε της προσοχής της ηγεσίας της Κουμουνδούρου η σκληρή κριτική από “αριστερά” που άσκησε η Φώφη Γεννηματά στον Πρωθυπουργό κατά την προημερησίας συζήτηση στην Βουλή αλλά ούτε και η “εντυπωσιακή” σε -επίπεδο ένδειξης προθέσεων – φράση της :

“Επιστρέφει μια νέα σοσιαλδημοκρατία, έξυπνη, ευέλικτη, ανθρώπινη και αποφασισμένη να κόψει τα δεσμά με τον νεοφιλελευθερισμό και να επικεντρωθεί επιτέλους στα μεγάλα “θέλω” της ζωής των πολιτών: υγεία, παιδεία, εργασία, περιβάλλον. Με ισχυρή σφραγίδα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης” .

Δήλωση που ανέγνωσαν πολλοί εντός και εκτός Κουμουνδούρου – σαν “μανιφέστο” για το πώς σκοπεύει να κινηθεί το ΚΙΝΑΛ και σε μετεκλογικό επίπεδο.

Κοινώς, ότι ( ακόμη και εάν χρειαζόταν) το Κίνημα Αλλαγής υπό την ηγεσία της κ. Γεννηματά τουλάχιστον, δεν θα προσφερόταν για συγκυβερνήτης της Ν.Δ.

Εσωκομματικές αντιδράσεις

Ο κοινός φόβος πάντως σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ότι ενδέχεται οι πρόωρες εκλογές να βρίσκονται ante portas, εκ των πραγμάτων δημιουργούν πιεστικά διλήμματα σε αμφότερα τα κόμματα για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Το βέβαιον είναι ότι τα περί ”προγραμματικής συμφωνίας” που ανέφερε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και τα επανέλαβε ανοιχτά από βήματος Βουλής, βρίσκονται σε εξαιρετικά “εμβρυακό” στάδιο, κοινώς αποτελούν για την ώρα έναν διακηρυγμένο στόχο του κ. Τσίπρα που ίσως φτάσει σε επόμενο στάδιο να μετατραπεί σε …”φιλόδοξη” άσκηση επί χάρτου ( μετά πολλών , ούτως ή άλλως, εμποδίων).

Στην χρονική συγκυρία αυτή πάντως, η κ. Γεννηματά είναι δεδομένο πως δεν έχει “λυμένα” τα χέρια της εσωκομματικά για να “οδηγήσει” το κόμμα της εγγύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι αντιδράσεις που θα προκαλούνταν από στελέχη που βρίσκονται πολιτικά πιο κοντά στην Ν.Δ, θα δημιουργούσαν τέτοιους κραδασμούς που το “μικρό” (εκλογικά) σκαρί του Κινήματος Αλλαγής , πιθανότατα να μην τους άντεχε.

*Διαβάστε περισσότερα στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί

Πηγή: CAPITAL.GR