Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις για την άρση των μέτρων θα γίνουν πριν από τις 27 Απριλίου. Τη σταδιακή αποκλιμάκωση εξετάζει η κυβέρνηση.

Η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την πιθανή άρση των μέτρων περιορισμού για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού, θα γίνει πριν από τις 27 Απριλίου, την ημερομηνία δηλαδή μέχρι την οποία ισχύουν τα μέτρα αυτά.

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1.

Έχουμε ξεκινήσει εδώ και ημέρες, κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού, να επεξεργαζόμαστε το σενάριο μιας αργής, σταδιακής και μακρόσυρτης αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας. Για όλα αυτά, πριν από τις 27 Απριλίου, οπότε λήγουν οι ισχύοντες περιορισμοί, θα ενημερωθούν οι πολίτες για να ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί. Αυτή θα είναι πιο δύσκολη διαδικασία σε σχέση με τον περιορισμό στις μετακινήσεις, καθώς πρέπει να πειστούν κάποιοι ότι πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους μια εβδομάδα παραπάνω σε σχέση με το να κλειστούν όλοι στο σπίτι τους”, τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:

“Ο εχθρός μας είναι ο συνωστισμός, για αυτό δεν θέλουμε τις συγκεντρώσεις ατόμων το Πάσχα.”.

Αναφορικά με το σενάριο περί απαγόρευσης κυκλοφορίας αυτοκινήτων από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί ούτε να το διαψεύσει ούτε να το επαληθεύσει, ενώ σημείωσε: “Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω αυτό που λέτε. Έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια μέχρι τώρα για να τα γκρεμίσουμε όλα στο τέλος. Αυτή η Μεγάλη Εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη. Πηγαίνουμε μέρα-μέρα, βλέπουμε πως εξελίσσεται η εφαρμογή των μέτρων και αποφασίζουμε ότι χρειάζεται”.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την μετακίνηση σε άλλη περιφέρεια τόνισε ότι “ισχύει η απαγόρευση από την πρώτη ημέρα που ελήφθησαν τα μέτρα, αλλά επειδή βλέπαμε μια τάση λόγω του Πάσχα, διπλασιάσαμε το πρόστιμο και τονίζουμε τις απαγορεύσεις, για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού”.

Τέλος, αναφορικά με τους φόβους για συγκεντρώσεις πιστών έξω από ναούς τις επόμενες ημέρες και το ενδεχόμενο παρεμβάσεων από την Αστυνομία, ο κ. Πέτσας είπε: “Δεν είμαστε αστυνομοκρατούμενο Κράτος, βασιζόμαστε στην πειθώ. Δεν μπορεί για τους λίγους παραβατικούς να την πληρώσουμε όλοι”.

Τα υγειονομικά κριτήρια για την άρση των μέτρων

Όπως επεσήμανε τη Μεγάλη Τρίτη ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σωτήσης Τσιόδρας, δεν περιμένεις να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα. Αυτό για το οποίο κάνει περισσότερο λόγο όλος ο κόσμος αυτή τη στιγμή, είναι η μεταδοτικότητα.

Πρώτο λοιπόν κριτήριο είναι η μεταδοτικότητα για άρση των μέτρων και ήδη υπάρχει συζήτηση της επιστημονικής κοινότητας με την Κυβέρνηση. Ο κύριος αριθμητικός δείκτης για τον υπολογισμό είναι το R0 που αντιπροσωπεύει το μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο. Δηλαδή αν τον αφήσεις χωρίς μέτρα και έχει ένα R0 πάνω από το 2, θα κολλήσει ο ένας τουλάχιστον άλλους δύο. Το R0 στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι κάτω από το 1, χάρη στα μέτρα που σημαίνει ότι η νόσος φθίνει, σβήνει δηλαδή και τελικά εξαφανίζεται.

Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και έγιναν και ακόμα περισσότερες ενέργειες και ενδυναμώθηκε ακόμα περισσότερο.

Το τρίτο, είναι το να ελέγχεις εστίες αναζωπύρωσης του ιού ακόμα καλύτερα. Και όσο λιγότερα κρούσματα έχεις, όσο πλησιάζεις αυτούς τους μικρούς αριθμούς, τόσο καλύτερα μπορεί να ελέγξεις τέτοιες εστίες αναζωπύρωσης του ιού.

Το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε, και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να πει. «Όλοι λένε ότι υποκαταγράφουμε τον ιό αρκετές κλίμακες, αλλά κανείς δεν έχει δεδομένα. Και αυτά τα δεδομένα μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Και είναι τεράστια η ετερογένεια της νόσου, αυτή τη στιγμή, σε όλη την Ευρώπη. Θα το έχετε δει, θα το έχετε παρακολουθήσει» σημειώνει εδώ ο κ. Τσιόδρας.

Πηγή: news247