Στην διαπίστωση πως η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την περίοδο της καραντίνας για να ενισχύσει δραστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας προχώρησε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Κάτι παίζει στο Κόκκινο ο διευθυντής του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, Πέτρος Παππάς, ενώ αναφέρθηκε στις ελλείψεις των περιφερειακών νοσοκομείων αλλά και στην μη λήψη μέτρων για την προστασία του προσφυγικού πληθυσμού.
Όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, «περιμέναμε ότι ο χρόνος που «αγοράστηκε» με μια πολύ μεγάλη θυσία και με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία ότι θα αξιοποιούνταν για να αναβαπτιστεί και να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την επερχόμενη, ίσως μεγαλύτερη, υγειονομική κρίση που μας παραμένει με τα επόμενα κύματα του ιού. Η διαπίστωση είναι ότι αυτός ο χρόνος δεν αξιοποιήθηκε ενδεχομένως καθόλου για να ενισχυθεί το ΕΣΥ. Τα νούμερα είναι αμείλικτα».
«Η κυβέρνηση λέει ότι έγιναν μόλις 381 προσλήψεις γιατρών, εμείς στα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουμε δει κανέναν γιατρό. Είναι προσλήψεις με διετείς συμβάσεις, ενώ τα οργανικά κενά στο ΕΣΥ είναι 5.000 θέσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, «ανεστάλη η λειτουργία των τακτικών ιατρείων και των χειρουργείων για να δοθεί όλο το βάρος στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, παραμελήθηκαν δυστυχώς περιστατικά που έπρεπε να αντιμετωπιστούν». Μάλιστα, όπως σημείωσε, «πολλοί άνθρωποι καταλήγουν στο σπίτι τους γιατί παραμελήθηκαν».
Σε σχέση με την αναστολή λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων της χώρας για να ενισχυθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων ο κ. Παππάς εκτίμησε πως επρόκειτο για μια κακοσχεδιασμένη απόφαση, καθώς στους γιατρούς που μετακινήθηκαν δεν δόθηκε ποτέ κάποια συγκεκριμένη οδηγία ή ρόλος.
Όπως σημείωσε, το νοσοκομείο του Κιλκίς έχει κτίρια του 1950-1960 με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί και να προετοιμαστεί κατάλληλα, ενώ έχει μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.
Σε σχέση με τον προσφυγικό πληθυσμό που διαβιεί στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας ο κ. Παππάς ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της καραντίνας κανένας πρόσφυγας δεν πήγαινε στο νοσοκομείο του Κιλκίς, ωστόσο πλέον υπάρχει προσέλευση. Όπως τόνισε ο κ. Παππάς στους πρόσφυγες δεν παρέχονται μέσα για να φτάσουν. «Αν δεν πρόκειται για κάτι επείγων ώστε να έρθουν με το ΕΚΑΒ δεν μπορούν πολλές φορές ούτε να έρθουν ούτε να επιστρέψουν πίσω. Παρατηρούμε πολλές φορές πρόσφυγες να έρχονται με τα πόδια 30 χιλιόμετρα απόσταση, πέντε ώρες δηλαδή. Έρχονται όντας άρρωστοι και θέλουν να εξεταστούν, κάποιοι από αυτούς είναι και ύποπτα κρούσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με τις μάσκες ο κ. Παππάς δήλωσε πως «η Πολιτεία δεν μπορεί να εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα σε σχέση με το αν, πού και γιατί πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Είναι ένα επικουρικό μέσο προστασίας. Να υπάρχει ισχυρή σύστασης στους πολίτες και είναι θέμα ευθύνης του καθενός αν θα την φορέσει ή όχι».
Πηγή: STOKOKKINO.GR