
Τις προηγούμενες ημέρες “θρίλερ” έχει γίνει στα ειδησεογραφικά δελτία η δική της άτυχης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, η οποία βιάστηκε και δολοφονήθηκε στη Ρόδο μερικά χρόνια πριν.
Να σημειώσουμε επίσης πως συλλογικότητες και πολίτες κινητοποιήθηκαν για να υπερασπιστούν την μνήμη της κοπέλας καταδικάζοντας την κουλτούρα του βιασμού.
Εχθές, η εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση, εκφράστηκε με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση για το αποτρόπαιο έγκλημα.
«Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι σύμβολο, γιατί με πικρία βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα σε πολλές περιπτώσεις. Αντιστάθηκε σε αυτά τα άθλια υποκείμενα με ηρωισμό που ούτε άντρας δεν το κάνει. Φτιάξατε ένα κόσμημα. Αυτή είναι το δώρο της ζωής, αυτοί (σ.σ δείχνοντας τους κατηγορούμενους) είναι η κατάρα της ζωής», είπε κλείνοντας, διαβεβαιώνοντας πως μέλημά της είναι να φανεί η αλήθεια.
Με μια άκομψη παρέμβαση ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Άρης Σκέρτσος επιχείρησε να ενισχύσει την άποψη που εξέφρασε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός για την εισαγγελέα της δίκης και για το αν έχει υπερβεί τα όρια με τη φορτισμένη συναισθηματικά αγόρευσή της.
«Τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή», δήλωσε μέσω της προσωπικής του σελίδας το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού.
“Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση.
Η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων. Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου.
Τον δικαστικό λειτουργό τον θελουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσυνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος.”
Τί ακριβώς ενόχλησε
Ο κ. Σκέρτσος λοιπόν, υπερασπίζεται το φιλελεύθερο κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η οποία θα πρέπει να είναι ανένδοτη και ψυχρή απέναντί και στα πιο ειδεχθή εγκλήματα. Ωστόσο γιατί επιλέγει να την υπερασπιστεί μόνο στην συγκεκριμένη περίπτωση;
Γιατί δεν επιλέγει να επικρίνει αρκετούς νυν υπουργούς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που απειλούν και μηνύουν εισαγγελικούς λειτουργούς που ερευνούν σοβαρές υποθέσεις όπως η Novartis;
#μένουμε_speedy
#menoume_speedy