Burger, τηγανιτές πατάτες με μπέικον και σος, πίτσα, ντόνατς, πατατάκια και αναψυκτικά. Μετά, τηγανητό κοτόπουλο με μαγιονέζα, παγωτό και για επιδόρπιο μια γλυκιά κρέπα. Αυτό θα μπορούσε να το πρόγραμμα μιας ονειρεμένης διατροφής καθώς πολλοί απαρνήθηκαν το junk food, κυρίως για λόγους υγείας και ευεξίας, αλλά κανένας δεν κατόρθωσε να το μισήσει. Και πράγματι: Το να τρώει κανείς όλα τα παραπάνω είναι η απόλυτη guilty pleasure που δύσκολα κανείς μπορεί να αρνηθεί.
Η απάντηση στο γιατί μας αρέσουν όλα αυτά τα τόσο ανθυγιεινά φαγητά, είναι πολύ απλή: Γιατί είναι νόστιμα. Από το ότι περιέχουν πολλά σάκχαρα και τεχνητά πρόσθετα, τα οποία αγαπά ο ουρανίσκος μας, επιπλέον ενεργοποιούν την απελευθέρωση ορισμένων νευροδιαβιβαστών που μας προκαλούν ευχαρίστηση. Ακόμη, έχουμε προγραμματιστεί εξελικτικά να τρώμε πολύ περισσότερα από ό, τι χρειαζόμαστε, γεγονός που κάνει το στομάχι μας να… αντέχει!
Αλλά ας το αναλύσουμε λίγο καλύτερα: Το γρήγορο φαγητό περιέχει πολλή ζάχαρη. Δεν πρόκειται απαραίτητα για την λευκή ζάχαρη που έχουμε συνηθίσει να βάζουμε στον καφέ μας ή να μπορούμε να αντιληφθούμε την παρουσία της στο γεύμα μας, παρόλα αυτά, σε κάθε μορφή της, η ζάχαρη δίνει μια ιδιαίτερα νόστιμη γεύση στο φαγητό.
Ακόμη, τα τρόφιμα αυτά περιέχουν πολλά πρόσθετα σάκχαρα, πάρα πολλές θερμίδες και μια μεγάλη ποσότητα trans και κορεσμένων λιπαρών. Επιπλέον, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Ακόμη, τα τρόφιμα που “τσιγαρίζονται” έχουν συνήθως πιο ευχάριστη γεύση από τα τρόφιμα που μαγειρεύονται με άλλες τεχνικές (π.χ. ψητά), έτσι λοιπόν όσο περισσότερο συνηθίζουμε να τα τρώμε τόσο δεν μας κακοφαίνονται οι πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.
Τρόφιμα της χαράς
Καθώς το junk food περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και λιπαρών, ο εγκέφαλος μας ξεκινά να απελευθερώνει ντοπαμίνη και οξυτοκίνη, οπότε το άτομο νιώθει για λίγη ώρα έντονο το αίσθημα της χαλάρωσης, της ευχαρίστησης και της απόλαυσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τέτοια τρόφιμα (με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπη,) ονομάζονται «τρόφιμα αναψυχής».
“Φάτε μάτια burger”
Σύμφωνα με την επιστήμη, νιώθουμε μεγαλύτερη επιθυμία να φάμε κάτι που οπτικά είναι όμορφο. Για παράδειγμα, σίγουρα η όψη ενός burger είναι ελκυστικότερη από αυτήν ενός πιάτου με σπανακόρυζο. Έτσι λοιπόν, καθώς οι όψη των φαγητών αυτών είναι πάντα εντυπωσιακή, αλλά και το μυαλό μας έχει συνηθίσει να τα συνδυάζει με ευχάριστα συναισθήματα, εμείς βρίσκουμε ακόμα περισσότερους λόγους να θέλουμε να τα φάμε.
Τις φετινές γιορτές ας δοκιμάσουμε σπιτικό Junk Food
Καθώς τις φετινές γιορτές θα τις περάσουμε στο σπίτι, μια καλή λύση για να αποφύγουμε το junk food και τις κρεπάλες (όσο μπορούμε), είναι να προσαρμόζουμε τις συνταγές μας στις αγαπημένες μας γεύσεις, ενώ ταυτόχρονα να έχουμε τον έλεγχο των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε. Για παράδειγμα, αντί για τσιγαρισμένο μπέικον μπορείτε να προσθέσετε ψητή γαλοπούλα στο burger σας, ή να ψήσετε τις πατάτες στο φούρνο αντί να τις κάνετε στο τηγάνι. Άλλωστε λύσεις το διαδίκτυο είναι γεμάτο με πεντανόστιμες υγιεινές παραλλαγές!
Άννα Σαϊνίδου