pagkosmies hmeres

Δεν είναι τυχαίο που έχει οριστεί από την παγκόσμια κοινότητα η 17η Δεκεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Βίας κατά των προσώπων που εργάζονται στο σεξ, καθώς μέχρι και σήμερα δεν είναι λίγα τα άτομα που δέχονται κάθε μορφή βίας στην εργασία τους, είτε εξαιτίας του ίδιου του αντικειμένου της δουλειάς, είτε εξαιτίας της νομοθεσίας των κρατών η οποία συχνά, δεν τα προστατεύει.


Το 2005, στις Βρυξέλλες, εκπονήθηκε και προσυπογράφηκε από 120 εργαζομένους του σεξ και 80 συμμάχους από 30 χώρες στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, σχετική Διακήρυξη για την
Εργασία του Σεξ, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Απασχόληση και τη
Μετανάστευση.  Σύμφωνα με την ICRSE (Διεθνής Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Εργαζομένων στο σεξ στην Ευρώπη) αυτήν την μέρα, οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη εφιστούν την προσοχή στις αυξημένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του σεξ εν μέσω πανδημίας.

Μάλιστα, από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, οι εργαζόμενοι του σεξ έχουν εκφράσει τις έντονες ανησυχίες τους, ενώ παρατηρούν τον δραματικό αντίκτυπο στις συνθήκες διαβίωσής τους, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να βγάζουν τα προς το ζην και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Καθώς οι κυβερνήσεις άρχισαν να επιβάλλουν lockdown και μέτρα προστασίας από τον ιό, οι άνθρωποι που εργάζονται στον χώρο έχουν αρχίσει να νιώθουν πως βρίσκονται στο περιθώριο, σύμφωνα με την ICRSE, να παρακολουθούν αύξηση της υπερβολικής αστυνόμευσης και του φυλετικού προφίλ, καθώς και το σχεδόν πλήρες κλείσιμο των υπηρεσιών για την πρόληψη του ιού HIV και όλων των υπόλοιπων χώρων που σχετίζονται με την ερωτική εργασία.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στο παρελθόν τα πράγματα ήταν δύσκολα για τους εργαζόμενους του σεξ, αλλά τώρα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, κάνοντας αναγκαία την στήριξη των ανθρώπων αυτών από τους αρμόδιους φορείς.

Ας μην ξεχνάμε πως οι δολοφονίες, οι επιθέσεις, οι βιαιοπραγίες, οι βιασμοί, οι απειλές κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας είναι ένα από τα πρόσωπα της βίας που αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τα πρόσωπα που ασκούν σεξουαλική εργασία.

 

Ακόμα πιο ευάλωτες οι σεξεργάτριες της LGBTQ+ κοινότητας

Σύμφωνα με τις οργανώσεις που προασπίζονται τα δικαιώματα των ατόμων που εργάζονται στο σεξ, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις τρανς γυναικών οι οποίες δέχονται βία, δολοφονούνται ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον κοινωνικό ρατσισμό και στίγμα. Στους σκοτεινούς δρόμους των πόλεων, η νύχτα είναι σκληρή, για όλες αυτές τις γυναίκες που δεν εργάζονται σε κάποιο σπίτι. Για τα τρανς άτομα, η εργασία στο σεξ, συχνά είναι μια επιλογή ανάγκης καθώς η ελληνική κοινωνία δεν έχει αποδεχθεί ακόμη την ύπαρξη τους και δυσκολεύονται να βρουν δουλειά σε κάποιον άλλο τομέα.

Εμπορία ανθρώπων και εργασία στο σεξ στην Ελλάδα

Τα θύματα του human trafficking, τις περισσότερες φορές εξαναγκάζονται δια της βίας να εργαστούν στον χώρο του σεξ, παρά τη θέλησή τους. Το γεγονός αυτό τους οδηγεί στην απόφαση να αυτοκτονήσουν, καθώς δεν μπορούν να βρουν καμία διέξοδο από την κόλαση μέσα στην οποία ζουν.

Η Ελλάδα είναι γνωστή ως “το κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη”, καθώς είναι βασική χώρα διέλευσης και προορισμού για τα θύματα, και αποτελεί την κύρια είσοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συγκεντρώνει το 90% των περιπτώσεων παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη. Τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων μεταφέρονται συχνά από τους διακινητές τους, στο εσωτερικό της χώρας ή κατά μήκος των συνόρων, για να αποφευχθεί ο εντοπισμός τους.

Περίπου 20.000 γυναίκες, ανάμεσά τους και 1.000 κοπέλες ηλικίας από 13-15, βρίσκονται παγιδευμένες στη βιομηχανία του σεξ στην Ελλάδα.

 

Η νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης του ΣΥΔ

Με αφορμή την σημερινή ημέρα, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) ξεκίνησε μια εκστρατεία ενημέρωσης για την ενίσχυση της συνηγορίας για τα δικαιώματα των τρανς εργαζόμενων στο σεξ, την καταπολέμηση των διακρίσεων που βιώνουν, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων, καθώς και την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Τίτλος της καμπάνιας είναι «InVisible» και υλοποιείται στα πλαίσια του Έργου «(In)Visible – Ενίσχυση της συνηγορίας για τα δικαιώματα των τρανς εργαζόμενων στο σεξ, καταπολέμηση των διακρίσεων και ενδυνάμωση».

Η καμπάνια εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο της πανευρωπαϊκής δράσης με γενικό τίτλο «No One Left Behind» και θα τρέξει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς την στηρίζει η Διεθνής Οργάνωση ILGA-Europe, διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός ομπρέλα, για την προάσπιση των LGBTI δικαιωμάτων, που συμμετέχουν σε αυτόν πάνω από 600 οργανώσεις και σωματεία από 54 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, και σε αυτήν, παρ’ ότι την παρούσα περίοδο βρισκόμαστε μπροστά σε περιοριστικά μέτρα και δεν είναι δυνατές ανοικτές εκδηλώσεις με συμμετοχή κοινού, εντάσσονται κυρίως διαδικτυακές δράσεις, όπως οπτικο-ακουστικό υλικό (βίντεο), αφίσες, και γενικότερα επικέντρωση –με διαδικτυακό τρόπο- στα δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων στο σεξ. Επίσης πλην της ILGA-Europe, η καμπάνια υποστηρίζεται από τη Διεθνή Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Εργαζομένων στο Σεξ (ICRSE), την μη κυβερνητική οργάνωση PRAKSIS, καθώς και τη στήριξη της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και της Εφημερίδας των Συντακτών.

“Παράλληλα, και για τους σκοπούς αυτούς, εντείνουμε τις προσπάθειές μας στο πολιτικό επίπεδο στην κατεύθυνση της ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας από την Πολιτεία, ώστε να αλλάξει η κείμενη νομοθεσία και να εξορθολογιστεί το παράλογο υπερπεριοριστικό υπάρχον πλαίσιο, υπό την οπτική ότι η εργασία στο σεξ είναι εργασία, και στην διασφάλιση εργασιακών, ασφαλιστικών και προνοιακών δικαιωμάτων για όλα τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ, καθώς επίσης και για τον περιορισμό και την εξάλειψη του στίγματος, των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης που βιώνουν”, σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση του ΣΥΔ .

 

Άννα Σαϊνίδου