Άρθρο του Παναγιώτη Γεωργιάδη, δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω.

Ο πλειστηριασμός είναι η νομική διαδικασία κατά την οποία περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη εκποιούνται δημόσια, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις των δανειστών. Με τις διατάξεις του άρθρου 207 παρ. 7 και 16 Ν. 4512/2018 καθιερώθηκε στη χώρα μας, αρχής γενομένης από την 21 Φεβρουαρίου 2018, το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων, που γίνονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου στον ιστότοπο www.eauction.gr (Ηλεκτρονικού Συστήματος Πλειστηριασμού (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ)).

Ο κάθε ηλεκτρονικός πλειστηριασμός αναρτάται στο www.eauction.gr και διενεργείται από τον πιστοποιημένο, για το σκοπό αυτόν Υπάλληλο Πλειστηριασμού (Συμβολαιογράφο). Ορίζεται υποχρεωτικά σε 7 μήνες από την κατάσχεση και όχι πάντως μετά την παρέλευση 8 μηνών και διενεργείται Τετάρτη, Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 έως τις 14:00 ή από τις 14:00 έως τις 18:00, ενώ σε κάθε περίπτωση η διενέργεια του αποκλείεται μεταξύ 1ης και 31ης Αυγούστου. Η ημέρα διενέργειας του πλειστηριασμού ορίζεται στην κατασχετήρια έκθεση, (άρθρα 959 § 8 εδ. α’ και 998 παρ. 1 εδ. γ ΚΠολΔ ).

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, είτε εδρεύει στην Ελλάδα, είτε σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε σε τρίτες χώρες (που ταυτοποιούνται με χρήση διαπιστευτηρίων που κατέχουν από τα αντίστοιχα συστήματα των κρατών τους), μπορεί να συμμετάσχει σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από όπου κι αν βρίσκεται, χωρίς τη φυσική του παρουσία, απλά με τη χρήση του ηλεκτρονικού του υπολογιστή, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

1. Εγγραφή ως υποψήφιος πλειοδότης στον ιστότοπο www.eauction.gr

2. Δήλωση συμμετοχής σε συγκεκριμένο πλειστηριασμό

3. Καταβολή εγγύησης η οποία ανέρχεται στο 30% της τιμής πρώτης προσφοράς που επιστρέφεται αυτούσια σε περίπτωση που τελικά το ακίνητο (ή κινητό) δεν κατακυρωθεί στον πλειοδότη.

Οι παραπάνω ενέργειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί δύο (2) εργάσιμες ημέρες πριν την ορισθείσα ημέρα του πλειστηριασμού, έως στις 15.00 το μεσημέρι. Ο συμβολαιογράφος της περιφέρειας του τόπου όπου θα γίνει η κατάσχεση (άρθρο 927 ΚΠολΔ) που έχει ορισθεί υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, μετά το τέλος της παραπάνω προθεσμίας, ελέγχει τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά, και οριστικοποιεί τον κατάλογο με τους υποψήφιους πλειοδότες που δικαιούνται να λάβουν μέρος στον πλειστηριασμό.

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός είναι ανοικτού πλειοδοτικού τύπου κατά τον οποίο υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές που καταγράφονται στο ηλεκτρονικό σύστημα. Με την υποβολή της προσφοράς, οι υποψήφιοι πλειοδότες ενημερώνονται αμέσως από την ηλεκτρονική πλατφόρμα για το ποσό της προσφοράς τους, τον ακριβή χρόνο υποβολής της, καθώς και ότι αυτή έχει καταγραφεί. Ο υποψήφιος πλειοδότης ενημερώνεται για την εκάστοτε μέγιστη υποβληθείσα προσφορά. Όλοι οι υποψήφιοι πλειοδότες που λαμβάνουν μέρος στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ενημερώνονται αμέσως από το σύστημα για τυχόν αναστολή, ματαίωση ή διακοπή του πλειστηριασμού, καθώς και για το λόγο αυτής.

Μετά τη λήξη της διαδικασίας υποβολής των πλειοδοτικών προσφορών, ανακοινώνεται το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος. Όσοι έχουν λάβει μέρος στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ενημερώνονται αμέσως για το αποτέλεσμά του. Ο υπερθεματιστής έχει υποχρέωση να καταβάλει στον ειδικό τραπεζικό επαγγελματικό λογαριασμό του υπαλλήλου του πλειστηριασμού το πλειστηρίασμα και το τέλος χρήσης το αργότερο την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τον πλειστηριασμό εάν πρόκειται για κινητά (άρθρο 959 παρ.

3 Κ.Πολ.Δ.) και το αργότερο έως την δέκατη εργάσιμη ημέρα εάν πρόκειται για ακίνητα (άρθρο 1004 παρ. 1 Κ.Πολ.Δ.).
Εάν ο πλειστηριασμός αφορά κινητό με την καταβολή του πλειστηριάσματος και του τέλους χρήσης, το κατακυρωμένο πράγμα παραδίδεται στον υπερθεματιστή. Εάν αφορά ακίνητο με την κατακύρωση του ακινήτου και καταβολή του πλειστηριάσματος από τον υπερθεματιστή αποσβένονται προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις που υπάρχουν πάνω στο ακίνητο (άρθρο 1005§3 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας) και άρα το τελευταίο «έρχεται καθαρό» στον υπερθεματιστή.

Η διαδικασία άμυνας του οφειλέτη μέσω του νομικού του συμπαραστάτη είναι η ακόλουθη :

1. Αν ο οφειλέτης δεν έχει ενεργήσει νομικά κατά της διαταγής πληρωμής ή της απόφασης ή οι προσπάθειές του δεν ευοδώθηκαν, τότε μπορεί να καταθέσει ανακοπή κατά της εκτέλεσης, σύμφωνα με το άρθρο 933 ΚΠολΔ, η οποία αποτελεί το βασικότερο αμυντικό ένδικο βοήθημα στο στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης και ασκείται εντός σαράντα πέντε (45) ημερών από την ημέρα της κατάσχεσης. Η συγκεκριμένη ανακοπή αφορά σε αντιρρήσεις του οφειλέτη κατά της απαίτησης ή σε ελαττώματα της αναγκαστικής εκτέλεσης από την σύνταξη της επιταγής μέχρι και την δημοσίευση του αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης.

2. Μπορεί να καταθέσει ανακοπή ζητώντας την διόρθωση της κατασχετήριας έκθεσης δέκα πέντε εργάσιμες ημέρες (15) πριν τον πλειστηριασμό. Στην ανακοπή αυτή επισημαίνουμε σφάλματα ως προς την περιγραφή του κατασχεθέντος, την εκτίμηση και την τιμή πρώτης προσφοράς. Την ανακοπή δικάζει το αρμόδιο κατά το άρθρο 933 δικαστήριο, με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και αν γίνει δεκτή διατάσσεται η διόρθωση της έκθεσης κατάσχεσης. Για την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου, που κατάσχεται, λαμβάνεται υπόψη η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική αξία, όπως όριζε παλαιότερη διάταξη.

3. Μπορεί να καταθέσει δεκαπέντε (15) ημέρες πριν τον πλειστηριασμό, αίτηση για την αναστολή του πλειστηριασμού για 6 μήνες με εγγυοδοσία κατ’ άρθρο 1000 ΚΠολΔικ. καταβάλλοντας υποχρεωτικά τα έξοδα της διαδικασίας και το 1/4 της συνολικής οφειλής.

4. Τελευταία πράξη που μπορεί να προσβληθεί με ανακοπή από τον οφειλέτη, είναι η έκθεση κατακύρωσης μετά την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού. Ο οφειλέτης μπορεί να προσβάλει την εγκυρότητα της τελευταίας πράξης εκτέλεσης (934 περ. β΄ ΚΠολΔ) μέσα σε 30 ημερολογιακές ημέρες αφότου η πράξη αυτή ενεργηθεί και αν πρόκειται για εκτέλεση για την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων, μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την ημέρα του πλειστηριασμού ή αναπλειστηριασμού αν πρόκειται για κινητά, και εξήντα (60) ημέρες αφότου μεταγραφεί η περίληψη της κατακυρωτικής έκθεσης, αν πρόκειται για ακίνητα.