
Δυστυχώς, τα περισσότερα παιδιά πλέον δεν έρχονται σε επαφή με τον αθλητισμό και την άσκηση, καθώς προτιμούν να περνούν ώρες μπροστά από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση καταναλώνοντας φθηνή και πρόχειρη τροφή.
Η προσπάθεια των περισσότερων γονιών να φέρουν κοντά και σε επαφή το παιδί με τον χώρο του αθλητισμού, πρέπει εκτός από την καλή θέληση, να εμπεριέχει και κάποιες άλλες προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές; Ας τις δούμε παρακάτω απλά και κατανοητά.
Πως να επιλέξουμε άθλημα για το παιδί μας
Καλό είναι οι γονείς να δίνουν οι ίδιοι πρώτοι το παράδειγμα στο παιδί. Αν δείχνουν αγάπη για τον αθλητισμό, αν το παιδί τους βλέπει να επιδίδονται σε αθλητικές δραστηριότητες και να υιοθετούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τότε και εκείνο θα παραδειγματιστεί περισσότερο.
Εάν το παιδί μας έχει δείξει περισσότερη προσοχή ή ενδιαφέρον για κάποιο συγκεκριμένο άθλημα, τότε φροντίζουμε να μάθουμε περισσότερα για το άθλημα αυτό. Επίσης, παρατηρούμε καλύτερα τον χαρακτήρα του παιδιού: αν είναι κοινωνικό, αν έχει κλίση περισσότερο σε ομαδικό ή ατομικό άθλημα, κλπ.
Τέλος πρέπει να αναρωτηθούμε αν το παιδί αγαπάει πραγματικά το άθλημα ή αν το σπρώχνουμε εμείς σε αυτό εξαιτίας των δικών μας θέλω.
Τι πρέπει να προσέξουμε όταν επιλέγουμε κάποια δραστηριότητα για τα παιδιά μας
Καταρχάς πρέπει να βεβαιωθούμε πως η σχολή στην οποία θα γραφτεί το παιδί, είναι εγκεκριμένη και αναγνωρισμένη επίσημα από το κράτος ή τον οργανισμό που διοικεί το εν λόγω άθλημα.
Επίσης, καλό θα ήταν να γνωρίσουμε τον προπονητή του παιδιού. Τι χαρακτήρα έχει, αγαπάει πραγματικά τα παιδιά; Είναι κατάλληλος, διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για τη σωστή διεκπεραίωση του ρόλου του;
Δίνουμε εξίσου προσοχή και στην καθαριότητα του χώρου και προσπαθούμε να κάνουμε μια εκτίμηση για το αν είναι ικανός ο χώρος προπόνησης να προσφέρει ασφάλεια, αλλά και το καλύτερο δυνατό για την άθληση του παιδιού μας.
Πριν αποφασίσουμε πρέπει να αξιολογήσουμε αν το παιδί έχει αναπτυχθεί απαραιτήτως, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, ώστε να συμμετέχει σε μία ομάδα και να μπορεί να εκτελεί τις ασκήσεις του αθλήματος.
Στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε πως επηρεάζει η συγκεκριμένη δραστηριότητα το παιδί μας. Για παράδειγμα να δούμε αν ο χαρακτήρας του παιδιού έχει αλλάξει προς το καλύτερο ή όχι μετά το πέρας των προπονήσεων, αν το παιδί είναι πιο χαρούμενο ή πιο επιθετικό, κλπ.
Τέλος, αν επειδή και ο οικονομικός παράγοντας είναι σημαντικός στις μέρες μας, πρέπει να σκεφτούμε αν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις οικονομικές υποχρεώσεις που απαιτεί κάθε μήνα η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Φυσικά υπάρχουν και αρκετές δωρεάν αθλητικές δραστηριότητες σε δημοτικά γήπεδα και γυμναστήρια.
Αφού έχουμε εξετάσει προσεκτικά τα παραπάνω, τότε σίγουρα το παιδί θα μπορέσει να εισαχθεί με τον σωστό τρόπο στο μαγικό χώρο των αθλημάτων, μία πραγματική εμπειρία ζωής που θα το μεταμορφώσει!
Πηγή: coolweb.gr