pylones tis dimioyrgias
Οι Πυλώνες της Δημιουργίας σε υπέρυθρο φως eef.edu.gr

Το δημοφιλές τηλεσκόπιο Hubble έχει χαρίσει στην ανθρωπότητα αριστουργηματικά ενσταντανέ από όμορφα και παράξενα αντικείμενα που βρίσκονται διάσπαρτα στον Γαλαξία μας, με μερικές από τις αστροφωτογραφίες του να ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της ανθρώπινης φαντασίας.

Μια από τις συναρπαστικότερες στιγμές που έχει προσφέρει στην επιστήμη της αστρονομίας, υπήρξε η φωτογράφιση των Πυλώνων της Δημιουργίας, οι οποίες βρίσκονται σ’ ένα αστρικό σμήνος περίπου 5.700 έτη φωτός από τη γη, γνωστό κι ως Νεφέλωμα του Αετού.

Οι Πυλώνες της Δημιουργίας αποτελούνται από ένα συνονθύλευμα κρύου μοριακού υδρογόνο και σκόνης, τα οποία και διαβρώνονται από την ηλιακή ακτινοβολία που προέρχεται από τα κοντινά σε αυτούς άστρα. Τα τρία αυτά νέφη κοσμικής ύλης παραμένουν ακόμα και σήμερα, 25 χρόνια μετά την ανακάλυψή τους, το πιο φωτογενές κομμάτι του ουρανού, δίνοντας προστιθέμενη αξία στη δουλειά που επιτελεί το ιστορικό τηλεσκόπιο Hubble.

Η νέα φωτογραφία που εξέθεσε στη δημοσιότητα η NASA στις αρχές του 2020, διαφέρει αρκετά στα σημεία από την προκάτοχό του, καθώς αυτή τη φορά οι Πυλώνες απαθανατίστηκαν στο ευρύτερο φάσμα του υπέρυθρου φωτός. Ο συγκεκριμένος τύπος φωτογράφισης μας επιτρέπει να διακρίνουμε καλύτερα τις λεπτομέρειες αυτού του θαυμαστού ουράνιου αντικειμένου, καθώς έχει τη δυνατότητα να διαπερνά τη σκόνη και να μας χαρίζει μια σημαντικά καθαρότερη εικόνα.

pylones tis dimioyrgias
Η αρχική φωτογράφιση των Πυλώνων της Δημιουργίας, το 1995
youmagazine.gr
pylones tis dimioyrgias
Οι Πυλώνες της Δημιουργίας σε υπέρυθρο φως
eef.edu.gr

Εικάζεται από την επιστήμη πως οι Πυλώνες της Δημιουργίας έχουν ήδη καταστραφεί πλήρως από τη διάβρωση του ηλιακού φωτός, με αποτέλεσμα η εικόνα που βλέπουμε με εκείνους να στέκονται ακόμα αγέρωχοι να ανήκει στο μακρινό παρελθόν.

Αν και η σκέψη αυτή μας γεμίζει θλίψη, είναι κάτι παραπάνω από θαυμάσιο το γεγονός ότι η ομορφιά τους κατέφθασε στη μικροσκοπική γη, ακόμα και χιλιετίες μετά την ολική καταστροφή τους.