Μπέργκερ

Το ρητό που λέει πως «είμαστε ό,τι τρώμε» σύμφωνα με μελέτες, απ’ ό,τι φαίνεται ισχύει, καθώς η σωστή διατροφή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορεί να μας εξασφαλίσει υγεία κι ευεξία. Μετά από τα δημοφιλή φυτικά προϊόντα που υποκαθιστούν γαλακτοκομικά και κρέας, έρχεται μια νέα τομή στην βιομηχανία τροφίμων για να αλλάξει τις διατροφικές μας συνήθειες. Το συνθετικό κρέας είναι πλέον πραγματικότητα!

Η πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση τόσο για τα παραδοσιακά κρέατα όσο και για τα φυτικά υποκατάστατα, έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της όταν το 2013, ο ερευνητής Mark Post πραγματοποίησε μια δοκιμή για να φτιάξει για το πρώτο “in vitro” burger του κόσμου, σε ένα τηλεοπτικό στούντιο στο Λονδίνο. Επτά χρόνια αργότερα, η τεχνολογία εξελίσσεται και το πρώτο εργαστηριακά κρέας είναι πραγματικότητα!

Έτοιμο να φτάσει στο στόμα των καταναλωτών το 2021

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τρόφιμα που προσπαθούν να υποκαταστήσουν το κρέας χρησιμοποιώντας φυτικές πρώτες ύλες και διάφορες τεχνικές ώστε να πετύχουν τη γεύση του κρέατος, το συνθετικό κρέας, ακολουθεί μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση.

Οι ερευνητές, παίρνουν τα βλαστικά κύτταρα από ένα ζώο και τα τοποθετούν σε έναν βιοαντιδραστήρα, ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη περισσότερων κυττάρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας νέας κοπής κρέατος. Με άλλα λόγια, η τεχνολογία επιτρέπει στους επιστήμονες να καλλιεργούν κάθε είδους βλαστικά κύτταρα σε ένα εργαστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι οι σχεδιαστές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια μεγάλη ποικιλία κρέατος.

Γραμμάρια συνθετικού Καγκουρό κυκλοφορούν ήδη στην Αυστραλία

«Είναι, από όσο γνωρίζουμε, η πρώτη φορά που κάποιος κατόρθωσε να καλλιεργήσει σε εργαστήριο το κρέας κάποιου ζώου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πέππου, ο 28χρονος συνιδρυτής της start-up VOW, στην Wall Street Journal.

Μια νέα λύση

Καθώς ακόμη οι μελέτες και οι δοκιμές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, δε γνωρίζουμε αν οι συγκεκριμένες τροφές είναι έτοιμες για να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο και να μπουν στην διατροφή μας. Πάντως, το εργαστηριακό κρέας σίγουρα αποτελεί ένα τεράστιο επίτευγμα, που θα συζητηθεί στο μέλλον.

Πηγή: inverse.com
Επιμέλεια: Σαϊνίδου Άννα