Η «θύελλα» αντιδράσεων για τη χρήση μάσκας και την τήρηση των απαραίτητων μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης μίας ασθένειας, δεν συναντάται μόνο στην εποχή του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, ακόμα και την εποχή της ισπανικής γρίπης που έγινε αιτία για να χάσουν τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, υπήρχαν κάποιοι που αρνούνταν να τηρήσουν τα μέτρα και μάλιστα προχωρούσαν σε διαμαρτυρίες.

Μάλιστα, η ισπανική γρίπη άφησε περίπου 50.000.000 νεκρούς στη… σκιά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τον Μάρτιο του 1918 εκατό Αμερικανοί στρατιώτες στο Κάνσας μολύνθηκαν από ένα θανατηφόρο στέλεχος γρίπης που εξαπλώθηκε γρήγορα. Νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού στη Βοστώνη έφτιαχναν μάσκες προστασίας, προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες.

Τότε, όπως και τώρα, οι μάσκες έγιναν αντικείμενο διχασμού. Στις ΗΠΑ φορούσαν μάσκες φτιαγμένες από γάζα ή από μετάξι, ενώ την ίδια ώρα κάνει την παρουσία του το «κίνημα» κατά της μάσκας.

Οι πολέμιοι της μάσκας συλλαμβάνονταν. Μάλιστα, στο Σαν Φρανσίσκο ένας σιδηρουργός, που αντιδρούσε στη χρήση της μάσκας, δέχτηκε πυρά μετά από επίθεση σε αξιωματούχο υγείας. Διαδηλωτές κατά της μάσκας εισέβαλαν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Όρεγκον, ενώ βόμβα βρέθηκε έξω από το γραφείο ενός γιατρού, υπέρμαχου της μάσκας στο Σαν Φρανσίσκο.

Μετά από 100 χρόνια και παρά τις συστάσεις των ειδικών, οι αρνητές της μάσκας επιμένουν. Ο ΠΟΥ, πάντως, τονίζει ότι η χρήση της μάσκας πρέπει να γίνει παγκόσμιο σύμβολο.