Το Όσλο, η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απαγορεύσει την κυκλοφορία ΙΧ στο κέντρο της πόλης, να ενισχύσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να βελτιώσει τις υποδομές ώστε να διευκολύνει τους πεζούς και τους ποδηλάτες.
Το σχέδιο αυτό έχει ως στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το 2021. Σύμφωνα με το Reuters, το νεοεκλεγέν δημοτικό συμβούλιο του Όσλο δήλωσε ότι η εξάλειψη των ΙΧ από το κέντρο της πόλης θα βελτιώσει την κατάσταση για τους ποδηλάτες, τους πεζούς αλλά και για τα καταστήματα.
Παρόμοιες προσπάθειες έχουν πραγματοποιηθεί και από άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Λόγου χάρη, το Παρίσι απαγορεύει τη χρήση αυτοκινήτου μία ημέρα τον χρόνο, ενώ το Λονδίνο επιβάλλει φόρους σε όσους οδηγούν στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, καμία πόλη μέχρι τώρα δεν έχει απαγορεύσει γενικά την κυκλοφορία ΙΧ.
Φυσικά, για να βελτιωθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες και οι υποδομές του Όσλο απαιτούνται υψηλά κεφάλαια. Για τον λόγο αυτό, το συμβούλιο θα εξετάσει τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις και θα τις εφαρμόσει δοκιμαστικά μέσα στα επόμενα χρόνια, ώστε να εντοπιστούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.
Προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό, απαιτούνται ποδηλατοδρόμοι συνολικής έκτασης σχεδόν 60 χιλιομέτρων, οχήματα τα οποία θα μεταφέρουν στην πόλη άτομα με κινητικά προβλήματα καθώς και ειδικά φορτηγά που θα προμηθεύουν τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης.
Τις ανησυχίες τους περί μείωσης των πελατών εκφράζουν ορισμένοι καταστηματάρχες, σκεπτόμενοι ότι, όσοι μένουν αρκετά χιλιόμετρα εκτός πόλης, θα σταματήσουν πλέον να επισκέπτονται το κέντρο. Ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο τους διαβεβαίωσε ότι η βελτίωση των υποδομών θα εξισορροπήσει την κατάσταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προτεραιότητα της εν λόγω πρωτοβουλίας αποτελεί η βελτίωση των συνθηκών για πεζούς και ποδηλάτες και όχι η προστασία του περιβάλλοντος όπως θα περίμενε κανείς, αν και φυσικά, η μείωση των ρύπων είναι αναμενόμενη.
Βέβαια, αυτή δεν είναι η μοναδική πρωτοβουλία που έχει ως σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στη Νορβηγία, καθώς υπάρχουν και ομάδες που σχεδιάζουν δράσεις κατά της ηχορύπανσης.