Για τις μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα, παρά την σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό, μίλησε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

«Έχει περάσει το πολύ δύσκολο, το ενδεχομένως καταστροφικό για την Ελλάδα. Είδαμε τι έγινε στις άλλες χώρες εμείς αυτό το αποφύγαμε ενδεχομένως με πολύ πόνο και θυσία. Για καθαρά επιδημιολογικούς λογούς παραμένει η καραντίνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Το σχέδιο θα είναι μαραθώνιος με την έννοια ότι η άρση των μέτρων θα γίνεται σταδιακά. Με ασφάλεια ανάμεσα στις δέσμες των μέτρων που θα αίρονται θα υπάρχει χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων, το μόνο που δεν θέλουμε είναι να έχουμε επανάκαμψη της επιδημίας και να αναγκαστούμε να πάρουμε ξανά μέτρα αυτό θα είναι καταστροφικό και για την κοινωνία και για την οικονομία».

Οι εκκλησίες δεν θα λειτουργούν όπως παλιά

Για τις εκκλησίες, ο κ. Σύψας είπε ότι η επιτροπή έχει συζητήσει το άνοιγμά τους, υπάρχει σχέδιο με την  και σύντομα θα ανακοινωθεί η άρση του λουκέτου, ωστόσο τόνισε πως πλέον θα λειτουργούν διαφορετικά, με αποστάσεις ασφαλείας και νέες οδηγίες ακόμα και για το προσκύνημα των εικόνων.

«Δεν θα ανοίξουν όπως ήταν παλιά. Δεν θα έχουμε συνωστισμό, δεν θα έχουμε εκατοντάδες πιστούς. Θα τηρείται πάντα η αρχή της απόστασης και, μέσα στην εκκλησία, όλες οι λατρευτικές λεπτομέρειες θα αλλάξουν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα ασφάλειας, αποστάσεις και απολύμανσης χεριών. Λιγότεροι πιστοί […] καλός εξαερισμός καλή απολύμανση. Ενδεχομένως δε θα φιλάμε τις εικόνες ή το χέρι του ιερέα, αλλά θα κάνουμε μία υπόκλιση σεβασμού. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στην εκκλησιά με σεβασμό χωρίς να παραβιάζονται οι οροί ασφαλείας», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όσο για τις γαμήλιες δεξιώσεις, σχολίασε πως «δεν είναι πολύ καλή ιδέα οι εκδηλώσεις που συνωστίζονται πολλά άτομα». 

Μπάνιο στην παραλία με αποστάσεις

Χαρακτηρίζοντας «εξαιρετική ιδέα» την παραχώρηση αναξιοποίητων τμημάτων του παραλιακού μετώπου για μπάνιο, ο καθηγητής τόνισε πως και το μπάνιο στην παραλία θα γίνεται με αποστάσεις μεγαλύτερες των δύο μέτρων.

Για τις μικρότερες τάξεις στα σχολεία

«Αν η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας είναι να ανοίξουν οι χαμηλότερες βαθμίδες αυτό θα γίνει με κανόνες και με ασφάλεια και με προστασία των ευάλωτων ανθρώπων που βρίσκονται στο περιβάλλον των μαθητών», είπε ο κ. Σύψας σε ερώτηση για τα γυμνάσια και τα δημοτικά σχολεία.

Κατά τον ίδιο, αυτή η περίοδος που ανεβαίνει η θερμοκρασία ανοίγουν τα παράθυρα, «είναι ίσως μια πολύ καλή ευκαιρία για να δούμε πώς θα λειτουργήσουν με ασφάλεια» και να μην παραταθεί η αναμονή έως το φθινόπωρο που οι συνθήκες θα είναι λίγο πιο δύσκολες, σύμφωνα με τον κ. Σύψα, λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας. 

«Πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις, πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά αντισηπτικά, υπάρχει το θέμα της μάσκας το οποίο ακόμα δεν το έχουμε επιλύσει, το σίγουρο είναι ότι το υπουργείο Παιδείας έχει να κάνει πάρα πολλά πράγματα για να ρυθμίσει εκατομμύρια λεπτομέρειες για να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια, και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα θέσει η επιστήμη».

Ο ίδιος είπε πως είναι πιθανό, όσα παιδιά συγκατοικούν με συγγενείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως.

Αυστηρή επιτήρηση στα καταστήματα

Όσον αφορά τους κανόνες που θα ισχύσουν σε όσα καταστήματα ανοίγουν, ο κ. Σύψας τόνισε πως θα γίνεται πολύ αυστηρή επιτήρηση και, σε περίπτωση που διαπιστωθεί κρούσμα σε κάποιο κατάστημα, ενδεχομένως ο ΕΟΔΥ να κλείνει το κατάστημα «το πολύ για 2 εβδομάδες όχι για μήνες». «Θα υπάρχει αυστηρή επιτήρηση της επιδημίας, θα εντοπίζουμε πολύ γρήγορα τα κρούσματα θα τα απομονώνουμε και θα γίνεται ιχνηλάτηση». 

Σπάσιμο του ωραρίου

Κλείνοντας τάχθηκε υπέρ των διαφορετικών ωρών προσέλευσης για τους υπαλλήλους στην εργασία τους. «Ετοιμάζεται επιχειρησιακό σχέδιο λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όπως και η χρήση της μάσκας στα ΜΜΜ και ιδίως στο μετρό. Όλα συζητούνται μαζί με το υπουργείο Μεταφορών».

«Αν πάρουμε υπόψιν μας το παράδειγμα των άλλων κορωνοϊών τους οποίους ξέρουμε, είναι άλλοι έξι κορωνοϊοί, το καλοκαίρι, δηλαδή όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, έχει μία επίπτωση στο R0 (δείκτης του μέσου όρου νέων μολύνσεων που προκαλεί ένας και μόνο φορέας). Το R0 πέφτει μόνο και μόνο λόγω της θερμοκρασίας. Ελπίζουμε και αυτός ο κορωνοϊός θα συμπεριφερθεί ακριβώς το ίδιο και το καλοκαίρι θα έχουμε πολύ μικρότερη μεταδοτικότητα». 

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM