Συνέντευξη Τύπου θα δώσει αύριο Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στην οποία  θα αναλύσει όσα θα ισχύσουν το επόμενο χρονικό διάστημα στο σύστημα Υγείας της χώρας.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός αναμένεται να εξαγγείλει ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου πρόκειται να λειτουργήσουν στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία όλα τα χειρουργεία στο 50% της δυναμικότητάς τους.

Πρόκειται για απόφαση που αφορά πολλούς ασθενείς, οι οποίοι είχαν προγραμματισμένα χειρουργία τα οποία πήγαν πίσω λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Επαναλειτουργία και των απογευματινών ιατρείων

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου τα δημόσια νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά στην κανονική λειτουργία τους με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων.

«Οι στόχοι μας είναι δύο: Να είναι σε ετοιμότητα το σύστημα υγείας σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων και να επιστρέψει το σύστημα σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Δεδομένου ότι τα τα χειρουργεία και τα απογευματινά ιατρεία είχαν ανασταλεί από τα μέσα Μαρτίου, αντιλαμβάνεται κάποιος τον όγκο των περιστατικών που θα κληθούν να διαχειριστούν οι αρμόδιοι, διοικητικοί και υγειονομικοί, σε κάθε νοσοκομείο.

Ωστόσο, σε αυτό το νέο, πρωτόγνωρο και για το σύστημα υγείας, περιβάλλον που οριοθετείται από την πανδημία, όλα τα δημόσια νοσοκομεία θα διαθέτουν πλέον κλινικές ετοιμότητας για ασθενείς με κορωνοϊό.

Τα νοσοκομεία Αναφοράς κορωνοϊού θα συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Τα νοσοκομεία «Παμμακάριστος», «Αγία Βαρβάρα» και «ΝΙΜΤΣ» παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορονοϊό.

Η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων θα συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Οι ΜΕΘ για ασθενείς με λοίμωξη covid-19 που έχουν αναπτυχθεί παραμένουν σε ετοιμότητα, αλλά θα συνεχιστεί η ενίσχυσή τους. Θα αναπτυχθούν νέες κλίνες που θα προστεθούν στις περίπου 300 που υπάρχουν σήμερα σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται, στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μονάδες αποκλειστικά για covid-19.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να συλλέγει υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυξημένες ανάγκες λόγω αύξησης κρουσμάτων την επόμενη περίοδο.

Κομβικής σημασίας για το ΕΣΥ θεωρείται η ενίσχυση του συστήματος σε ανθρώπινο δυναμικό. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης πως είχαν προβλεφθεί 2.000 προσλήψεις, ωστόσο μέχρι σήμερα έχουν γίνει 3.748 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

Σημαντικές κινήσεις έχουν γίνει για την εξασφάλιση της δυνατότητας διεξαγωγής μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε σε αυτό το δίκτυο των Εργαστηρίων Αναφοράς και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Στόχος απώτερος να είναι εφικτός και άμεσος ο έλεγχος των πληθυσμιακών ομάδων σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς ενώ τα ταχεία τεστ (rapidtests)ανίχνευσης του ιού αξιολογούνται.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα μυστικά της μάσκας: Οι 5 κανόνες για τη σωστή (και υποχρεωτική) χρήση της

Τσιόδρας – Κεραμέως παρουσιάζουν το σχέδιο για τα σχολεία – Πώς θα ανοίξουν οι αίθουσες

Γιατί κάποιοι νοσούν σοβαρά και κάποιοι ήπια από κορωνοϊό; – Ο ρόλος των γενετικών παραγόντων

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM