Ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως «οι επόμενες 15 ημέρες θα είναι κρίσιμες, όσον αφορά τον έλεγχο της επιδημίας στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ επεσήμανε πως «αν συνεχίσουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως δυνητικούς φορείς του κορωνοϊού και συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής των χεριών και όσα αφορούν τις αποστάσεις και εάν περιορίσουμε με τη θέληση μας τις πολλές επαφές μας, τις συναθροίσεις μας σε χώρους συνωστισμού, θα έχουμε λιγότερο κίνδυνο αναζωπύρωσης και ευρείας διασποράς από τη Δευτέρα που θα αυξηθούν οι επαφές».

«Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να διαγιγνώσκονται έγκαιρα οι νέες περιπτώσεις της νόσου με τον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο και την άμεση παρέμβαση με την ιχνηλάτηση των επαφών από τα νέα περιστατικά», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

«Ακόμη δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις. Θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε καθημερινά την εικόνα της νόσου και αν χρειαστεί να παρεμβαίνουμε, θα παρεμβαίνουμε για να ελεγχθεί η επιδημία πριν αυτή λάβει διαστάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Το μεγάλο ρίσκο με τα σχολεία

Η τελευταία αυτή τοποθέτηση του κ. Τσιόδρα αποκρυσταλλώνεται στην απάντηση που έδωσε ο ίδιος σε ερώτηση του CNN Greece και της δημοσιογράφου Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου αναφορικά με το εάν και κατά πόσον το άνοιγμα των σχολείων από τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου συνιστά ένα τεράστιο ρίσκο από πλευράς της επιτροπής των επιστημόνων.

«Υπάρχει, πράγματι, μία αβεβαιότητα, ωστόσο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, όταν κάνουμε συγκρίσεις με άλλες χώρες. Η νόσος είναι εξαιρετικά ήπια για τα παιδιά, τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο στο να μεταδώσουν τον ιό, αλλά και να νοσήσουν, αλλά θέλει προσοχή και επιφυλακτικότητα, όμως πρέπει να κρατάμε μία μετριοπαθή στάση σε αντίστοιχες έρευνες. Η Γερμανία έχει προηγμένο σύστημα υγείας, πάρα πολλά διαγνωστικά τεστ και δεν έχει καθολική κάλυψη στις ΜΕΘ όπως η Ελλάδα. Χωρίς να θέλουμε να φανούμε εγωιστές, καταφέραμε σχεδόν το ακατόρθωτο, να μειώσουμε δηλαδή την καμπύλη της επιδημίας, τόνισε, σημειώνοντας, ότι με αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία και με τον μοριακό έλεγχο που θα έχουμε σε λίγο καιρό, θα έχουμε ακόμη καλύτερα δεδομένα», απάντησε ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ.

«Δεν υπάρχει κίνηση χωρίς ρίσκο, καλό είναι να συνεχίσουμε να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ και στην επόμενη περίοδο, θα παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα», συνέχισε ο καθηγητής Τσιόδρας.

Τρεις νέοι θάνατοι – Στα 2.620 τα συνολικά κρούσματα

Στα 2.620 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ενώ καταγράφηκαν 8 νέα.  Παράλληλα, τρεις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να είναι 143.

Ακόμη, 37 άτομα παραμένουν διασωληνώμενοι, με τη διάμεση ηλικία τους να είναι στα 67 έτη, ενώ από αυτά οι είναι γυναίκες.

Εξάλλου, 77 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης θα δώσει λεπτομέρειες για το άνοιγμα των καταστημάτων.

Επιπλέον, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί συνολικά 78.207 δείγματα.

Τσιόδρας για σχολεία: Τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο – Δεν υπάρχει κίνηση χωρίς ρίσκο

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ, όσοι παίρνουν φάρμακα με στατίνες θα πρέπει να τα συνεχίσουν.  Όπως είπε, εξάλλου, τα τελευταία επιστημονικά συμπεράσματα έχουν καταδείξει ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Κορωνοϊός – Τσιόδρας: Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι πάσχουν από πίεση

Για το ενδεχόμενο νέου lockdown

«Αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ κάτω από το P1, αυτός είναι ο σημαντικότερος δείκτης και αυτόν λαμβάνουμε υπ’ όψιν. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η επάρκεια του συστήματος Υγείας, ο αριθμός των κλινών, η επάρκεια των αναπνευστήρων κλπ.», είπε ο καθηγητής Τσιόδρας.

Για το θέμα των κλιματιστικών και τη χρήση συστημάτων καθαρισμού αέρα

«Έχω διαβάσει τις τεχνικές οδηγίες της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας. Άλλο είναι η κεντρική μονάδα κλιματισμού και άλλο η οικιακή. Πράγματι, έχουν αναφερθεί κάποιες μικρο-επιδημίες του ιού λόγω της ανακύκλωσης του αέρα. Σε μια τέτοια εποχή, η ανακύκλωση του αέρα πρέπει να αποφεύγεται. Ο καθαρισμός του φίλτρου και η αλλαγή του φίλτρου θα πρέπει να γίνεται από ειδικούς και γνωρίζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες. Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός, είναι και η legionella (νόσος λεγεωναρίων) που θα πρέπει να μας απασχολήσει επίσης», είπε.

Για τη διενέργεια τεστ σε ανθρώπους που βρέθηκαν «οριακά θετικοί» στον Covid 19

«Πριν από μερικές εβδομάδες υπήρχε ανησυχία στον ΠΟΥ για περίπου 300 άτομα που είχαν παρατεταμένα θετικές εξετάσεις στον Covid 19. Ωστόσο, αυτές αφορούσαν «νεκρά» τμήματα του ιού και αυτό μας καθησυχάζει λίγο, καθώς μετά τη 10η ημέρα μειώνεται η πιθανότητα επιμόλυνσεις. Εμπιστευόμαστε τις ποιοτικές μοριακές εξετάσεις, τις οποίες ορίζει ο εκάστοτε θεράπων ιατρός. Δεν πρέπει να ανησυχούμε με οδηγό την Επιστήμη», συνέχισε ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ

Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η μάσκα σε ΜΜΜ, νοσοκομεία και ταξί

«Θα πρέπει να τηρούμε πιστά τους κανόνες που διέπουν τη νέα μας καθημερινότητα, ζούμε πρωτόγνωρες και ευμετάβλητες καταστάσεις», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Από τη Δευτέρα η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ενημέρωσε επίσης ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «πολίτες και κρατικός μηχανισμός προετοιμαζόμαστε για τη νέα καθημερινότητά μας, που θα είναι πιο σύνθετη, καθώς η σταδιακή άρση των μέτρων δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο ό,τι έχουμε πετύχψει μέχρι σήμερα». Τη Δευτέρα περνάμε στη δεύτερη φάση με τον αόρατο εχθρό πάντα παρόντα, σημείωσε περαιτέρω.

Τόνισε την ανάγκη να τηρούμε πιστά όλους τους κανόνες που διέπουν τη νέα μας καθημερινότητα. «Προσπαθούμε, προετοιμαζόμαστε έτσι ώστε το σύστημα υγείας να μπορεί και στη νέα φάση να αντιμετωπίσει την κατάσταση» υπογράμμισε και προσέθεσε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και η εκ μέρους μας η παραμονή μας σε εγρήγορση και επιφυλακή είναι επιβεβλημένη.

Για τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς: Προκάλεσαν ερωτήματα και διαμαρτυρίες. Προτείναμε στις εργατικές οργανώσεις εναλλακτικές ημερομηνίες. Κάποιοι, ωστόσο, επέλεξαν να αγνοήσουν τα μέτρα και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις.

Η κυβερνητική απόφαση δεν ήταν να υπάρξει καταστολή των συγκεντρώσεων αυτών.

Σε κάθε συγκέντρωση πολιτικής διαμαρτυρίας που θα γίνονται στο εξής, θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται: Σε 210 άτομα που επέβαιναν σε πτήσεις, όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά.


Video: Κορωνοϊός: Η εξάπλωση του Covid 19 στην Ελλάδα με αριθμούς (2 Μαΐου)

Παπαθανάσης: Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα – Τι ισχύει για το ωράριο και τα τετραγωνικά

Τρεις οι νεκροί στη χώρα μας τις τελευταίες ώρες 

Σημειώνεται ότι ακόμη τρεις ασθενείς με κορωνοϊό έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, ανεβάζοντας το σύνολο των θανόντων στη χώρα μας σε 143. 

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για έναν 57χρονο ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου Σωτηρία.

Ο δεύτερος νεκρός είναι ένας 85χρονος που νοσηλευόταν στο ΝΙΜΤΣ, ενώ ακόμη ένας άνδρας, 83 ετών, έχασε τη ζωή του στο ίδιο νοσοκομείο. 

Η ίδια πηγή σημειώνει πως ο 85χρονος που εξέπνευσε ήταν ένας από τους ασθενείς της κλινικής «Ταξιάρχαι», στην οποία εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα. Είναι ο έκτος ασθενής της κλινικής που εκνπέει. 

Πηγή: