Η 26η αγωνιστική της σεζόν 2019-20 της Μπούντεσλιγκα ήταν ιστορική για πολλούς λόγους: ένας εξ αυτών ότι έδειξε τη σημασία της παρουσίας φιλάθλων στα γήπεδα – Το ποδόσφαιρο χωρίς οπαδούς χάνει σημαντικό κομμάτι της ουσίας του.
Η τηλεθέαση… εκτοξεύτηκε. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάθισαν μπροστά στην τηλεόρασή τους το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε για να δουν επιτέλους μπάλα, μετά από δύο μήνες.

Είτε επρόκειτο για το ντέρμπι της Ντόρτμουντ με τη Σάλκε, είτε για το λιγότερο εμπορικό παιχνίδι της Κολονίας με τη Μάιντς ο κόσμος έδειξε πόσο του είχε λείψει το ποδόσφαιρο: αυτό που δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να παρακολουθήσει από κοντά, μέσα στα γήπεδα, σύντομα.

Χωρίς τους οπαδούς στα γήπεδα, ωστόσο, όπως φάνηκε και σε αυτή τη δεύτερη πρεμιέρα της φετινής σεζόν στη Μπούντεσλιγκα, το δημοφιλέστερο όλων των αθλημάτων χάνει κάτι από την ουσία του και από το ίδιο το θέαμα που προσφέρει.
Πέρα από το γεγονός της απόλυτης σιωπής την ώρα της διεξαγωγής των αγώνων με τις μόνες φωνές που ακούγονται να είναι αυτές των προπονητών και των ποδοσφαιριστών, οι αριθμοί δείχνουν τη νέα πραγματικότητα: στην 26η αγωνιστική του γερμανικού πρωταθλήματος μόνο μία γηπεδούχος ομάδα κατάφερε να πάρει τη νίκη (ενώ ο μέσος όρος προηγουμένως ήταν 3,84 νίκες ανά αγωνιστική), ενώ σημειώθηκαν και λιγότερα γκολ (από τα 3,25 ο μέσος όρος έπεσε στα 3).

Από την άλλη, βέβαια, υπήρξε ρεκόρ τηλεθέασης! Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά έξι εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν από το δίκτυο Sky τα παιχνίδια της επανέναρξης. Στις 15:30 (ώρα Γερμανίας) του Σαββάτου περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια τηλεθεατές είδαν τους πρώτους αγώνες μετά την πανδημία του κορωνοϊού, δηλαδή οι διπλάσιοι από όσους έβλεπαν ως την 25η αγωνιστική τα παιχνίδια του Σαββάτου.
Το ισπανικό δίκτυο Movistar+, που μετέδωσε το ντέρμπι Ντόρτμουντ-Σάλκε παρουσίασε αύξηση 400% στην τηλεθέαση σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο παιχνίδι της Mπούντεσλιγκα φέτος.
Στις αναμετρήσεις της 26ης αγωνιστικής μόνο η Ντόρτμουντ, από τις γηπεδούχους, κατάφερε να πάρει τη νίκη: επικράτησε με 4-0 της Σάλκε στο ντέρμπι του Ρουρ. Είχαμε, επίσης, τρεις ισοπαλίες και τέσσερις νίκες φιλοξενούμενων, που εκμεταλλεύτηκαν τα άδεια γήπεδα για να φύγουν με τους τρεις βαθμούς από την έδρα των αντιπάλων της.
Η Μπάγερν, που είναι πρωτοπόρος, και η Γκλάντμπαχ, που ανέβηκε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, πέρασαν από τις «σιωπηλές» έδρες της Ουνιόν Βερολίνου και της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, εκεί όπου μέχρι πριν από δύο μήνες τα έβρισκαν σκούρα οι άλλες ομάδες. Η Χόφενχαϊμ ήταν το μεγάλο… θύμα της αγωνιστικής, καθώς έχασε με 3-0 εντός έδρας από τη Χέρτα.
Ευνοημένη ήταν και η ουραγός Πάντερμπορν, που πήρε βαθμό στο Ντίσελντορφ από τη Φορτούνα (1-1), αλλά και η Φράιμπουργκ που αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 εκτός έδρας με την εξαιρετική και φέτος Λειψία, που χρειάστηκε το VAR στις καθυστερήσεις του αγώνα για να γλιτώσει την ήττα. Και η Λεβερκούζεν πέρασε νικηφόρα από τη Βρέμη επικρατώντας με 4-1 της Βέρντερ.

Αυτή η ιδιαίτερη αγωνιστική της Μπούντελισγκα, που μας προετοιμάζει για κάτι που δυστυχώς θα είναι το σύνηθες από ΄δω και πέρα, μας έδειξε ότι οι οπαδοί στα γήπεδα είναι σημαντικότατο και αναπόσπαστο κομμάτι του ποδοσφαίρου. Ένα πολύ όμορφο γκολ, μια εξαιρετική φάση, ακόμα και μια αμφισβητούμενη που θα «ανάψει» τα πάθη και θα προκαλέσει σύγκρουση χάνουν πολύ όταν οι φίλαθλοι δεν είναι εκεί για να πανηγυρίσουν, για να φωνάξουν, για να εξαγριωθούν.
«Ήταν σαν προπόνηση» σχολίασε ο Τόμας Μίλερ. Δεν έχει ένταση, δεν έχει πλάκα, δεν είναι το ίδιο ποδόσφαιρο. «Ήταν σαν τα παιχνίδια που παίζαμε μικροί στη γειτονιά. Σαν να το κάναμε για την πλάκα μας, αλλά δεν είχε πλάκα» είπε ο Ρόμαν Μπούρκι της Ντόρτμουντ. «Έμοιαζε περισσότερο με φιλικό. Ας είμαστε, τουλάχιστον, ευγνώμονες που καταφέραμε να παίξουμε» ήταν τα λόγια του Tομπίας Στρομπλ της Γκλάντμπαχ.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Deutsche Welle, πριν από μερικές ημέρες, η πλειοψηφία του κοινού στην Γερμανία δεν θέλει άδεια γήπεδα: το 49% ψήφισε πως δεν θέλει να επιστρέψει το ποδόσφαιρο σε άδειες εξέδρες, ενώ εκείνοι που δήλωσαν ότι είναι σωστό και το προτιμούν ήταν στο 33%. Το ποσοστό των «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» ήταν στο 18%.
Οι παίκτες της Ντόρτμουντ πανηγύρισαν και έκαναν «όλε» μπροστά στις άδειες εξέδρες του Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ. Εκεί που θα ήταν 25.000 άνθρωποι στο «Κίτρινο Τείχος», δεν υπήρχε κανείς. Στην Αγγλία υπάρχει σκέψη να ακούγονται από τα μεγάφωνα ηχογραφημένα συνθήματα… Μα είναι το ίδιο;

Αυτή η συνθήκη, βεβαίως, έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο οικονομικό κόστος για τις ομάδες, οι οποίες έχουν ήδη βγάλει στυλό και κομπιουτεράκια και έχουν υπολογίσει τις απώλειες. Όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η συνολική απώλεια για τις ομάδες των δύο πρώτων κατηγοριών του γερμανικού ποδοσφαίρου αναμένεται να αγγίξει τα 92 εκατομμύρια ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 70 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τις ομάδες της μεγάλης κατηγορίας, ενώ τα 22 εκατομμύρια τις ομάδες της δεύτερης κατηγορίας. Στο ποσό αυτό συγκαταλέγονται και οι αποζημιώσεις που οφείλουν να καταβάλλουν οι ομάδες στους κατόχους διαρκείας για την απαγόρευση εισόδου τους στο γήπεδο για τα εναπομείναντα παιχνίδια.
Το γυαλί της τηλεόρασης είναι ψυχρό και δεν μπορεί να μεταφέρει στον οπαδό που κάθεται στον καναπέ του το συναίσθημα και το πάθος των ποδοσφαιριστών μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Μπορούμε να αντέξουμε τα άδεια γήπεδα για τρεις, οκτώ, δέκα αγωνιστικές. Μα φανταστείτε να χρειαστεί και η επόμενη σεζόν να χρειαστεί να διεξαχθεί υπό αυτή τη συνθήκη; Θα χάσουμε την επαφή μας με το ποδόσφαιρο…

πηγή :sdna.gr