DailyMail, The Sun, Bild. Πόσο έγκυρη μπορεί να είναι μια είδηση όταν κυκλοφορεί από τα εν λόγω media; Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί κανείς τους “μετρ” του παγκόσμιου κιτρινισμού και δη για εθνικά ζητήματα; Από λίγο έως καθόλου. Ή αν μη τι άλλο οφείλει να διαβάσει “πίσω από τις γραμμές” και να κάνει περαιτέρω έρευνα για τις πληροφορίες που διακινούνται.

Οι παραπάνω εφημερίδες ήταν εκείνες που πράγματι “σήκωσαν” το ζήτημα της “κατάληψης ελληνικής γης” στον Έβρο, κάτι που από μόνο του ήταν εξ αρχής προβληματικό.

.ros-inlineA_title::before { content: “”; width: 100%; height: 1px; background: #cfcfcf; display: block; top: 5px; position: relative; }
.ros-inlineA_title { margin: auto; }
.ros-inlineA_title .ad_label { width: 95px; font-family: Roboto Slab; font-size: 10px; font-weight: 400; line-height: 8px;color: #cfcfcf; position: relative; background: #fff; text-align: center; margin: 0 auto 5px; }

Τα ελληνικά media κατηγορήθηκαν για επιλεκτική σιωπή, ωστόσο, η κύρια πηγή ήταν μια φωτογραφία που αναρτήθηκε σε στρατιωτικού ενδιαφέροντος blog, χωρίς περαιτέρω ανάλυση. Το ζήτημα είχε θέσει με περισσότερη ψυχραιμία ως γενικότερο πρόβλημα που αφορά την αλλαγή της κοίτης του ποταμού η Καθημερινή, θυμίζοντας πως μιλάμε για ένα πρόβλημα ετών.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σημείωνε το Σάββατο, δίνοντας το “σύνθημα” για την πολιτική που θα αναπτύξουν οι Τούρκοι μέσα στο επόμενο διάστημα: “Έχει αναφερθεί ότι στην κοίτη του ποταμού Έβρου, που επίσης αποτελεί μέρος των συνόρων μας με την Ελλάδα, όπως ορίζεται από τη συμφωνία, έχει αλλάξει σημαντικά από το 1926, τόσο από φυσικούς όσο και από τεχνητούς παράγοντες, όταν ορίστηκαν τα σύνορα και ότι δεν υπήρξαν ακριβείς συμπεφωνημένες συντεταγμένες μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή αυτή των συνόρων κι έτσι τα έργα δεν έπρεπε να ξεκινήσουν χωρίς να γίνει ο τεχνικός συντονισμός μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών”. Η αναφορά γίνεται για την ολοκλήρωση του φράχτη στον ποταμό, εντός ελληνικών συνόρων όπως αυτά οριοθετούνται από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

“Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση” απάντησε το ελληνικό ΥΠΕΞ, προσπαθώντας να δώσει τέλος σε αυτή τη “μίνι κρίση”.

Γιατί όμως φτάσαμε να μιλάμε για κρίση και τι ακριβώς ζητούν οι Τούρκοι;

Η αλήθεια είναι πως η προβληματική ξεκίνησε από το ίδιο το ελληνικό ΥΠΕΞ το οποίο ενημέρωσε πως προχώρησε σε διάβημα χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες. Έτσι, ήταν λογικό να συνδεθεί από κάποιους το περιεχόμενο του διαβήματος με τις πληροφορίες για “κατασκήνωση” τούρκων εθνοφυλάκων εντός ελληνικών θέσεων.

Εν συνεχεία το ελληνικό ΥΠΕΞ προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα με επιθετική ρητορική, κάνοντας λόγο για “fake δημοσιεύματα” για στρατοπέδευση “ξένων στρατευμάτων” εντός ελληνικών συνόρων, χωρίς και πάλι να δίνει περισσότερες εξηγήσεις. Έπρεπε να περάσουν 12 ώρες για να εμφανιστεί ο κ. Δένδιας και να εξηγήσει από την τηλεόραση, πως το διάβημα είχε να κάνει με “κινητικότητα” που παρατηρήθηκε και όχι με “κατάληψη εδάφους μας”. Η καθυστέρηση ήταν παραδειγματική και έδωσε τροφή για σχολιασμό περί κακής ετοιμότητας και διαχείρισης του περιστατικού από την ελληνική πλευρά.

“Καμία κυβέρνηση δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό” είπε ο κ. Δένδιας, “διορθώνοντας” δικές του προγενέστερες δηλώσεις που έκαναν λόγο για “λίγα μέτρα εντός ελληνικών εδαφών”.

Το σίγουρο είναι πως δεν γίνεται να υπάρξει διάβημα που να βασίζεται σε ψεύτικες ειδήσεις. Το πρόβλημα υπάρχει, “κρατάει” χρόνια και είναι φλέγον.

Η “ένταση” ξεκίνησε όταν πριν λίγες ημέρες, κλιμάκιο τοπογράφων της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού έφτασε σε ελληνικό έδαφος στον νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, με μηχανήματα προκειμένου να οριοθετήσουν τα σημεία για την επερχόμενη επέκταση του φράκτη για την αποτροπή των προσφύγων.

Η Τουρκία έστειλε μονάδα στρατιωτικών σε περιοχή που φέρεται να είναι ελληνική.

Είναι το σημείο όπου η η κοίτη του Έβρου έχει μετακινηθεί με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα.

Αυτά τα 16 στρέμματα γης είναι που προσπαθεί να “γκριζάρει” η Τουρκία. Γιατί όμως; Είναι ζήτημα διεκδίκησης εδαφών ή αποτελεί στρατηγικό “χαρτί” με απώτερες βλέψεις;

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΑ, ο Νίκος Δένδιας παραδέχθηκε πως “υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού”. Τότε είχε μιλήσει για τα “λίγες δεκάδες μέτρα”.

Ακολούθησε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά που απέστειλε με εντολή Δένδια το υπουργείο Εξωτερικών για την παρεμπόδιση των ελληνικών δυνάμεων στις προπαρασκευαστικές ενέργειες που ξεκίνησαν για την κατασκευή φράκτη στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες.

Για το ζήτημα ξέσπασε πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όμως η ουσία δεν είναι εκεί. Η ουσία είναι πως η Τουρκία προσπαθεί να βάλει “φρένο” στην ολοκλήρωση του φράχτη και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου.

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο (23/05) στον τηλεοπτικό σταθμό DIM TV, δήλωσε πως η προσφυγική ροή σταμάτησε λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, ωστόσο, αυτή θα επανέλθει, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Στο προσφυγικό υπήρχαν πρόσφυγες που πήγαν στα σύνορα με την Ελλάδα. Λόγω της πανδημίας αυτό σταμάτησε. Δεν το λέω ως απειλή, όμως μετά την πανδημία οπωσδήποτε πάλι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν και να πάνε εκεί”.

Και πού θα στείλουν οι Τούρκοι τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν κάθε τρεις και λίγο κατά το δοκούν για να παίξουν τα παιχνίδια τους; Εκεί που ακόμα δεν υπάρχει φράχτης.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά πρέπει να είναι έτοιμη για ένα “καυτό καλοκαίρι” στον Έβρο με μια ενδεχόμενη νέα πίεση δια του προσφυγικού και σαφέστατα οφείλει να ενημερώνει το κοινό με μεγαλύτερη αναλυτικότητα και νηφαλιότητα. Γιατί τα εθνικά θέματα, δεν μπορούν να είναι πεδίο πρόχειρης διαχείρισης και μικροπολιτικής.

Πηγή: