Κείμενο της Χριστίνα Πάντζου.
Μετά τις εικόνες του προηγούμενου Σαββατοκύριακου – το πρώτο μετά την χαλάρωση των μέτρων στην Ιταλία – με εκατοντάδες νέους να συνωστίζονται σε κλαμπ και νυχτερινά κέντρα και να διασκεδάζουν χωρίς κανένα προστατευτικό μέτρο, σε δημοφιλείς γειτονιές πολλών πόλεων, οι αρχές ανακοίνωσαν την πρόσληψη 60.000 εθελοντών που θα φροντίζουν για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.
Ενδεικτικό των φόβων για αναζωπύρωση της μεταδοτικότητας από τέτοιες συμπεριφορές είναι και το γεγονός ότι στην Περούτζια, ο δήμος διέταξε να κλείσουν ξανά όλα τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου τα βράδια και το ίδιο ανακοίνωσε πως προτίθεται να κάνει το Ρίμινι, εάν επαναληφθούν αυτές οι σκηνές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Περιφερειακών Υποθέσεων Φραντσέσκο Μπόκια, υπεύθυνη για την πρόσληψη αυτών των «πολιτών-βοηθών», θα είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για άνεργους ή ανθρώπους που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα και δουλειά τους θα είναι να ενημερώνουν όσους δεν κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις, θυμίζοντάς τους κανόνες κοινωνικής συνύπαρξης σε αυτή τη φάση της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον Μπόκια, οι εθελοντές θα φέρουν διακριτικό σήμα της Πολιτικής Προστασίας, θα εργάζονται 16 ώρες την εβδομάδα, ξεκινώντας από τα μέσα Ιουνίου και θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως και το τέλος του καλοκαιριού. Θα επιστρατεύουν τη δύναμη της πειθούς, δεν θα μπορούν να επιβάλουν πρόστιμα ή να κάνουν εξακρίβωση στοιχείων και μόνο εάν συναντήσουν επιθέσεις ή βίαιη αντίσταση, θα μπορούν να ειδοποιούν την αστυνομία. «Δεν πρόκειται για περιπόλους ούτε είναι φρουροί», πρόσθεσε ο Μπόκια, «είναι εθελοντές που παραμένουν στη διάθεση των δημάρχων για να στηρίξουν τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού», με δράσεις όπως να πηγαίνουν τα ψώνια στους ηλικιωμένους ή τους αρρώστους, να τους βοηθούν στην διευθέτηση καθημερινών ζητημάτων τους, να συμβουλεύουν για τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε δημόσιους χώρους όπως πλατείες, εκκλησίες, κλπ.
Η πρωτοβουλία, που αναλήφθηκε από κοινού με την Ιταλική Ένωση Δήμων (ANCI), έχει προκαλέσει και τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Άγνοια για την ρύθμιση δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Πολιτικών Νούντσια Κατάλφο, ενώ και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί δεν προηγήθηκε διαβούλευση και ζήτησε εχέγγυα ότι αυτό το σώμα εθελοντών δεν θα επιβαρύνει με επιπλέον καθήκοντα την αστυνομία.
Αντιδράσεις υπήρξαν και από αρκετούς βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, ανάμεσά τους και ο Ματέο Ορφίνι, ο οποίος σύμφωνα με τη RAI, έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα: «Αν ανοίγεις τα κλαμπ, ο κόσμος πηγαίνει. Αν δεν θέλεις να πάνε ή θέλεις να πηγαίνει ένας περιορισμένος αριθμός, οργάνωσε πρώτα τον τρόπο και τους όρους υποδοχής και τους ελέγχους. Δεν χρειάζονται πολίτες-βοηθοί. Χρειάζoνται υπουργοί που να είναι υπουργοί και αυτοδιοικητικοί που να είναι αυτοδιοικητικοί. Όχι μια ομάδα influencers, που να σχολιάζουν αγανακτισμένοι τις φωτογραφίες της ημέρας».
Πηγή: efsyn.gr