του Νίκου Κωνσταντάρα

Η υπόθεση Ντόμινικ Κάμινγκς θα ήταν από μόνη της μεγάλη πρόκληση για τον Μπόρις Τζόνσον, αναγκάζοντάς τον να επιλέξει μεταξύ της τήρησης του νόμου και της απώλειας του κορυφαίου συμβούλου του. Το γεγονός, όμως, ότι ο Κάμινγκς ήταν ο αρχιτέκτονας της εκστρατείας που οδήγησε στο Brexit και τον Τζόνσον στην εξουσία, αλλά ήταν και τοποθετημένος στην επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση στο ζήτημα της πανδημίας (συμβουλές που εν πολλοίς αγνοήθηκαν), το ζήτημα αποκτά υπαρξιακή διάσταση για τον Βρετανό πρωθυπουργό. Γι’ αυτό, μάλλον, ο Τζόνσον απάντησε στην απαίτηση και μελών του δικού του κόμματος για την αποπομπή του Κάμινγκς, δηλώνοντας ότι ο σύμβουλός του έπραξε «υπεύθυνα, σύμφωνα με τον νόμο και με ακεραιότητα», ακολουθώντας το ένστικτό του ως πατέρας. Με αυτή τη δήλωση, ο Τζόνσον υπονόμευσε την αγγλική γλώσσα και τις έννοιες των λέξεων, υποτίμησε τη νοημοσύνη των συμπατριωτών του και έπληξε καίρια την έννοια του κράτους δικαίου στη χώρα που συνέβαλε όσο λίγες στην εδραίωση της ισονομίας ως θεμέλιο της δικαιοσύνης και της χρηστής διακυβέρνησης. Μένει μόνο να δούμε πότε και σε ποιο βαθμό ο Βρετανός πρωθυπουργός θα υποστεί το τίμημα της ύβρεώς του.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις εφημερίδων των τελευταίων ημερών, οι οποίες βασίζονται σε αναφορές της αστυνομίας και καταγγελίες τουλάχιστον ενός πολίτη, παρά την απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας, ο Κάμινγκς (Cummings) πήρε τη γυναίκα του, η οποία είχε εκδηλώσει συμπτώματα της ασθένειας COVID-19, και τον τετράχρονο γιο τους και διέσχισε 425 χιλιόμετρα με αυτοκίνητο από το Λονδίνο έως το Ντάρχαμ (Durham), για να διαμείνουν με τους γονείς του. Από εκεί, επισκέφθηκαν  τουλάχιστον ένα αξιοθέατο, κάνοντας άλλη μία άσκοπη διαδρομή. Περιγράφοντας δημοσίως (πριν από τις αποκαλύψεις) την περιπέτειά τους με τον κορωνοϊό, ο Κάμινγκς και η σύζυγός του παρέλειψαν το ταξίδι στο Ντάρχαμ. Μετά, ισχυρίστηκαν ότι διέμειναν σε ξεχωριστό οίκημα στο αγρόκτημα των γονιών του Κάμινγκς – πράγμα παράλογο, μιας και οι απολογητές του Κάμινγκς εκθειάζουν τη θέλησή του να σώσει το παιδί του όταν φαινόταν ότι αυτός και η σύζυγός του θα νοσούσαν. Δεν είναι γνωστό εάν η οικογένεια έκανε στάσεις στη διαδρομή, οι οποίες θα αύξαναν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού.

Αυτό που έγινε σαφές είναι ότι οι κινήσεις του Κάμινγκς ήταν εναντίον και του γράμματος και του πνεύματος του νόμου. Οπως επισημαίνουν αξιωματούχοι της αστυνομίας, οι πράξεις του θα δυσκολέψουν το έργο των Αρχών όταν επιχειρήσουν να νουθετήσουν όσους αψηφούν τους κανόνες. Προηγουμένως, ο επιδημιολόγος σύμβουλος της κυβέρνησης και η αρχίατρος της Σκωτίας παραιτήθηκαν όταν αποκαλύφθηκε ότι παραβίασαν τους κανόνες απομόνωσης.

Η οργή που προκαλεί η υπόθεση Κάμινγκς είναι εμφανής στα λόγια του βουλευτή του κόμματος του Τζόνσον, Ντέιβιντ Ουάρμπερτον, ο οποίος, μιλώντας στο BBC, είπε ότι ο ίδιος δεν μπόρεσε να επισκεφθεί τον πατέρα του, ο οποίος πέθανε μόνος. «Ανθρωποι έχουν κάνει θυσίες», είπε ο Ουάρμπερτον. «Σε αυτές τις θυσίες δεν είχαμε την επιλογή να χρησιμοποιήσουμε το ένστικτο. Το ένστικτο δεν ήταν μέρος αυτής της υπόθεσης. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τους κανόνες που έθεσε η κυβέρνηση».

Ο Στίβεν Ρέισερ (Stephen Reicher), κοινωνικός ψυχολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο St. Andrews, και μέλος επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση για τη «συμπεριφορική» διαχείριση της κρίσης, σχολίασε στο Twitter ότι η κυβέρνηση «πέταξε στα σκουπίδια» τις συμβουλές «για διαφάνεια και ειλικρίνεια… για σεβασμό προς τους πολίτες… για ισότητα, ίση μεταχείριση για όλους… για συνέπεια… για να είναι ξεκάθαρο ότι “είμαστε όλοι μαζί σε αυτό”».

Ο Τζόνσον βρίσκεται στην εξουσία ακριβώς επειδή βασίστηκε στον Κάμινγκς στην υπόθεση του Brexit, για να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία και για να κερδίσει τις εκλογές πέρυσι. Βασίζεται πάνω του για τις διαπραγματεύσεις για τελική συμφωνία με την Ε.Ε., οι οποίες δεν φαίνεται να προλαβαίνουν το όριο του τέλους του 2020. Ισως πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι ο Τζόνσον στηρίζεται στον Κάμινγκς για τη ριζική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει για την πολιτική, τη Δικαιοσύνη και τη δημόσια διοίκηση, η οποία συμπεριλαμβάνει και την αντικατάσταση του νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να «βρεθεί νέα ισορροπία» ανάμεσα στα δικαιώματα του ατόμου και του «ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος».

Βλέποντας πως ο Τζόνσον διατηρεί γι’ αυτόν και τους φίλους του το προνόμιο της ασυδοσίας, μπορούμε μόνο να παραθέσουμε σχόλιο του μεγάλου Βρετανού δικαστή Τομ Μπίνγκαμ, από το βιβλίο «Κράτος Δικαίου», (Tom Bingham, «The Rule of Law»). Η «Μεγάλη Χάρτα των Ελευθεριών» που επέβαλαν οι βαρώνοι στον βασιλιά Ιωάννη το 1215 εισήγαγε την έννοια της ισονομίας, δημιουργώντας μια αίσθηση κοινωνίας, σημείωσε ο Μπίνγκαμ. «Αυτό ίσως βοηθάει να εξηγήσει τη μακρά περίοδο ελευθερίας από αιματηρές επαναστάσεις στη Βρετανία μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο πριν από 350 χρόνια».

Πηγή:kathimerini.gr