Της Ελευθερίας Κούρταλη

Σύσταση “buy” δίνει η Bank of America για τις Alpha Bank και Eurobank μετά τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, ενώ διατηρεί τη σύσταση υπο-απόδσης για την Πειραιώς. 

Σε ό,τι αφορά τις τιμές-στόχους, για την Alpha Bank διαμορφώνεται στο 0,940 ευρώ δηλαδή 60% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό, για την Eurobank τοποθετείται στο 0,52 ευρώ και κατά 31% υψηλότερα από τα σημερινά της επίπεδα, για την Πειραιώς είναι στο 1,28 ευρώ και 13% χαμηλότερα από τη σημερινή της τιμή στο ταμπλό, και για την Εθνική στο 1,26 ευρώ κοντά στα τρέχοντα επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την Alpha Bank αναφέρει πως στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ανακοίνωσε ζημίες 11 εκατ. ευρώ, καθώς η διοίκηση προβλέπει μακροοικονομική επιβράδυνση κάτι που θα προσθέσει 100 μ.β επιπλέον στο κόστος κινδύνου σε σχέση με το ήδη υπάρχον (150 μ.β). Τα προ προβλέψεων κέρδη (PPI) κινήθηκαν ανοδικά σε ετήσια βάση και υποστηρίχθηκαν από την καλή πορεία των προμηθειών και τα χαμηλότερα κόστη. Τα NPEs συνέχισαν να μειώνονται (-0,4 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση), αλλά τα κεφάλαια (CET1 fully loaded) επηρεάστηκαν από τo αρνητικό κλίμα στις αγορές. Η διοίκηση αναμένει πως τα NPEs φέτος θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2019 ενώ τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής για το τρέχον τρίμηνο υποδηλώνουν πτώση σε τριμηνιαία βάση, τονίζει η BofA επισημαίνοντας  πως η τράπεζα συνεχίζει να επικεντρώνεται στο Project Galaxy.

Για την Eurobank επισημαίνει πως ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 57 εκατ. ευρώ, ωστόσο το πρώτο τρίμηνο του έτους για την τράπεζα έχει επηρεαστεί από τα πρώτα σημάδια της κρίσης λόγω πανδημίας που εμφανίστηκε τον Μάρτιο. Η κεφαλαιακή πορεία της τράπεζας ήταν μέτρια και τα NPEs σταμάτησαν να μειώνονται. Ωστόσο το project Cairo προχωρά, και αυτό είναι το “κλειδί” για την τράπεζα, κάτι το οποίο αποτελεί ένα πολύ θετικό σημάδι. Μετά το επίσημο κλείσιμο της συναλλαγής (αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του Ιουνίου), η Eurobank θα μειώσει σημαντικά τα παλαιά NPE της (από 13 δισ. ευρώ σε 6,1 δισ. ευρώ), επιτυγχάνοντας μακράν τον καλύτερο δείκτη NPE στην Ελλάδα.

Η Πειραιώς, όπως σημειώνει η BofA, ανακοίνωσε ζημίες 232 εκατ. ευρώ (προ φόρων ζημιές στα 340 εκατ. ευρώ), εξαιτίας της εμπροσθοβαρούς αύξησης των προβλέψεων λόγω της αναμενόμενης συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Η ανθεκτικότητα στα βασικά έσοδα δεν αντισταθμίστηκε από μια αρνητική γραμμή συναλλαγών, ωστόσο η τάση αυτή αναμένεται να αντιστραφεί στο δεύτερο τρίμηνο. Πάντως, όπως σημειώνεται, τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να στηριχθούν από τις πράξεις TRLTRO της ΕΚΤ, τις εγγυήσεις κρατικών δανείων και τα περισσότερα ομόλογα από το ελληνικό δημόσιο. Το ελληνικό (αλλά και το ευρωπαϊκό) τραπεζικό σύστημα θα επιδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αρχές και την ΕΚΤ. Αυτό είναι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις τράπεζες με αδύναμους ισολογισμούς (όπως η Πειραιώς), καθώς δημιουργούνται προϋποθέσεις για να λειτουργούν με ίσους όρους απέναντι στον ανταγωνισμό. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα η BofA αναφέρει πως σημείωσε κέρδη 304 εκατ. ευρώ, καθώς τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις διαμορφώθηκαν στα 788 εκατ. ευρώ λόγω των θέσεων της ΕΤΕ στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.  Η διοίκηση έκανε πρόβλεψη για επιπλέον απώλειες από δάνεια ύψους 416 εκατ. ευρώ (περίπου 150 μ.β.) ενόψει της αρνητικής εξέλιξης της οικονομίας λόγω της πανδημίας. Ο δείκτης CET1 fully loaded διαμορφώθηκε στο 12,6% (12,8% pro forma) και είναι συγκριτικά χαμηλός.  Τα σχέδια της τράπεζας για τα NPEs επηρεάστηκαν αρνητικά από το ξέσπασμα της πανδημίας. Η διοίκηση στόχευε στην ολοκλήρωση μίας τιτλοποίησης στο γ’ τρίμηνο ωστόσο οι συνθήκες δεν επιτρέπουν πλέον να προχωρήσει. Πάντως ο δείκτης NPE της Εθνικής (30,9%) είναι καλύτερος μεταξύ όλων των ελληνικών τραπεζών, αλλά ο σχηματισμός NPE αναμένεται να αυξηθεί μετά τη λήξη των μορατόριουμ πληρωμής (δ’ τρίμηνο 2020/ 2021).

Πηγή: