Μπορεί ο κ, Μητσοτάκης και τα στελέχη του να επιχείρησαν το επικοινωνιακό πυροτέχνημα του καλοκαιριού παρουσιάζοντας την «Ελληνική καμπάνια τουρισμού» όμως δεν υπολόγιζαν τη προχειρότητα της δουλειάς , την μηδενική ευρηματικότητα του concept και τον ερασιτεχνισμό της εκτέλεσης, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί το κεντρικό διαφημιστικό σποτ της καμπάνιας και να υπάρξει η απόλυτη απογοήτευση και αρνητική εντύπωση εντός και εκτός Ελλάδος στο κλάδο του τουρισμού και όχι μόνο!
Σε κανένα σημείο το συγκεκριμένο σποτ δεν διαθέτει το wow element όπως θα έλεγαν έξυπνα οι μαρκετίστες σε μία σοβαρή αξιολόγηση, ενώ το τελικό αποτέλεσμα δεν εξιτάρει τον θεατή ,σε πλήρη αντίθεση μάλιστα με την αντίστοιχη καμπάνια η οποία και βραβεύτηκε το 2017.
Σε ποιες έρευνες, (οι οποίες μάλιστα πρέπει να είναι και εξειδικευμένης μεθοδολογίας στις αγορές – στόχους) έχει στηριχθεί το input στη στρατηγική και στην κατεύθυνση, πριν να υπάρξει το όποιο λανσάρισμα αυτού του spot αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήταν δουλειά σε σύντομο χρονικό διάστημα;
Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ περίμεναν τον μεσσία με το όνομα Βρανάκης και με περγαμηνές όπως αναφέρει το βαρύ βιογραφικό του, από επικεφαλής του Δημιουργικού της Google (EMEA) , Apple , Amazon, Nasa, κλπ να δημιουργήσει το “big deal” (όπως αποδείχτηκε) promotion project.
Ας δούμε όμως τελικά πως ο expert της Google ξέχασε ακόμη και τα βασικά μαθήματα λειτουργικότητας και χρηστικότητας των πλατφορμών της Google αλλά και βασικών αρχών επικοινωνίας και μάρκετινγκ.
Σοβαρά επικοινωνιακά λάθη :
- ….is a state of mind ………..μα τι πρωτότυπο; ΕΛΕΟΣ – ΟΙ ΣΙΦΟΥΝΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΜΗΠΩΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΚΟΝΑΚΙΑ ; Δηλαδή θα πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι δεν είναι γνώστες της πιο βασικής και αναγκαίας προεργασίας για την δημιουργία ενός διαφημιστικού slogan – key phrase σε μια καμπάνια. Αυτή η προεργασία είναι η αναζήτηση της κοινής χρήσης (δηλαδή πόσο συχνά έχει χρησιμοποιηθεί αυτή η φράση κλειδί , και αν ναι, σε ποιο context έχει χρησιμοποιηθεί. Οι τρόποι είναι πολλοί ……για παράδειγμα αν ανατρέξει κάποιος στο Google Advanced Search για παράδειγμα, (με τη χρήση του «this exact word or phrase» και προσθέτοντας στο none of these words: τις λέξεις sun ,summer,see, greece ,greek ,tourism, Ελληνικό ,Ελλάδα ,το αποτέλεσμα που θα πάρει θα δείξει ότι υπάρχουν εκατοντάδες αναφορές ,εικόνες, και videos με την φράση κλειδί “summer is a state of mind”.
Έτσι για παράδειγμα θα μπορούσε να βρει σε video format ή και σε εικόνα το παρακάτω αλλά και εκατοντάδες παρόμοια.
.
Και που είδε λοιπόν ο κύριος Στηβ σε αυτό τη μοναδικότητα, την εφευρετικότητα , τη καινοτόμο συμφραζόμενη προτροπή, τη συνδυαστική των λέξεων για μεταφορά νοημάτων (πέραν του νοήματος ξεχάστε το για φέτος – ελάτε του χρόνου). Δηλαδή πιο αυτοκαταστροφική στρατηγική στο μάρκετινγκ και σε δημιουργική ιδέα δεν πρέπει να έχει υπάρξει στα χρονικά.
- Ο Steve Vranakis το πλαισίωσε με την φράση «Will there be a Summer?» η οποία είναι η ερώτηση όλων των επαγγελματιών τουρισμού αλλά και των επισκεπτών – τουριστών. Σε μία χώρα που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την αδυναμία των ανταγωνιστικών αγορών και να λανσάρει το προτέρημα της άρσης του Lockdown και της επίσημης έναρξης ενός «safe» καλοκαιριού χρησιμοποιείς κάθετα κατάφαση και όχι ερώτηση δημιουργώντας υπόβαθρο ανασφάλειας στη σκέψη του αποδέκτη.
- Υπάρχει βασικό πλάνο που απομακρύνεται, άρα σε απομακρύνει από τον προορισμό, είναι σκοτεινό και μουντό, σαν να έγινε ημέρα συννεφιασμένη. Που είναι το ελληνικό φως;
- Επίσης δείχνει έναν άνθρωπο ξαπλωμένο σαν ναυαγό, σε παραλία, μόνο του, σαν την κοινωνική απομόνωση που βιώσαμε ενώ παράλληλα από πάνω περνάει το μήνυμα «να είμαστε με τους ανθρώπους που αγαπάμε»
- Υπάρχουν ανακολουθίες μεγάλες στην καμπάνια, όπως επιμήκυνση με προβολή ήλιου και θάλασσας, απουσία γενικότερα ανθρώπινου στοιχείου και ειδικά του «φιλόξενου Έλληνα και της ελληνικής κουζίνας»,γενικότερη απουσία διαφοροποίησης από άλλους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς και καμία προτροπή και πρόσκληση προς τον δυνητικό τουρίστα
Αλήθεια είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοια τραγικά επικοινωνιακά λάθη σε διεθνή καμπάνια που πληρώνεται εκατομμύρια ευρώ από τον Έλληνα φορολογούμενο?
Από τεχνικής άποψης οικτρό αποτέλεσμα:
- Μιλάμε για ερασιτεχνική λήψη drone, από ύψος άνω του επιτρεπτού (120μ – 400ft)
- Περίπου 15 -25 λεπτά λήψης είναι όλη η δουλειά και 1 ώρα post production. Το κόστος τεχνικού για post production (8ωρο) είναι 600€ και αυτό βγήκε σε 3 ώρες το πολύ.
- Η λήψη είναι πρόχειρη χωρίς καμία ευρηματικότητα. Η επιλογή τοποθεσίας είναι μέτρια και χωρίς προφανές (scouting) για να βρεθεί αντιπροσωπευτικό σημείο που να ταιριάζει στο concept.
Τέλος ακούγοντας κάποιος νοήμων και το ρηχό λόγο του πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα τον χαρακτήρισε «δωρικό λόγο …….χωρίς φαμφάρες» καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα της γνώσης του πολιτικού ανδρός ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι καταδικασμένη για φέτος. Γι αυτό και εντέχνως δίνεται υποσυνείδητα, αλλά σε δεύτερο σκιώδη συμπερασματικό λόγο συνεχώς ,η πληροφορία και η υπόνοια της επανεκκίνησης του τουρισμού από το 2021 και μετά. Μόνο που άλλα έλεγε ο ίδιος πριν ένα μήνα ,όπως και το υπουργείο τουρισμού αλλά και ο υπουργός ανάπτυξης μέχρι πρότινος.
Υποκρισία και ψέμα έχουν ανακηρυχθεί σε προτερήματα σε βάρος ενός λαού που αγωνιά να βρει έσοδα ενώ τα έξοδα δίνονται ανεξέλεγκτα στους ημέτερους. Αίσχος!!
Το βίντεο του Ε.Ο.Τ. το 2017:
[fvplayer id=”96″]
Tο φετινό βίντεο του Υπουργείου Τουρισμού:
[fvplayer id=”97″]
#επικοινωνουμε_ελευθερα
#menoume_speedy