«Υπομονή, υπομονή, υπομονή». Την κλασική σύνθεση του Σταύρου Ξαρχάκου που ερμήνευαν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και η Αλίκη Βουγιουκλάκη στη «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» του 1965 φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει τις τελευταίες ημέρες η Πολιτική Προστασία ως μότο, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στην αυξημένη –σε σύγκριση με την προηγούμενη φάση του κορονοϊού– αλλά ακόμα ελεγχόμενη ροή των πτήσεων από το εξωτερικό και ενώ βρισκόμαστε ένα βήμα (15 Ιουνίου) πριν την απελευθέρωση των πτήσεων προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη από 29 χώρες.
Πλήθος τα τηλεφωνήματα που έχει δεχτεί από το Σάββατο το απόγευμα από εξαντλημένους και εξαγριωμένους ταξιδιώτες που βρίσκονταν τουλάχιστον μέχρι σήμερα, στριμωγμένοι σε δωμάτια κορονοϊο-ξενοδοχείων των Αθηνών αναμένοντας τα αποτελέσματα των τεστ που άργησαν μία – δυο μέρες… Και αυτό αφού πρώτα είχαν περάσει πολύωρες αναμονές στροιβαγμένοι σε αίθουσες του αεροδρομίου για την διεξαγωγή του διαγνωστικού τεστ.
«Υπομονή» η απάντηση του τηλεφωνικού κέντρου της Πολιτικής Προστασίας έπειτα από μεγάλη αναμονή, λένε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ξεχασμένοι ταξιδιώτες που μας κάλεσαν μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σε απόγνωση.
«Προσγειωθήκαμε το Σάββατο στις επτά παρά δέκα το απόγευμα με πτήση από Γαλλία. Είναι Δευτέρα 3:30 το μεσημέρι, κοντεύω να κλείσω 48 ώρες διαμονής μου σε ένα μικρό δωμάτιο με ένα διπλό κρεβάτι και ένα παράθυρο με τα τρία μου παιδιά, δεν έχουμε καμία ενημέρωση, έχω καλέσει δύο φορές την Πολιτική Προστασία και μου απαντούν «υπομονή. Αλλά ως πότε», διερωτάται ο Παναγιώτης Σοφός. Ο πατέρας τριών παιδιών 4-9 χρονών που επέστρεψε στην πατρίδα του από την Αίγυπτο όπου ζει και εργάζεται για τις καλοκαιρινές διακοπές περιγράφει το αλαλούμ της Πολιτικής Προστασίας από την άφιξη στο αεροδρόμιο.
Οι 200 επιβάτες που επέβαιναν στην πτήση της Air France μεταφέρθηκαν σε μία πύλη του «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου ήταν αδύνατο να τηρηθούν οι συνθήκες αποστασιοποίησης. Εκεί οι επιβάτες ενημερώθηκαν ότι θα χρειαστεί να περιμένουν μία ώρα προκειμένου να οργανωθεί η Πολιτική Προστασία και να πραγματοποιήσει τα τεστ. Πράγματι, οι λήψεις δειγμάτων έγιναν μετά από μία ώρα.
Στη συνέχεια οι ταξιδιώτες χωρίστηκαν σε ομάδες και οδηγήθηκαν σε πούλμαν και σε διαφορετικά ξενοδοχεία (Brown Acropol, The Stanley Hotel κοκ), όπως προκύπτει από τους καταγγέλλοντες στην «Εφ.Συν.». Από εκεί και πέρα «ξεχασμένοι από την Πολιτική Προστασία και ενώ όπως μας είπαν αλλά μας μοίρασαν και σε σχετικό φυλλάδιο «αναμένεται τα αποτελέσματα εντός 20-24 ωρών» η Οδύσσεια μας δεν έχει τελειωμό», σημειώνει ο Π. Σοφός.
«Καμία ενημέρωση για τίποτα…»
«Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τίποτα. Καμία», μας γράφει άλλος αναγνώστης (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας). «Εννοείται πως ποτέ δεν σηκώνουν το τηλέφωνο στην Πολιτική Προστασία: Δυο προσπάθειες και μετά από 52 λεπτά τη μια φορά στον αυτόματο τηλεφωνητή και 33 λεπτά την άλλη, έκλεισα το τηλέφωνο». Στο ξενοδοχείο που διαμένει «γίνεται ένας χαμός. Κόσμος φωνάζει, τσακώνονται, έχουν βγει από τα δωμάτιά τους, η ντουντούκα να φωνάζει πως θα έρθει εισαγγελέας και αστυνομικές δυνάμεις»….
«Προηγήθηκε ο συνωστισμός στις αίθουσες αναμονής του Ελ. Βενιζέλος και ακολούθησαν τα χειρότερα», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος Μαρία Κοσματοπούλου που έφτασε στην Αθήνα με πτήση της Aegean από Παρίσι το Σάββατο το απόγευμα και θα συνέχιζε για Θεσσαλονίκη. «Μας έκαναν το τεστ και μας ζήτησαν να βρούμε κάπου να μείνουμε μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Επιμείναμε να ακολουθηθεί η διαδικασία της φιλοξενίας σε ξενοδοχείο και μας ρωτούσαν γεμάτοι απορία: “Μα δεν έχετε κάποιον να σας φιλοξενήσει;”».
Θυμίζουμε ότι το σύνολο των επιβατών ελέγχεται και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα διαμένει σε ξενοδοχεία που έχουν προκαθοριστεί για τον κορονοϊό. Εάν βγουν θετικοί συνεχίζουν την παραμονή τους στα ξενοδοχεία για 14 μέρες αν βγουν αρνητικοί συνεχίζουν στους προορισμούς τους όπου αυτο-περιορίζονται για μία εβδομάδα.
«Μόνο 6 από τους 70 επιβάτες της πτήσεις έστειλαν σε ξενοδοχεία», εξηγεί η δικηγόρος που κατήγγειλε και επίσημα την υπόθεση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και σε εισαγγελέα επιβεβαιώνει και ο Π. Σοφός που στο δεύτερο τηλεφώνημα στην Πολιτική Προστασία ο υπάλληλος του απάντησε ότι «είναι τόσοι πολλοί οι ταξιδιώτες που αναγκαστήκαμε κάποιους να τους αφήσουμε να φύγουν».
Στον διπλασιασμό του αριθμού των ταξιδιωτών που εισέρχονται στη χώρα μας απέδωσε την καθυστέρηση η Πολιτική Προστασία, απαντώντας σε ερώτημα της «Εφ.Συν». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με συνεργάτες του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά από 400-800 άτομα που προσγειώνονταν καθημερινά μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας από την Παρασκευή και μετά οι αφίξεις ήταν 1500 – 1600 άτομα.
Στο ερώτημα: «Μα δεν το γνωρίζατε ότι θα συμβεί; Δεν είχατε προετοιμαστεί;», η απάντηση που λάβαμε είναι ότι ο σχετικός σχεδιασμός θα γίνει εντός της εβδομάδας, ενώ αναμένεται και εκείνος που θα ισχύσει μετά τις 15 Ιουνίου όταν θα ανοίξουν τα σύνορα της χώρας μας!
Πηγή: efsyn