Η Εφημερίδα των Συντακτών

[ad_1]

H αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην πρωτεύουσα της Λιβύης, συνοδεία μεγάλης αντιπροσωπείας αξιωματούχων, αποτελεί προάγγελο εξελίξεων σε μια περιοχή που «φλέγεται» για μεγάλο χρονικό διάστημα και αποτελεί στρατηγικό γεωπολιτικό σημείο για τους «μεγάλους παίκτες».

Επίδειξη δύναμης από την Άγκυρα στην πολύπαθη Λιβύη με μπαράζ διπλωματικών και παρασκηνιακών διεργασιών για το μέλλον της χώρας έχουμε τις τελευταίες ημέρες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισκέφθηκε την Τετάρτη (18/06) αιφνιδίως την Τρίπολη αναβάλλοντας το ραντεβού του με τον Ιταλό ομόλογό του σε μια προφανή επίσπευση των συνομιλιών με την κυβέρνηση του του Φαγέζ Αλ Σαράτζ.

(Fatih Aktas/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Η Τουρκία σχεδιάζει να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη εξαργυρώνοντας με αυτό τον τρόπο τη στήριξη που έχει προσφέρει στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) αγνοώντας επιδεικτικά τις φωνές χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που μιλούν για μια προκλητική παρέμβαση.

Οι συμφωνίες στο τραπέζι 

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον εκπρόσωπο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραχίμ Καλίν και τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, συναντήθκε με τον ηγέτη της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης,Φαγέζ Αλ Σαράτζ.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην επανέναρξη εργασιών από τουρκικές εταιρείες στην αφρικανική χώρα καθώς και στην υπογραφή ενός συμφώνου «ναυτιλίας και ασφάλειας» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Επίσης, συζητήθηκε η περαιτέρω συνεργασία των δύο κρατών σε διάφορους τομείς (πετρέλαιο, επενδύσεις, υποδομές), αλλά και η ενίσχυση κοινών δράσεων για δημιουργία δυνάμεων ασφαλείας, εκπαίδευση στρατευμάτων και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών συζητήθηκαν και οι περιοχές δικαιοδοσίας στη θάλασσα, κάτι που ενδεχομένως να σχετίζεται με το τουρκολιβυκό μνημόνιο κατανόησης, που καταγγέλλεται μεταξύ άλλων από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ.

(Fatih Aktas/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Στο όνομα της… Ειρήνης

Η ανακοίνωση της GNA επισημαίνει ότι η επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας αποτέλεσε και την κατάλληλη ευκαιρία για να συζητηθεί η «επιστροφή τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα», ενώ τουρκικά μέσα επισημαίνουν ότι η κίνηση αυτή εδραιώνει την παρουσία της Άγκυρας στην βορειοαφρικανική χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μετά το πέρας των συνομιλιών ανέφερε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν «στην οικοδόμηση μόνιμης ειρήνης στη Λιβύη» αλλά και στις προσπάθειες -μέσω των Ηνωμένων Εθνών- «για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Τουρκο – γαλλική κόντρα

Ludovic Marin, Pool via AP

Οι κινήσεις της Άγκυρας στην διπλωματική σκακιέρα έρχονται τη στιγμή που οι σχέσεις της με τη Γαλλίας βρίσκονται στο ναδίρ.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας κατήγγειλε την Τετάρτη (17/06) την «εξαιρετικά επιθετική» παρέμβαση τουρκικών φρεγατών κατά πλοίου του γαλλικού ναυτικού, το οποίο συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, σε μία υπόθεση που έχει αρκετές ομοιότητες με το περιστατικό με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» ανοιχτά της Λιβύης.

Πριν από μερικές εβδομάδες Γάλλοι στρατιώτες προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν έλεγχο σε πλοίο για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι μεταφέρει όπλα στη Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο του ΟΗΕ.

Οι τουρκικές φρεγάτες έβαλαν το πλοίο στο στόχαστρο τρεις φορές, απειλώντας με άμεσο πυραυλικό χτύπημα.

Απέναντι στην Άγκυρα

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ κατά την επίσκεψή του τον Ιανουάριο στην Αθήνα

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας που οδήγησε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας έχει εξοργίσει το στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και τους συμμάχους του (Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) καθώς θεωρήθηκε ως απόπειρα αρπαγής του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσόγειου. Η Τουρκία κατηγορείται πως υποσκάπτει τις προσπάθειες για τη εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης, με την Άγκυρα να αποκρούει τις κατηγορίες.

[ad_2]

Πηγή : EFSYN