Στην Αίγυπτο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επικεφαλής τεχνικής ομάδας που θα επιχειρήσει να ξαναπιάσει το νήμα των συζητήσεων με το Κάιρο με στόχο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, με τον οποίον θα συνομιλήσουν για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Μετά την πρόσφατη υπογραφή στην Αθήνα της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει ότι σταθερή επιδίωξη της παραμένει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονες. Τη βούληση αυτή επανέλαβε ο κ. Δένδιας και σε πρόσφατη συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro, στην οποία ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ελλάδα σε ανάλογη συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο απάντησε: «Η χώρα μου επιδιώκει την επίλυση των εκκρεμοτήτων με τις γειτονικές της χώρες, προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας των λαών της περιοχής. Αυτή η συμφωνία συνήφθη στη βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Επιβεβαιώνει επίσης, το δικαίωμα στα νησιά για υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως ορίζει η εν λόγω Σύμβαση με το Άρθρο 121. Αυτό το δικαίωμα, που ισχύει σε όλο τον κόσμο, απορρίπτεται από την Τουρκία, η οποία θέλει να παρέμβει στην περιοχή, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο. Επιπλέον, η συμφωνία αυτή, που υπογράψαμε με την Ιταλία είναι νόμιμη και μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για άλλα κράτη».
Σε πρόσφατες δηλώσεις του πάντως ο υπουργός Εξωτερικών έχει επισημάνει και τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων με το Κάιρο. «Υπάρχουν δυσκολίες…. Οι Αιγύπτιοι δεν έχουν ζήτημα αυτοτελώς με το Καστελόριζο, απλώς δεν θέλουν να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο τη διαπραγμάτευση. Είναι μια πολύπλοκη κατάσταση, έχει πολλές παραμέτρους, και πολιτικές και νομικές, όμως αυτό το οποίο θέλω να πω εγώ είναι ότι, εμείς θα προσπαθήσουμε. Όπως προσπαθούμε και όλους αυτούς τους μήνες με την Αίγυπτο» ανέφερε.
Σημείωσε επίσης ότι «δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι» εξηγώντας πως «οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να μην μπλέκονται με θέματα άλλων χωρών στην περιοχή» και πως «αν μπορούσαν θα απέφευγαν να πατήσουν ‘τουρκικό κάλο’».
naftemporiki.gr
Πηγή: