lt;p>
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Στα επίπεδα των 660 μονάδων “προσγειώθηκε” σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς έχασε τις άμυνές του έναντι των διορθωτικών κινήσεων που εκδηλώνονται από χτες, αλλά και των αναπροσαρμογών που βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει των νέων σταθμίσεων στους δείκτες του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,50% στις 662,39 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 660,29 μονάδων (-1,82%) και 674,01 μονάδων (+0,22%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια.

Δεύτερη ημέρα διόρθωσης στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,55%, στις 1.603,66 μονάδες, ενώ στο -1,42% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 855,45 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,75% στις 379,53 μονάδες.

Αν και στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης το ΧΑ έδειχνε να μπορεί να κρατήσει τις 670 μονάδες, η επιφυλακτικότητα των αγοραστών τελικά έδωσε χώρο στις διορθωτικές κινήσεις να διευρυνθούν σε ολόκληρο το ταμπλό και να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 660 μονάδων. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο όγκος που διακινήθηκε παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, το μήνυμα της αγοράς ήταν ότι έως ότου ολοκληρωθεί το rebalancing ενόψει των αλλαγών στις σταθμίσεις των δεικτών, μεγάλες κινήσεις ρίσκου έχουν αναβληθεί.

Άλλωστε, από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου θα εφαρμοστεί ο υπολογισμός της νέας σύνθεσης των δεικτών με τις τιμές όμως που διαμορφώνουν τη νέα πραγματικότητα να είναι γνωστές από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Τρίγγα της Beta Securities, η εφαρμογή του capping factor (επιβολή ανώτατου ορίου στη συμμετοχή της κάθε μετοχής στον εκάστοτε δείκτη) τόσο στη σύνθεση των δεικτών Χ.Α. όσο και στη σύνθεση των δεικτών FTSE/ Χ.Α αναμένεται να δημιουργήσει αυξημένη μεταβλητότητα. Ο λόγος είναι η σημαντικά συρρικνωμένη σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση της Coca Cola HBC αλλά και του ΟΤΕ.

Μία ακόμη πηγή προβληματισμού της αγοράς ήταν και η πορεία της πανδημικής κρίσης του κορονοϊού που έχει επανέλθει στο προσκήνιο, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι καθώς καταγράφονται νέα κρούσματα. Αν και οι αναλυτές αποκλείουν το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η επιβολή καθολικού lockdown, η επιφυλακτικότητα που συντηρείται από τους καταναλωτές όσο ο κίνδυνος μόλυνσης παραμένει, έχει αυξήσει τις ανησυχίες για την πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας.

Οι φόβοι επομένως, έχουν επανέλθει, όχι βέβαια στη μορφή που είδαμε κατά το πρώτο σοκ, ωστόσο, η ελληνική αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν παγκοσμίως, η εισροή τουριστών στη χώρα μας θα μειωθεί. Ανάμεσα στους μεγάλους κινδύνους είναι και εκείνος της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων, ωστόσο οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν επισημάνει ότι το πρόβλημα θα είναι διαχειρίσιμο διότι έχουν χαλαρώσει οι εποπτικοί κανόνες αντιμετώπισης των NPLs, αλλά και διότι οι τράπεζες διαθέτουν την τεχνογνωσία χειρισμού τους από την προηγούμενη κρίση.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, το -6,55% του Ελλάκτωρ, αλλά και το -4,22% της Aegean άσκησαν σοβαρές πιέσεις στον γενικό δείκτη, ενώ άνω του 3% ήταν και η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ. Οι απώλειες σε Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Motor Oil ξεπέρασαν το 2%.

Άνω του -1% έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Coca Cola και ΟΛΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Euroabnk, Εθνική και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλειςαν οι Μυτιληναίος, Πειραιώς και Λάμδα, με τον Φουρλής να κλείνει στο +1,52% και τον Σαράντη στο +2,42%.

Πηγή: