[ad_1]
Διακομματική σύμπραξη στη Βουλή υπέρ των εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας».
Εκθετες στη δημόσια κριτική βρίσκονται Alpha Bank και Πειραιώς καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιβεβαίωσαν χθες στη Βουλή πως συντάσσονται υπέρ των πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας».
Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης μετέφερε το «αίτημα της κυβέρνησης» προς τις δυο τράπεζες να επιδείξουν «ευρύτερο πνεύμα κατανόησης», να αποσύρουν δηλαδή τις αιτήσεις ανακοπής που κατέθεσαν στον πίνακα διανομής μετά την εκποίηση του κεντρικού κτιρίου της Χ.Κ. Τεγόπουλος, επιχειρώντας να καθυστερήσουν την καταβολή των ποσών που δικαιούνται οι εργαζόμενοι.
Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις του τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά αλλά και του βουλευτή του MέΡΑ25 Κρ. Αρσένη, που προκάλεσαν την παρέμβαση της κυβέρνησης, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από την πλευρά του κατέθεσε τροπολογία «απεμπλοκής» σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται την Πέμπτη στη Βουλή. Σημειώνεται πως σήμερα το πρωί επρόκειτο να τοποθετηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας απαντώντας στη σχετική επίκαιρη ερώτηση του ΜέΡΑ25.
Χαρακτηρίζοντας «παντελώς απαράδεκτη» την απόφαση των τραπεζών να προσβάλουν πρόσκαιρα την κατάταξη των απαιτήσεων των πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας» από τη διανομή του εκπλειστηριάσματος, ο Αδ. Γεωργιάδης ζήτησε από τον –παρόντα στη χθεσινή συνεδρίαση– πρόεδρο της ΕΕΤ Γ. Χατζηνικολάου να καταγράψει το αίτημα της κυβέρνησης. «Δεν νομίζω ότι θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα εάν έδειχναν ένα ευρύτερο πνεύμα κατανόησης» δήλωσε, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα πως «δεν θα υπήρχε κόμμα σ’ αυτή τη Βουλή που θα διαφωνούσε».
«Το δίκαιο που πρέπει να εφαρμοστεί είναι το δίκαιο που υπήρχε όταν γεννήθηκε η αξίωση και το αίτημα», επανέλαβε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Ν. Παππάς, καλώντας τις τράπεζες να εφαρμόσουν την κείμενη νομοθεσία που διασφαλίζει την προτεραιότητα των εργαζομένων, έναντι των ενυπόθηκων πιστωτών, στις πτωχεύσεις των εταιρειών που κηρύχθηκαν πριν από την αλλαγή του νόμου το 2015. «Καλώ την κυβέρνηση και τις τράπεζες να ικανοποιήσουν το αίτημα των εργαζομένων που δικαιούνται και θα κερδίσουν αυτά τα χρήματα. Μην τους καθυστερείτε, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος» πρόσθεσε.
Με το ίδιο σκεπτικό, η πτέρυγα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατέθεσε την πρόταση τροπολογίας που προβλέπει την εφαρμογή των νέων διατάξεων για το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων (μετά την τροποποίηση των άρθρων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και του Πτωχευτικού Κώδικα το 2015) μόνο για τους πλειστηριασμούς που στηρίζονται σε διαδικασία εκτέλεσης μετά την 1.1.2016 ή σε πτωχεύσεις που κηρύχθηκαν την ίδια ημερομηνία. Την επαναφορά ουσιαστικά της προϊσχύουσας διάταξης του άρθρου 997 ΚΠολΔ που ορίζει το υπερπρονόμιο των εργαζομένων στη διανομή του προϊόντος εκποίησης της πτωχευτικής περιουσίας.
«Είναι αναγκαίο και δικαιοπολιτικά σκόπιμο να αποσαφηνιστεί» σημειώνουν στο σχετικό κείμενο –στο οποίο γίνεται σαφής αναφορά στη Χ.Κ. Τεγόπουλος– οι υπογράφοντες βουλευτές, υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για μια πρόδηλη κοινωνική αδικία που αποβαίνει εις βάρος των εργαζομένων που κράτησαν όρθια την επιχείρηση και την εφημερίδα όλα αυτά τα χρόνια».
[ad_2]
Πηγή : EFSYN