[ad_1]
Της
Αλεξάνδρας Τόμπρα
Ότι “έχτισε” στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις… το έχασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να αποδεσμευτεί από το διεθνές αρνητικό κλίμα και έκλεισε με σημαντικές μάλιστα απώλειες, σε όλο το μήκος του ταμπλό του.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,63% στις 665,01 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 661,67 μονάδων (-2,13%) και 674,04 μονάδων (-0,30%). Ο τζίρος ανήλθε στα 51,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 574 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,52%, στις 1.609,61 μονάδες, ενώ στο -0,21% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 863,77 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,68% στις 386,71 μονάδες.
Ακολουθώντας το αρνητικό διεθνές κλίμα το Χρηματιστήριο δεν κατάφερε να κρατήσει υπό έλεγχο τις απώλειες του, αν και η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, δείγμα της αναμονής που τήρησαν οι αγοραστές. Άλλωστε, όπως και οι διεθνείς αγορές, έτσι και το Χρηματιστήριο Αθηνών παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο στο μέτωπο του κορονοϊού, με τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όσο και σε εκείνο των διεργασιών για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, εντούτοις αυτό που θα αλλάξει την επενδυτική στάση επί το θετικότερο θα είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες έγκρισης του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, από το οποίο η Ελλάδα θα είναι από τους μεγάλους ωφελούμενους. Όμως πριν τις 17 Ιουλίου δεν θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, με την αγορά να παραμένει επιφυλακτική και σε διαθέσεις risk off, εωσότου οι όποιες αποφάσεις υλοποιηθούν.
Έτσι, το Χρηματιστήριο επιβεβαίωσε την παλίνδρομη κίνηση που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς μόλις προσεγγίζει τις 680 μονάδες αναδιπλώνεται εκ νέου στις 660 μονάδες, χωρίς να μπορεί να διασπάσει τα όρια της πλάγιας κίνησης. Για να μπορέσει να βγει από το τούνελ αυτό, ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να διασπάσει με αποφασιστικότητα τα επίπεδα των 680-682 μονάδων, έτσι ώστε να ανοίξει τον δρόμο προς τις 700 μονάδες. Την ίδια ώρα, τη μεταβλητότητα εντείνουν οι τίτλοι που πλησιάζουν ή έχουν ολοκληρώσει την περίοδο αποκοπής των μερισμάτων τους, ενώ στις τράπεζες παρατηρείται μία συσσώρευση χωρίς μεγάλους όγκους συναλλαγών.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και με δεδομένη την πτωτική τάση που θα υπάρξει στα μεγέθη των εισηγμένων, οι κινήσεις της αγοράς είναι πολύ επιφυλακτικές, με αυξημένες τις εντολές πώλησης. Η στόχευση παραμένει βραχυπρόθεσμη, με πολλά χαρτοφυλάκια μάλιστα να εκμεταλλεύονται τις διακυμάνσεις ακόμη και για intraday αποδόσεις, αποφεύγοντας τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που παραδοσιακά αυξάνει το συντελεστή κινδύνου.
Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil και ο Ελλάκτωρ ηγήθηκαν της πτώσης καθώς έκλεισαν με απώλειες 5,69% και 5,21% αντίστοιχα, με τον Μυτιληναίο να χάνει 4,37% και την Εθνική 4,27%. Στο -3,07% έκλεισε η Alpha Bank, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα και Βιοχάλκο.
Οι απώλειες σε ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Eurobank και ΔΕΗ ξεπέρασαν το 1%, ενώ εκείνες του ΑΔΜΗΕ, της Τέρνα Ενεργειακής, του Titan, του Φουρλή, της ΕΧΑΕ και των Ελληνικών Πετρελαίων έμειναν κάτω του 1%. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημείωσαν οι Aegean και ΟΠΑΠ, με την Jumbo να ενισχύεται κατά 1,94% και τον Σαράντη κατά 2,20%.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL