[ad_1]
«Άναψαν» από νωρίς τα αίματα στη Βουλή για το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση και έχει ως στόχο τον περιορισμό των διαδηλώσεων, ενώ ήδη έχουν εκφραστεί διαμαρτυρίες για χουντικής προέλευσης μέτρα και διατάξεις.
Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου έφερε σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με τα πυρά των κομμάτων να στρέφονται και προσωπικά κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Αντιπαραβολή με το χουντικό διάταγμα του 1971 έκανε ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας το εξαιρετικά προβληματικό περιεχόμενο του υπό συζήτηση νομοσχεδίου.
Ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε ότι «είναι ίδιο και χειρότερο με τα νομοθετικά διατάγματα της χούντας, απλώς διαφέρει στη γλώσσα. Εκείνα ήταν γραμμένα σε καθαρεύουσα, ενώ τα σχέδιο της κυβέρνησης είναι διατυπωμένο στη δημοτική».
Στη συνέχεια ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, έδωσε μερικά απτά παραδείγματα που φανερώνουν τις ομοιότητες των δύο νομοθετημάτων, διαβάζοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα δύο κείμενα για τη διάλυση συνάθροισης, την απαγόρευση συνάθροισης, τη συνεργασία Οργανωτή Αρχών και την ευθύνη Οργανωτή.
Αναλυτικά τα δύο νομοθετήματα
Κατηγόρησε, ακόμη, τη Νέα Δημοκρατία ότι επιχειρεί να ποινικοποιήσει την ελεύθερη συμμετοχή σε διαδηλώσεις και να αφοπλίσει εργαζόμενους .
Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε ψευδοαφήγημα την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καλύπτει κενά που υπήρχαν στην νομοθεσία.
Απευθυνόμενος στον εισηγητή της ΝΔ ανέφερε: «Λέτε ότι η Ελλάδα, δεν έχει καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι μια χώρα που μπορούν 50 άτομα να κλείσουν το κέντρο της Αθήνας – πόσες φορές το έχετε πει τις τελευταίες μέρες- και δεν ντρέπεστε αφού είναι απόλυτο ψέμα να λέγεται κάτι τέτοιο από επίσημα χείλη που αν μη τι άλλο έπρεπε να γνωρίζουν τη κείμενη νομοθεσία».
Ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι υπάρχει το προεδρικό διάταγμα, που έχει την υπογραφή της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη το 1991, σύμφωνα με το οποίο δίνεται το δικαίωμα στην ελληνική αστυνομία και σήμερα -χωρίς να χρειάζεται νέο νομοθέτημα- να απαγορεύσει μια συγκέντρωση. Και πρόσθεσε ότι ο Νίκος Δένδιας ήταν αυτός που το ’13 έστειλε στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα 120, με βάση το οποίο η ΕΛ.ΑΣ έχει τη δυνατότητα όταν 50 άτομα κάνουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, να τους οδηγεί στο πεζοδρόμιο. «Λέτε ψέματα, γιατί υπάρχει το Π.Δ του Δένδια που είναι σε ισχύ από το 2013» τόνισε ο κ. Ραγκούσης. Λέτε και πάλι ψέματα πρόσθεσε, γιατί με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Μιχάλη Καλογήρου, έχουν ποινικοποιηθεί αυτές τις συμπεριφορές.
Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης
Κίνημα Αλλαγής
Εγγυήσεις για την ορθότερη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από διαδηλώσεις ζήτησε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Γ. Καμίνης. Αναφερόμενος σε παλαιότερη σχετική νομοθετική πρότασή του, ανέδειξε τη σημασία να υπάρχει δικαστική απόφαση ή/και αιτιολογημένη απόφαση της αρχής για την απαγόρευση μιας διαδήλωσης. Η απαγόρευση διαδήλωσης πρέπει να γίνεται σε επίπεδο ανώτατου αξιωματικού της ΕΛΑΣ, με σύμφωνη γνώμη οικείου προέδρου πρωτοδικών και απλή γνώμη του δημάρχου, είπε ο κ. Καμίνης, τονίζοντας επίσης την ανάγκη, να είναι ένας εισαγγελέας παρών όταν μια διαδήλωση πάει να διαλυθεί από την Αστυνομία. Επίσης, είπε ότι πρέπει να απαγορευτεί η χρήση χημικών.
Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι πρέπει να ρυθμιστεί έτσι, ώστε να συμφιλιωθεί με τα άλλα δικαιώματα που προστατεύει το Σύνταγμα. Εξέφρασε ακόμη τον προβληματισμό του, όπως νωρίτερα και ο κ. Ραγκούσης, για την αντιμετώπιση των αυθόρμητων συναθροίσεων. Ως παράδειγμα έφερε τις συγκεντρώσεις που οργανώνονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Τέλος, ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε πολύ προβληματικό το νομοσχέδιο, με ελλιπείς εγγυήσεις και δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα αναμείνει να δει τι θα κάνει η κυβέρνηση για να καθορίσει τη στάση του.
ΚΚΕ
Να αποσύρει η κυβέρνηση τώρα το “]«απαράδεκτο και κατάπτυστο» νομοσχέδιό της, ζήτησε ο αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Αυτό το νομοσχέδιο δεν παίρνει από βελτιώσεις και διορθώσεις, είναι «τερατούργημα», βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα στη λαϊκή διεκδίκηση για το οποίο έχουν χυθεί ποταμοί αίματος είπε ο κ. Γκιόκας, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για ποινικοποίηση της αμφισβήτησης και της δράσης απέναντι στο υπάρχον σύστημα βαρβαρότητας. Ο κ. Γκιόκας είπε ότι το σχέδιο νόμου είναι, όχι μόνο χουντικής έμπνευσης, αλλά περιλαμβάνει αυτούσια άρθρα «με απλή αντιγραφή και μετάφραση ρυθμίσεων από την καθαρεύουσα στη δημοτική».
Όπως είπε ο κ. Γκιόκας, ο ιδεολογικός πυρήνας του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 19, το οποίο στοχεύει κάθε ριζοσπαστική, προοδευτική ιδεολογία και πράξη, αφού προβλέπει τη δημιουργία διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με στόχο – όπως λέει – την πρόληψη διαφόρων μορφών και εκφάνσεων της βίας, όπως ιδίως η ριζοσπαστικοποίηση και ο βίαιος εξτρεμισμός, η οικογενειακή βία, η έμφυλη βία κοκ:. «Με το νομοσχέδιο τσουβαλιάζεται ο ριζοσπαστισμός με υπαρκτές μορφές βίας […] με συγκεκριμένους στόχους και επιδιώξεις« είπε ο κ. Γκιόκας. Απέρριψε επίσης τη λογική ότι για την αναδουλειά των μικρομάγαζων φταίνε οι διαδηλώσεις, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τη λαϊκή διαμαρτυρία για τις αντιλαϊκές πολιτικές.
Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ, είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο αυτό, επειδή ανησυχεί ότι λαός και νεολαία δεν θα μείνουν με σκυμμένο κεφάλι. “Είστε βαθιά γελασμένοι και ανιστόρητοι εάν νομίζετε ότι το τερατούργημα αυτό θα εφαρμοστεί.. Ο λαός θα το ακυρώσει στην πράξη” προέβλεψε ο κ. Γκιόκας.
ΜέΡΑ25
Η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, έκανε λόγο για ταύτιση της κυβέρνησης με τον ακροδεξιό αυταρχισμό, η οποία δεν διδάσκεται από τη διεθνή εμπειρία που προκρίνει νηφαλιότητα, διαβούλευση, συνεννόηση και όχι ακραία καταστολή των διαδηλώσεων. Όπως είπε η κα Αδαμοπούλου, το δόγμα “νόμος και τάξη” έχει χρεοκοπήσει διεθνώς. Στόχος σας είναι ο περιορισμός του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, ενόψει και των αντιδράσεων που έρχονται, ενόψει του πέμπτου μνημονίου, είπε η κα Αδαμοπούλου, που δήλωσε ότι το ΜέΡΑ25 καταψηφίζει το νομοσχέδιο.
H επεξεργασία του νομοσχεδίου συνεχίζεται αύριο το μεσημέρι με την ακρόαση φορέων, και το απόγευμα με συζήτηση επί των άρθρων. Για τις 8:00 το βράδυ, έχει προγραμματιστεί από το ΚΚΕ συγκέντρωση κατά του νομοσχεδίου στην πλατεία Συντάγματος.
Τι απαντούν Νέα Δημοκρατία και Χρυσοχοΐδης
Από την πλευρά του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, υποστήριξε ότι η χώρα έχει καθυστερήσει 45 χρόνια για το αυτονόητο, και σημείωσε πως «τα δικαιώματα στο Σύνταγμα δεν είναι ένα, αλλά πάνω από είκοσι, και σε κανένα δεν γίνονται διακρίσεις. Το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι δεν μπορεί να περιορίζει το δικαίωμα στη ζωή, την περιουσία και άλλα».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, πάντως, δεν βλέπει… κανένα πρόβλημα στο νομοσχέδιο και, μάλιστα, δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις για βελτίωση του νόμου.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απάντησε με τους… αστυνομικούς που χειροκροτούνται, καθώς, ισχυρίστηκε ότι στη χώρα υπάρχει κοινωνική ηρεμία για να συμπληρώσει «υπάρχει έπαινος και εμπιστοσύνη από την κοινωνία στην ηγεσία και το κράτος».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία του Κινήματος Αλλαγής στην ανάγκη νομοθέτησης υπέρ του δικαιώματος χρήσης του δημόσιου χώρου από όλους τους πολίτες, και στις προτάσεις του εισηγητή του Γ. Καμίνη είπε ότι είναι “ανοιχτός σε βελτιώσεις, ώστε το νομοσχέδιο να γίνει πιο λειτουργικό και χρήσιμο για την κοινωνία και την προστασία των δικαιωμάτων, αρκεί να το ψηφίσουμε και να πάμε μπροστά”.
Στην πρόταση Καμίνη, για σύμφωνη γνώμη δικαστικού στην αστυνομική απόφαση διάλυσης μιας συγκέντρωσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεν μπορεί να εμπλακεί δικαστικό πρόσωπο σε διοικητική απόφαση, ενώ στην πρόσκληση του υπουργού να προταθεί μη δικαστικός θεσμός, ο κ. Καμίνης είπε ότι θα μπορούσε να είναι ο Συνήγορος του Πολίτη.
Για τη διάλυση μιας συγκέντρωσης, ο κ. Χρυσοχοίδης είπε ότι θα γίνεται παρουσία εισαγγελέα, όπως θα προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί αργότερα. Δέχθηκε ωστόσο να το βάλει ως διάταξη στο νομοσχέδιο, εάν ζητηθεί.
Η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.»
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε φιλοξενήσει εκτενές ρεπορτάζ για το νομοσχέδιο που «ζωντανεύει» τη δικτατορική νομοθεσία βάσει της οποίας πνίγηκε το 1973 στο αίμα η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το ρεπορτάζ είχε προκαλέσει την αντίδραση του Ν. Αλιβιζάτου ο οποίος είχε συμμετάσχει «στη σύνταξη της πρότασης νόμου του τότε δημάρχου Γ. Καμίνη για το θέμα –πρότασης στην οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη» και την απάντηση του συντάκτη της «Εφ.Συν.», Τάσου Κωστόπουλου, που υπέγραφε το τεκμηριωμένο ρεπορτάζ.
[ad_2]
Πηγή : EFSYN