[ad_1]
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσε το χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας το μοτίβο της διόρθωσης μετά από την άνοδο του προηγούμενου διαστήματος, χωρίς να αναλώνει κεφάλαια και δυνάμεις για μία αντίδραση που θα το βγάλει από την πλάγια κίνηση.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,47% στις 641,07 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 640,28 μονάδων (-0,60%) και 648,59 μονάδες (+0,69%). Ο τζίρος ανήλθε στα 56,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 569 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,60%, στις 1.549,77 μονάδες, ενώ στο -0,08% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 846,37 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,02% στις 354,52 μονάδες.
Αν και το Χρηματιστήριο προσπάθησε να κινηθεί υψηλότερα στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης, τελικά τόσο η ρηχότητα των συναλλαγών όσο και η επιφυλακτικότητα των αγοραστών, δεν επέτρεψαν στην αγορά να κρατήσει αυτό το θετικό τέμπο. Μετά τις 12:00 πέρασε σε αρνητικά εδάφη, για να αναλωθεί έως τις 16:00 σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, με πολλούς τίτλους να εμφανίζουν έντονη μεταβλητότητα.
Έτσι είναι πλέον κοινή ομολογία ότι η αγορά χρειάζεται νέα και εξελίξεις που θα της δώσουν τα κίνητρα να αποκτήσει δυναμική και βάθος, προκειμένου να εξέλθει της πλάγιας κίνησης που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα. Μέχρι να υπάρξουν, θα παραμένει στην κυριαρχία των βραχυπρόθεσμων, οι οποίοι επιδίδονται σε ένα μίνι αγώνα κερδών, ώστε αφενός να ανακτήσουν μέρος των απωλειών του πρώτου εξαμήνου και αφετέρου να ροκανίσουν το χρόνο εωσότου έρθουν οι εξελίξεις που θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της οικονομίας στην μετά το πρώτο κύμα κορονοϊού εποχή.
Βέβαια, οι επιρροές από τις διεθνείς αγορές παραμένουν αρνητικές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να σημειώνουν απώλειες, εξαιτίας των ανησυχιών για την εκτόξευση των κρουσμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Και αυτή η εξέλιξη επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο του έτους στην Ελλάδα, καθώς οι ανησυχίες για την πορεία του κορονοϊού ανακόπτει τα σχέδια των τουριστών αλλά και των καταναλωτών.
Επίσης, η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την αγορά να μην μπορεί να αποκτήσει το βάθος που χρειάζεται σε κρίσιμα επίπεδα για να εκδηλώσει τις άμυνες της, προκειμένου να ανακόψει τη δυναμική των πωλητών. Όπως επισημαίνει και ο Απ. Μάνθος, με τέτοιο τζίρο και όγκο συναλλαγών δε είναι δυνατόν ο Γενικός Δείκτης να πάρει ανοδικά τις 680 μονάδες και να αρχίσει να απλώνει καλώδιο διαβίβασης προς το ισχυρό επίπεδο αντίστασης των 720 με 700 μονάδων. Τη σημαντικότητα δε της περιοχής μεταξύ των 680 με 700 μονάδων αναδύει και το μηνιαίο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη, καθώς από εκεί διέρχεται η μακροχρόνια γραμμή τάσης Q, που από τις αρχές του 2016 έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανοδική βόλτα του Γενικού Δείκτη προς τις 900 με 950 μονάδες.
Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε βουτιά 5,33%, με τον Φουρλή να κλείνει στο -4,38% και την Alpha Bank στο -3,74%. Οι απώλειες σε Aegean, Jumbo και Εθνική ξεπέρασαν το 2%, ενώ εκείνες σε Eurobank, Titan, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον αντίποδα, η Coca Cola έκλεισε με κέρδη που έφτασαν το 3,08% και αντιστάθμισε ελαφρώς τις απώλειες τις αγορές, όπως και ο Ελλάκτωρ με το +2,08% που κατέγραψε. Η Λάμδα και ο Μυτιληναίος έκλεισαν με κέρδη 1,17% και 1,10% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο ΟΛΠ.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL