Διολισθαίνει σε αρνητικά εδάφη το Χρηματιστήριο

[ad_1]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:34

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Στο κενό φαίνεται ότι πέφτει η πρωινή προσπάθεια του Χρηματιστηρίου Αθηνών να κινηθεί υψηλότερα και να σπάσει το ήδη τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς οι πωλητές παραμένουν στις επάλξεις και κυριαρχούν στο ταμπλό. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,21% στις 642,78 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,7 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,32% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.554,11 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,55% στις 359,90 μονάδες.

 

Η αγορά χρειάζεται νέα και εξελίξεις που θα της δώσουν τα κίνητρα να αποκτήσει δυναμική και βάθος, προκειμένου να εξέλθει της πλάγιας κίνησης που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα. Αυτή είναι η μόνιμη επωδός των εγχώριων αναλυτών που βλέπουν τις συναλλαγές στο ταμπλό να πραγματοποιούνται με το σταγονόμετρο και τους long να παραμένουν στα μετόπισθεν χωρίς να λαμβάνουν τα ηνία της αγοράς.

Έτσι η αγορά παραμένει στην κυριαρχία των βραχυπρόθεσμων, οι οποίοι επιδίδονται σε ένα μίνι αγώνα κερδών, ώστε αφενός να ανακτήσουν μέρος των απωλειών του πρώτου εξαμήνου και αφετέρου να ροκανίσουν τον χρόνο έως ότου έρθουν οι εξελίξεις που θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της οικονομίας στην μετά το πρώτο κύμα κορονοϊού εποχή.

Βέβαια, αυτή η χαμηλή ορατότητα που υπάρχει στο οικονομικό μέτωπο δεν αποτυπώνεται σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, δεδομένων των επιτυχών εκδόσεων επιχειρηματικών ομολόγων αλλά και της θετικής επίδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Το μήνυμα που δίδεται από εκείνη την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει βγει από τον επενδυτικό χάρτη. Ίσως και γιατί οι αποδόσεις που προσφέρουν οι τίτλοι σταθερού εισοδήματος είναι ελκυστικές, σε έναν κόσμο όπου το 90% των κρατικών ομολόγων έχει απόδοση κάτω του 1%.

Έτσι η προτίμηση στα ομόλογα, αλλά και η αποστροφή στις μετοχές, είναι ενδεικτικά της επιφυλακτικότητας που επικρατεί στους επενδυτές για το πραγματικό εύρος κινδύνου που μπορεί να περιέχουν οι δεύτερες. Σε μια οικονομία που προσπαθεί να ανακάμψει από τα πρωτοφανή μέτρα διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και η αλληλεξάρτηση αυτής της ανάκαμψης από τις διεθνείς εξελίξεις, ίσως περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι οι “επίδοξοι long” έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Στο ταμπλό τώρα, ο Φουρλής σημειώνει απώλειες 4,14%, με την Πειραιώς και την Εθνική να είναι στο -2,56% και -2,02% αντίστοιχα. Απώλειες 1,86% σημειώνει η ΕΥΔΑΠ και 1,58% η Alpha Bank, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Jumbo, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Eurobank, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ. 

Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημειώνουν οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Σαράντης. Ο ΟΛΠ κερδίζει 1,42%, με την Coca Cola να ενισχύεται κατά 2,45% και τη Λάμδα κατά 2,68%. Χωρίς μεταβολή ο Titan. 

Διολισθαίνει σε αρνητικά εδάφη το Χρηματιστήριο

[ad_2]

Πηγή : CAPITAL