Εισηγήσεις για μέτρα από την επιτροπή λοιμωξιολόγων και την Πολιτική Προστασία έχει ζητήσει η κυβέρνηση. Περιμένουν τα αποτελέσματα των 50.000 τεστ που έγιναν στις πύλες εισόδου. Την Κυριακή η κρίσιμη μέρα.
Πού εντοπίζονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι.
Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες και η γενικότερη αίσθηση χαλάρωσης των μέτρων προστασίας και υγιεινής έχουν θέσει σε συναγερμό την κυβέρνηση. Δεδομένη θεωρείται έτσι η παρέμβασή της κυρίως για την εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και για την τήρηση των μέτρων προστασίας σε καταστήματα, εστιατόρια, χώρους διασκέδασης, μέσα μεταφοράς κτλ., αφού ο βαθμός διασποράς του ιού μεγαλώνει όσο αυξάνονται τα κρούσματα.
Οι επόμενες 3-4 μέρες, αρχής γενομένης από σήμερα, θεωρούνται κρίσιμες για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων κατά του κορονοϊού. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί, μάλιστα, έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επίσημο θέμα της ατζέντας την πορεία υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου ελέγχων στις πύλες της χώρας. Στο σχέδιο συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτως ώστε να ενισχυθούν τα μικτά κλιμάκια που τελούν υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου έχει ζητήσει από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Πολιτική Προστασία εισηγήσεις για τη λήψη μέτρων, τα οποία θα εξεταστούν σε νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό την Κυριακή, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη διήμερη περιοδεία σε Άρτα και Κέρκυρα. Έως τότε θα έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα περίπου 50.000 τεστ που έγιναν σε επισκέπτες στις πύλες εισόδου της χώρας τις προηγούμενες ημέρες.
Η «παλέτα» των μέτρων περιλαμβάνει από τοπικά lockdown έως κλείσιμο των χερσαίων συνόρων ή, έστω, αυστηροποίηση και επέκταση των ελέγχων σε όλους όσοι περνούν στην Ελλάδα από το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν τεστ στους εποχικά εργαζομένους, κυρίως σε όσους προέρχονται από βαλκανικές χώρες. Ακόμη, ειλημμένη απόφαση είναι να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και προστασίας, οι οποίοι θα συνοδεύονται από την επιβολή προστίμων. «Δεν θ’ αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει», δήλωσε στο Star ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Click4more ΕΟΔΥ: Παρουσιάστηκε προηγμένο σύστημα διαχείρισης για τον κορονοϊό – «Μάτια» στις πύλες εισόδου της χώρας
Ο κίνδυνος πάντως εντοπίζεται αυτή τη στιγμή εσωτερικά και όχι σε όσους φτάνουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Άλλωστε, από τα πρώτα περίπου 31.000 τεστ που έγιναν από την 1η Ιουλίου, όταν και άνοιξαν τα σύνορα, εντοπίστηκαν μόλις 100 κρούσματα και αυτά στη συντριπτική πλειονότητά τους στους μεθοριακούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας, με προερχόμενους από τις βαλκανικές χώρες όπου παρατηρείται έκρηξη της πανδημίας την τελευταία εβδομάδα.
Κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν έτσι το φαινόμενο σε χαλάρωση των μέτρων προστασίας και υγιεινής, καλώντας τους πολίτες να συμμορφωθούν και να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Όπως έγραψε το newsit.gr, ο προβληματισμός των κυβερνητικών στελεχών δεν έχει να κάνει π.χ. με τα καταστήματα εστίασης ή τα μέσα μεταφοράς και τον τουρισμό, αλλά κυρίως με τα πανηγύρια στην επαρχία και τα λεγόμενα «ορθάδικα» (μπαρ, κέντρα διασκέδασης κτλ.), όπου παρατηρείται έντονος συγχρωτισμός.
Επίσης, επειδή οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σταθεροποίηση ή και ανοδική πορεία του τουρισμού τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, μια κακή επιδημιολογική εικόνα για την Ελλάδα μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου θα μπορούσε να στείλει ένα αντιφατικό μήνυμα για τη συνέχεια, πέραν των πρακτικών προβλημάτων που θα δημιουργήσει με τη διασπορά του ιού.
Πηγή: newsit.gr