[ad_1]
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Ούτε σήμερα κατάφερε να σπάσει το πτωτικό του σερί το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετρώντας πλέον οκτώ συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις, οι οποίες και προκαλούν έντονο προβληματισμό για την απουσία ενδιαφέροντος από τους αγοραστές, μετά από αυτήν την ισχυρή διόρθωση.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,23% στις 629,24 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 619,53 μονάδων (-1,77%) και 631,37 μονάδων (+0,10%). Ο τζίρος ανήλθε στα 45,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 308 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,01%, στις 1.522,00 μονάδες, ενώ στο -0,64% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 817,58 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,52% στις 331,28 μονάδες.
Από τις 3 Ιουλίου το ΧΑ δεν μπορεί να κλείσει σε θετικό έδαφος, αν και το έχει προσπαθήσει, με τις μέχρι τώρα συνολικές απώλειες να φτάνουν κοντά στο 5%. Το ίδιο διάστημα, με ένα ανοδικό “διάλειμμα” στις 6/7, ο τραπεζικός δείκτης έχει σημειώσει σωρευτικές απώλειες 13,2%, καθώς οι εκτιμήσεις για την πορεία των μεγεθών το δεύτερο τρίμηνο του έτους είναι ακόμη πιο δυσμενείς.
Το ισχυρότερο μήνυμα όμως που δίνει η αγορά είναι η απουσία ή αδράνεια των αγοραστών, την ώρα που οι αποτιμήσεις έχουν διορθώσει σημαντικά. Οι περισσότεροι αναλυτές τονίζουν ότι οι αποτιμήσεις στο ταμπλό της Λ. Αθηνών είναι πολύ φθηνές, ωστόσο οι προοπτικές της οικονομίας είναι αβέβαιες, γεγονός που σαφώς θα επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα.
Ενδεικτικό άλλωστε είναι και το γεγονός ότι
η HSBC προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση
της εκτίμησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η ύφεση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στο β’ τρίμηνο και να φτάσει το 12% από 8,6% που ανέμενε πριν, φέρνοντας έτσι την ύφεση στο σύνολο του 2020 στο 8,2% (από 6% πριν). Πάντως βλέπει ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας το επόμενο έτος, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 7% από 5,8% πριν.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για τα κρούσματα του κορονοϊού τα οποία αυξάνονται συνεχώς. Χτες, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus προειδοποίησε ότι πάρα πολλές χώρες οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση. “Σε αρκετές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο παρατηρούμε πως τα κρούσματα αυξάνονται επικίνδυνα” δήλωσε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως τα μέτρα δεν εφαρμόζονται σωστά.
Τεχνικά τώρα, ο FTSE 25 κράτησε στο κλείσιμο τη στήριξη των 1.508 μονάδων, καθώς ενεργοποίησε κάποιες άμυνες μετά την ενδοσυνεδριακή απώλεια του ψυχολογικού ορίου των 1.500 μονάδων. Επίσης, ο Γενικός Δείκτης, αν και προσέγγισε ενδοσυνεδριακά τις 620 μονάδες, κράτησε το κατώτατο όριο της στήριξης των 628 μονάδων. Εντούτοις, η κίνηση της αγοράς στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαΐου, έδωσε αρνητικά μηνύματα για το πόσο μπορεί να ανακάμψει, την ώρα που οι προοπτικές τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες δεν είναι υποστηρικτικές.
Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola και η Εθνική δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις καταγράφοντας απώλειες 2,71% και 2,16% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Alpha bank, Titan, Eurobank, Λάμδα και Φουρλής. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Σαράντης, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα.
Στον αντίποδα, τα άνω του 2% κέρδη σε Motor Oil, Jumbo και Βιοχάλκο προσέφεραν σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, όπως και το +1,88% του ΟΤΕ και το +1,11% του ΟΠΑΠ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Aegean, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε χωρίς μεταβολή.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL