[ad_1]
Χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης και δεκάδες εισαγόμενα κρούσματα, οι αιτίες αναζωπύρωσης κορονοϊού στην Ελλάδα – Μιλά στο ethnos.gr καθηγητής του ΑΠΘ
Μόλις ένα 10% των μέτρων προφύλαξης εφαρμόζουν οι Έλληνες, σε αντίθεση με την περίοδο της καραντίνας όπου η τήρηση των μέτρων και η μείωση των επαφών είχε αγγίξει ποσοστό σχεδόν 90%, σύμφωνα με τον Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη και τη μελέτη του ομώνυμου εργαστηρίου σχετικά με τη διασπορά κορονοϊού στη χώρα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, 55 -περίπου- εισαγόμενα κρούσματα καταγράφονται καθημερινά από όλες τις πύλες εισόδου της χώρας -από την 1η Ιουλίου, οπότε και άνοιξαν τα σύνορα- ενώ μέχρι τις 15 Ιουνίου δεν καταγράφονταν περισσότεροι από 20 ασυμπτωματικοί ημερησίως. Αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα οποία φτάνουν σήμερα τα 3.803, θα ξεπεράσει τέλος Ιουλίου τα 5.000, όπως εκτιμά ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Αν συνεχίσουμε έτσι μιλάμε για μια σημαντική αύξηση στην κοινότητα η οποία θα ξεπεράσει αυτό που συνέβαινε στο πρώτο κύμα το οποίο μπλοκάραμε πολύ νωρίς. Το πρόβλημα είναι πραγματικό και η παρουσία των τουριστών το κάνει κρίσιμο. Υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα και ταυτόχρονα έχουμε μειώσει πάρα πολύ τα μέτρα προστασίας. Είμαστε ήδη στο δεύτερο κύμα, απλά ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ ώστε να έχουμε επιθετική αύξηση. Ωστόσο, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα δούμε απότομη άνοδο τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου» δήλωσε στο ethnos.gr o κ. Σαρηγιάννης και πρόσθεσε: «Όλοι λειτουργούμε με πολύ χαλαρούς ρυθμούς προφύλαξης. Αυτό γίνεται αντιληπτό και από τους τουρίστες οι οποίοι κινούνται και αυτοί πλέον δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας».
Σίμος Μεταλλίδης: Μας πρόλαβε το δεύτερο κύμα και η γραφειοκρατία – Ούτε ένας νέος θάλαμος αρνητικής πίεσης
Την αύξηση κρουσμάτων επιβεβαιώνει και ο Σίμος Μεταλλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Α ́ Παθολογική Κλινική, ΠΓΝΘ στο «ΑΧΕΠΑ» το οποίο σήκωσε τεράστιο βάρος καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου κύματος κορονοϊού. «Από τη στιγμή που μηδενίσαμε, τις τελευταίες δέκα μέρες νοσηλεύονται 14 νέα κρούσματα στο νοσοκομείο. Είμαστε μέσα στο δεύτερο λύμα κορονοϊού και η αναζωπύρωση οφείλεται στους Βαλκάνιους. Και αν συνεχιστεί η ροή που καταγράφηκε τις προηγούμενες μέρες θα επιστρέψουμε στις παλιές εποχές και αυτή τη φορά χωρίς να τεθεί σε ισχύ κάποιο γενικό lock down, δεδομένου ότι οι αντοχές της οικονομίας εξαντλούνται».
Την ίδια ώρα με ρυθμούς χελώνας κινούνται οι διαδικασίες για τη δημιουργία νέων θαλάμων αρνητικής πίεσης στο ΑΧΕΠΑ όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. «Μας πρόλαβε το δεύτερο κύμα και η γραφειοκρατία και δεν έγινε κανένας νέος θάλαμος αρνητικής πίεσης» δήλωσε ο κ. Μεταλλίδης, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να σεβόμαστε το διπλανό μας και να προσέχουμε.
Όχι στο κλείσιμο των συνόρων – Ναι σε καθολικούς υγειονομικούς ελέγχους-πρόστιμα
Κατά του κλεισίματος των συνόρων και του αποκλεισμού συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων, τάσσεται την ίδια ώρα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προκρίνοντας την δημιουργία πολλαπλών γραμμών άμυνας από την Πολιτεία. «Το υγειονομικό διαβατήριο θα πρέπει να απαιτείται από όλους τους ταξιδιώτες, ειδικά μετά το γενικότερο άνοιγμα των συνόρων τις επόμενες μέρες». Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ οι καθολικοί έλεγχοι θα πρέπει να επεκταθούν εκτός από τον Προμαχώνα και σε όλα τα αεροδρόμια. Σημαντικό επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η εκτέλεση τεστ ανίχνευσης μέσα στον πληθυσμό προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής κατάσταση στις πόλεις αλλά και το ακριβές μέγεθος επιπολασμού του ιού. Πέρα από τη λήψη υγειονομικών μέτρων αναγκαίοι, όπως υποστηρίζει, είναι και οι έλεγχοι στα μέρη αναψυχής και η επιβολή αντίστοιχων προστίμων όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας.
«Έχουμε κερδίσει τρομερά σε αξιοπιστία και αυτό το καταθέτω χωρίς καμία πολιτική διάσταση. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες διεθνείς επιστημονικές εργασίες αποδέχονται ότι η ελληνική πολιτεία χειρίστηκε πολύ καλά το πρώτο κύμα. Και αυτό σε ανεβάζει και ως Έλληνα. Είναι λάθος να μειώσουμε την προσπάθεια που έγινε. Ανοίξαμε τα σύνορα χωρίς να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα στο εσωτερικό. Τα σύνορα μπορούν να ανοίξουν, αν μπορείς να πάρεις τα απαραίτητα μέτρα και αν ευαισθητοποιήσεις τον πληθυσμό σου αντίστοιχα» κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.
copyright: eurokinissi
[ad_2]
Πηγή : ETHNOS