Αθήνα, 17 Ιουλίου 2020

«Να αλλάξει έστω και τώρα η πολιτική ηγεσία τη στάση της για να μη δυναμιτίζεται η τουριστική και οικονομική ανάκαμψη της χώρας για το 2021»

Στη Βουλή τοποθετήθηκε ο κ. Γιώργος Φραγγίδης, υπεύθυνος ΚΤΕ Τουρισμού και βουλευτής ν. Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής, στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής προς τη κυβέρνηση, για τα ανεπαρκή και αναποτελεσματικά μέτρα στη διαχείριση της κρίσης.  

Ο κ. Φραγγίδης επικεντρώνοντας στη βαθύτατη κρίσηστον τουρισμό, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια δεύτερη πιο επικίνδυνη φάση για την υγεία και την οικονομία της χώρας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δείχνει απροετοίμαστη για κάτι τέτοιο.

Περιέγραψε την ζοφερή κατάσταση των επιχειρήσεωντης Βόρειας Ελλάδας,   μετά τη σωρεία ακυρώσεων τωνΒαλκάνιων τουριστών και επεσήμανε τα προβλήματα από το συνωστισμό στον Προμαχώνα, το μοναδικό χερσαίο σημείο εισόδου στη χώρα από τα Βαλκάνια, καθώς και τις πολύπλοκες και δαπανηρές διαδικασίες ελέγχου των ταξιδιωτών.

«Οι ελπίδες μας για φέτος, βασίζονταν κυρίως στον οδικό και τον εσωτερικό τουρισμό. Βλέπουμε όμως να εξανεμίζονται από τις υγειονομικές εξελίξεις στις γειτονικές χώρες, την αμηχανία, τα λάθη και τις αστοχίες της κυβέρνησης στο άνοιγμα του τουρισμού, την αδυναμία της για επαρκή χειρισμό των έκτακτων καταστάσεων, και την απροθυμία της για γενναιόδωρη στήριξη  του τουριστικού κλάδου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγγίδης.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει επιλέξει να ασκεί εποικοδομητική και παραγωγική αντιπολίτευση καταθέτοντας ρεαλιστικές προτάσεις, τις οποίες ενσωμάτωσε στο λεγόμενο «Ενδιάμεσο Πρόγραμμα».Επιπλέον, πιο συγκεκριμένα για τον τουρισμό, κατέθεσε ήδη από τις 4 Μαϊου πλήρες σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, στοχεύοντας στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, των εργαζόμενων και τωνεπιχειρήσεων.

Κρίνοντας το έργο της κυβέρνησης,  είπε ότι η αρχικά καλή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης κινδυνεύει να βουλιάξει στην αποτυχία του ανοίγματος του τουρισμού και της οικονομίας. Το Υπουργείο Τουρισμού αποδεικνύει καθημερινά την ανικανότητά του για αποτελεσματική επανεκκίνηση του τουρισμού. Τα μέτρα είναι αποσπασματικά, ανεπαρκή και αναποτελεσματικά. Απουσιάζει ένα συγκροτημένο σχέδιο ενώ τα λάθη και οι αστοχίες αφθονούν.

Χαρακτηριστικά ο κ. Φραγγίδης ανέφερε τα καθυστερημένα και μη ρεαλιστικά υγειονομικάπρωτόκολλα και τις παλινωδίες, τις ζώνες επικινδυνότητας των νησιών, την αναφορά σε επικίνδυνες χώρες προέλευσης τουριστών, την αμφιβόλου αποτελεσματικότητας καμπάνια τουριστικής προβολής της Marketing Greece, το καχεκτικό πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού. Πρόσφατα, προστέθηκαν η αποτυχία δημιουργίας ξενοδοχείων covid-19 και η προβληματική ΚΥΑ για δωμάτια καραντίνας σε όλα τα καταλύματα αλλά και οι λανθασμένοι χειρισμοί με τις ειδικές φόρμες εντοπισμού ταξιδιώτη, που είχαν ως  αποτέλεσμα σωρεία ακυρώσεων και δυσφήμιση της χώρας στο εξωτερικό. Παράλληλα, υπογράμμισε την ελλιπή και ασαφή ενημέρωση των τουριστών και των επαγγελματιών του κλάδου που προκαλεί σύγχυση και ανασφάλεια.

Το βασικό πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις, δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία και οικογένειες σε φτώχεια και απελπισία.

Η απώλεια εσόδων μόνο για τα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το πρώτο εξάμηνο του 2020, εκτιμάται σε 350 εκατομμύρια ευρώ.

Σε όλη τη χώρα πολλές επιχειρήσεις δεν άνοιξαν καθόλου , άλλες  περιόρισαν τη  διάρκεια λειτουργίας τους και πολλές δυστυχώς βγήκαν προς πώληση.

Η επιδότηση των εργαζομένων στον κλάδο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, είναι ζητούμενο που θα πρέπει να ικανοποιηθεί. Με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να εισαγάγει στην εργασία μικρότερους μισθούς και ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ταυτόχρονα, αφήνει χωρίς προστασία την πλειοψηφία των ανέργων του κλάδου επισιτισμού τουρισμού ενώ υπάρχουν ακόμα επαγγελματίες και εργαζόμενοι που δεν έχουν στηριχθεί.

Τέλος, ο κ. Φραγγίδης ζήτησε από την πολιτική ηγεσία να αλλάξει έστω και τώρα τη στάση της, ώστε να μη δυναμιτίζεται η προοπτική ανάκαμψης για το 2021.

«Χρειάζεται να πάρετε εμπροσθοβαρή μέτρα για ρευστότητα, εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Δεν είμαστε στο 2009. Υπάρχουν συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης,  χρηματοδοτικά εργαλεία, πλεονάσματα και μια στάση κατανόησης από την Ευρώπη», σημείωσε ο βουλευτής, καταλήγοντας ότι «απαιτούνται γρήγοροι και λεπτοίχειρισμοί, οργάνωση και ηγεσία με γνώση και εμπειρία. Αυτά προφανώς απουσιάζουν από το Υπουργείο Τουρισμού και την Κυβέρνηση.

#επικοινωνουμε_ελευθερα

#paramenoume_speedy